Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Le Pain
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

Depremler sonrası ruhsal sağlık

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği birçok afet sonrası yaptığı çalışmalarla halkımızın yanında olmaya devam ediyor. Dernek 7.000 üyesi ve yaklaşık 28.000 mezun psikolojik danışman ile ülkemizde bulunan, çocuk, ergen ve yetişkinlerin psikolojik sağlığını korumak ve yaşamlarını tekrar normalleştirmek için göreve hazır olduğunu bir kez daha göstermiştir. Travma sonrası dernek genel merkezi tarafından yapılan bilgilendirmeye göz atalım. Doğal afet sonrasında travmatik bir olay yaşayan bireyleri nasıl yaklaşmalıdır? Bu süreç, aktif dinleme, empati yapabilme, yani kendini karşıdakinin yerine koyabilme, etkili geribildirim verebilme gibi bazı becerilere sahip olmayı gerektirir. Özellikle afet bölgelerinde, kendilerine acı veren yaşantılarını paylaşmaya çalıştığınız çocuklar ve yetişkinlerle iletişim kurarken izlenmesi gereken psikolojik yaklaşımda nasıl bir yol izlenmesi gerekir konusunda derneğimizin hazırladığı yapılması gerekenler ve yapılmaması gerekenler toplumumuzu bilinçlendirme amacıyla aşağıda sıralanmıştır. Yapılması Gerekenler Yapılmaması Gerekenler Yumuşak bir sesle ve acele etmeden konuşun. Yeri ve zamanı uygun olduğunda şaka yapın ve gülümseyin. Göz teması kurun. Çocukla yüz yüze konuşun, gerekirse ona daha yakın olmak için yere veya yanına oturun. Açık uçlu sorular sorun. Böylece kişi    daha fazla şey söyleyebilir. Basit ve anlaşılır bir dil kullanın. Geribildirim verin. Empatik, sabırlı ve kabul edici olun. Bunun için kendinizi karşıdakinin yerine koyup ne düşündüğünü, neler hissettiğini anlamaya çalışın. Etkileşime önem verin, uygun olduğunda karşınızdaki kişiye dokunun, omuzuna elinizi koyun, gerekirse sarılın.  Dikkatli bir şekilde dinleyin ve dinlediğinizi davranışlarınızla belli edin. Daha iyi anlamak için sorular sorun. Gerçekçi ve belirli önerilerde bulunun. Konuşulanları yarıda kesmeyin. Yargılamayın ve eleştirmeyin. Çok fazla konuşmayın. Anlatılanlara gülmeyin ve insanları utandırmayın. Saldırgan tavırlar takınmayın. Duygularınızı gizlemeye çalışmayın. (Çok abartılı olmayan bir biçimde duygunuzu gösterebilirsiniz). Zıtlaşmayın ve tartışmayın. Kişi veya çocuk çok etkilendiğinde veya ağlamaya başladığında tedirgin olmayın, sakin kalmaya çalışın. Ne olursa olsun savunmaya geçmeyin, sadece dinleyin. Dinlerken başka şeyler yapmayın. Çocuğu veya kişiyi, kararlar vermeye veya yorum yapmaya zorlamayın. Hiçbir şekilde çocuk veya kişi hakkında yorum yapmayın, destekleyici olmaya devam edin.  
Ekleme Tarihi: 03 Şubat 2020 - Pazartesi

Depremler sonrası ruhsal sağlık

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği birçok afet sonrası yaptığı çalışmalarla halkımızın yanında olmaya devam ediyor. Dernek 7.000 üyesi ve yaklaşık 28.000 mezun psikolojik danışman ile ülkemizde bulunan, çocuk, ergen ve yetişkinlerin psikolojik sağlığını korumak ve yaşamlarını tekrar normalleştirmek için göreve hazır olduğunu bir kez daha göstermiştir.

Travma sonrası dernek genel merkezi tarafından yapılan bilgilendirmeye göz atalım.

Doğal afet sonrasında travmatik bir olay yaşayan bireyleri nasıl yaklaşmalıdır? Bu süreç, aktif dinleme, empati yapabilme, yani kendini karşıdakinin yerine koyabilme, etkili geribildirim verebilme gibi bazı becerilere sahip olmayı gerektirir. Özellikle afet bölgelerinde, kendilerine acı veren yaşantılarını paylaşmaya çalıştığınız çocuklar ve yetişkinlerle iletişim kurarken izlenmesi gereken psikolojik yaklaşımda nasıl bir yol izlenmesi gerekir konusunda derneğimizin hazırladığı yapılması gerekenler ve yapılmaması gerekenler toplumumuzu bilinçlendirme amacıyla aşağıda sıralanmıştır.

Yapılması Gerekenler

Yapılmaması Gerekenler

Yumuşak bir sesle ve acele etmeden konuşun.

Yeri ve zamanı uygun olduğunda şaka yapın ve gülümseyin.

Göz teması kurun.

Çocukla yüz yüze konuşun, gerekirse ona daha yakın olmak için yere veya yanına oturun.

Açık uçlu sorular sorun. Böylece kişi    daha fazla şey söyleyebilir.

Basit ve anlaşılır bir dil kullanın.

Geribildirim verin.

Empatik, sabırlı ve kabul edici olun. Bunun için kendinizi karşıdakinin yerine koyup ne düşündüğünü, neler hissettiğini anlamaya çalışın.

Etkileşime önem verin, uygun olduğunda karşınızdaki kişiye dokunun, omuzuna elinizi koyun, gerekirse sarılın.

 Dikkatli bir şekilde dinleyin ve dinlediğinizi davranışlarınızla belli edin.

Daha iyi anlamak için sorular sorun.

Gerçekçi ve belirli önerilerde bulunun.

Konuşulanları yarıda kesmeyin.

Yargılamayın ve eleştirmeyin.

Çok fazla konuşmayın.

Anlatılanlara gülmeyin ve insanları utandırmayın.

Saldırgan tavırlar takınmayın.

Duygularınızı gizlemeye çalışmayın. (Çok abartılı olmayan bir biçimde duygunuzu gösterebilirsiniz).

Zıtlaşmayın ve tartışmayın.

Kişi veya çocuk çok etkilendiğinde veya ağlamaya başladığında tedirgin olmayın, sakin kalmaya çalışın.

Ne olursa olsun savunmaya geçmeyin, sadece dinleyin.

Dinlerken başka şeyler yapmayın.

Çocuğu veya kişiyi, kararlar vermeye veya yorum yapmaya zorlamayın.

Hiçbir şekilde çocuk veya kişi hakkında yorum yapmayın, destekleyici olmaya devam edin.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.