İçte ve dışta Türkiye tarihinin en zor günlerini yaşıyor.. Bir yanda Bombalı saldırılar, bir yanda, Güneydoğu’daki hendek-barikat savaşları, bir yanda Suriye de savaşı her gün şehit haberleri ülkenin dört bir yanında cenaze törenleri.
Şehitler köprüsü... Şehitler tepesi... Şehitler durağı... Şehitler... Şehitler... Şehitler... Memleketin fotoğrafı bu... Ekonomi durumu ortada dolar 3.5 atıyor.
AKP’nin tek derdi başkanlık, başkanlık gelecek bütün sorunlar bitecek mi?
10 Aralık 2016 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi üyesi 316 milletvekili imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Bir Kanun Teklifi” başlıklı 21 maddeden oluşan bir kanun teklifi sundu.
AKP ve Bahçeli’nin MHP si, yeni Anayasa yapıp, Anayasa’yı fiili duruma uyduracaklar. AKP ile MHP ortaklığının önerdiği ‘güçlendirilmiş başkanlık modelinin 2019’da yürürlüğe girmesi öngörülüyor. Aceleniz ne o zaman!
Birde HDP var “seni başkan yaptırmayacağız” diye oy toplayan Demirtaş’ın partisi var ya şimdi, HDP Siirt milletvekili Kadri Yıldırım, Kürtlere statü ve anadilde eğitim hakkının Anayasal olarak güvenceye alınması şartıyla ‘başkanlık sistemine’ “Hayır” demeyeceklerini söyledi.
AKP, MHP ve HDP (PKK) birlikte anayasa yapacaklar. Bahçeli, HDP destekleyecek diye hükümet kurmamıştı şimdi birlikte Erdoğan’ı nasıl başkan yapacaklar acaba?
Toplam 21 maddeden oluşan, mevcut anayasanın 65 maddesinde, toplam 177 maddeli anayasanın 35’inde değişiklikler yapan bir pakettir. Özensiz ve yetersiz bir hazırlık olduğu anlaşılıyor.
CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, TBMM'de AKP'nin önerdiği Anayasa değişiklik teklifinin Suriye anayasasının bir kopyası olduğunu açıkladı.
Kuvvetler ayrılığı teorisi, anayasacılığın en temel ve en eski teorisidir. Kuvvetler ayrılığının olmadığı yerde “anayasa” da olmaz. Kuvvetler ayrılığının olmadığı bir devlet, “anayasal devlet” değildir
1789 tarihli Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesinin 16’ncı maddesinde şu şekilde ifade edilmiştir:
“Hakların güvence altına alınmadığı ve kuvvetler ayrılığının olmadığı bir toplumda anayasa yoktur”
Yani teklif yasalaşırsa;
1) Aynı gün Cumhurbaşkanı AKP' ye kaydolup Genel Başkan olabilecek ve artık anayasal olarak da sadece AKP'lilerin Cumhurbaşkanı olan bir devlet başkanı olacak ülkemizin.
2) Bu AKP' li Cumhurbaşkanı, ertesi gün çıkaracağı kararnamelerle tüm devlet yapısını, idari yapıyı ve kamusal alanı ( merkezi idare ve mahalli idareyi ) dilediği gibi düzenleyebilecek.
Bir kaç ilden oluşan idari bölgeler kurabilecek. Örneğin; Konya merkezli 10 ili, İzmir merkezli 12 ili ya da Diyarbakır merkezli 15 ili yeni idari bölgeler olarak düzenleyip birer genel vali atayarak, görev, yetki, sorumluluk ve etki alanlarını belirleyebilecek.
Yani RTE, Genel Başkan olarak AKP’yi ve 317 MV çoğunluğu ile YASAMA organını, Cumhurbaşkanı olarak YÜRÜTME organını, yaptığı yapacağı atamalarla da YARGI organını kontrolü altına almış olacak
Peki önerilen başkanlık sistemi mi? Başkanlık sistemi sert kuvvetler ayrılığına dayanır. Önerilen sistemde bütün yetkiler bir kişinin elinde toplanıyor
Cumhurbaşkanı bu sistemde neler yapabilecek? Bakanlıkları, devlet dairelerini, kurumları kuracak, kaldıracak, görevlerini belirleyecek, atayacak, azledecek, soruşturma yapacak, disiplin işlerini düzenleyecek, ihale yapacak, bölgesel yönetimler kurabilecek. Milletvekili adaylarını belirleyecek, Meclis’in oluşumuna müdahale edecek, Meclis’i feshedebilecek. Herkese dokunabilen ama kendisine dokunulamayan bir kadir-i mutlak kişi olacak. Yargı tamamen siyasetin emrine girecek. Yargı tümüyle cumhurbaşkanının emrindeki bir organ olacak,
Milletimiz;100 yıl önce saraydan alıp TBMM vasıtası ile kullandığı egemenliğin, elinden alınıp tekrar saraya dönmesine izin mi verecek? Elbette vermeyecektir.