İsrail-Filistin arasında karşılıklı çatışmalar, sıcak gelişmelerin devam ettiği bölgede ekonomik sıkıntılar sürmektedir. Birleşik Arap Emirlikleri ise İsrail saldırılarından Suriye’ye sığınan mültecilere 30 milyon dolarlık yardım sağlanacağını açıklamıştır.
Euro bölgesinde yatırımcı güven endeksi son üç aylık düşüşün ardından ekim ayında yükselmiştir. Ekonomideki düşüş eğiliminin durduğu yorumu yapılmaktadır. 17 Ekim’de Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısında 25 baz puanlık indirime gidebileceği tahmin edilirken, makro ekonomik veriler yakinen takip edilmektedir.
Ortadoğu’da artarak devam eden gerilim ile ABD Florida eyaletinde etkili olan Milton Kasırgasının etkileri yatırımcılar tarafından yakından takip edilmektedir. Milton kasırgasının sigortalı kayıplarının 30-50 milyar dolar civarında olabileceği tahmin edilmektedir.
Dünya genelinde yüksek faiz döneminin ve resesyon endişelerinin sonuna yaklaşılırken, analistler istihdam raporlarındaki iyimser tablodan olumlu sonuçlar beklerlerken enflasyon verileri piyasaları nasıl etkileyeceğini düşündürmektedir. ABD enflasyonu eylül ayında yıllık bazda yüzde 2,4 seviyesinde artış kaydetmiş, FED’in faiz kararlarında çok önemli yer tutan Çekirdek TÜFE ise yıllık bazda yüzde 3,3 artış kaydetmiştir. Dört yıl aradan sonra faizlerin 50 baz puan in-dirildiği toplantı notlarında enflasyon görünümünün aşağı yönlü olduğu, istihdama yönelik aşağı yönlü risklerin arttığı belirtilmiştir. Açıklanan verilere göre ABD 30 yıllık mortgage ortalama faiz oranının yüzde 6,36 ile en yüksek seviyesinde olduğu belirtilmektedir. Bu veriler ışığında FED’in yıl sonuna kadar yapılacak toplantıda 25’er baz puan indirim ile toplamda 50 baz puan daha indirim yapabileceği tahmin edilmektedir.
TCMB toplam rezervleri 156,3 milyar dolara, altın rezervleri 63,5 milyar dolara, döviz rezervleri ise 92,7 milyar dolara gerilemiştir. Altın ons fiyatı 2.657,27 dolara gelmiş ancak İsviçreli UBS’in altındaki beklentilerinin 2025 ortasına kadar 2.850 dolara ulaşmasını beklemektedir. Gram altın dolar/TL paritesine göre 2.928,60 TL seviyesine gelmiştir. BIST100 endeksinde dalgalanmalar devam etmekte olup, kapanışta 8.876puan seviyesinden geçen haftayı tamamlamıştır. Dolar/TL paritesi 34,27 Euro/TL paritesi 37,49 TL, Brent pet-rol fiyatları ise 78,69 USD seviyesindedir.
Reuters gelişmekte olan ülkeler para birimlerine göre yapmış olduğu ankete göre dolar/TL beklentisini yıl sonunda 36 TL 12 ay sonra ise 41,25 TL olabileceği şeklinde açıklamıştır. TCMB ise ekim ayı piyasa katılımcıları anketi 2024 yıl sonu dolar/TL tahminini 36,63, 12 ay sonrası tahmini ise 42,73, yıl sonu enflasyon beklentisini ise yüzde 44,11 seviyesinde gerçekleşmiştir. Eylül 2024 ayı enflasyonu TÜİK göre yüzde 49,38, olarak açıklanmış, ENA Grup tüketici E-TÜFE’deki 12 aylık artış ise yüzde 88,63 olarak hesaplanmıştır.
TCMB ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredileri günlük limitlerini 3 milyar TL’den 4 milyar TL yükseltmiş, ayrıca net ihracatçılık koşulundan, katma değerli ihracatı öne çıkaran firmalar modeline geçmiştir.
Savunma Sanayii Destekleme Fonu (SSDF) kaynaklarının artırılması amacıyla kanun teklifi TBMM’ye sunulmuştur. Teklife göre vergi beyanname ve gelir beyannamelerinden, tapu ve kadastro işlemlerinden, araç ve taşınmaz satışlarından, limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarından fon için katılma payı ödenecek.
Analistler, yurtiçinde Perşembe açıklanacak PPK kararı ve TCMB’nin önümüzdeki dönem için vereceği yönergeleri takip edeceklerdir. Yurt dışında ise ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve federal bütçe dengesinin takip edileceğini ve teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.200 ve 9.300 seviyelerinin direnç, 8.850 ve 8.700 puanın destek konumunda olduğu belirtmişlerdir.
Saygılarımla,