Dünyanın var oluşumundan beri sismik yönden aktif bulunan bölgelerde depremlerin ardışıklı olarak oluştuğu ve sonucunda da milyonlarca insanın, barınakların ve hatta şehirlerin yok olduğu bilinmektedir. Maalesef Türkiye dünyanın en etkin deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunmaktadır. Geçmişte yurdumuz da birçok yıkıcı depremler olduğu gibi, gelecekte de oluşacak depremlerle büyük can ve mal kaybına uğrayacağımız aşikârdır.
Bilindiği üzere Türkiye de 1976-2019 yılları arasında gerçekleşen 43 depremde ortaya çıkan ekonomik hasar 16 milyar dolar oldu. Sadece Marmara Depreminin zararı 8,5 milyar doları buldu.
Deprem bir doğa olayıdır ve önüne geçmek mümkün değildir. Tamam, ama bu zelzele karşısında bizler ya da hükümetimiz alınan zararları en aza indirmek için ne gibi önlemler alıyor? Çarpık kentleşmeler ve yanlış şehir planlamaları yüzünden bu coğrafyada yaşayan bizlerin çok güvende olduğu söylenemez. 2011 yılında ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümünde son 10 yılda yürütülen araştırmalar sonunda depreme karşı güvenli hale getirilen yöntem küresel ölçekte kabul gördü. Bu yöntem gömlek kumaşı inceliğindeki karbon lifli polimerlerle betonarme binalardaki tuğla duvarları kaplayarak depreme karşı güvenli hale getiriyordu. Fakat bunu uygulamak biraz daha zaman alacak gibi gözüküyor. Onun dışında insanları deprem öncesinde ve deprem anında alacakları hayati önem taşıyan önlemler için konferanslar veriliyor, kitapçıklar basılıyor. Bu konuda Türkiye de öncü olmuş, önemli adımlar atmış Ahmet Mete Işıkara yani namı diğer Deprem Dedenin 1999 yılında başlattığı bu çalışmaların şüphesiz çok faydası olmuştur, olmaya da devam ediyordur. Bunlar dışında alınan önlemler hep depremden sonrası için olmuştur. 2009 yılında kurulan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı kısa adıyla AFAD hem deprem sonrası oluşan paniği engellemede hem de insanlara yardım etmede büyük katkıları dokunuyor.
Tüm önlemlerin ve çalışmaların dışında insanların deprem karşısındaki maddi zararlarını giderebilmeleri için 1925 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türkiye de sigortacılık faaliyetleri başlatılmıştır. 2000 yılında 587 sayılı kanun kararnamesi ile DASK Kurumu kuruldu ve Deprem Sigortası zorunlu hale getirildi.
Bir sonraki sayımızda Zorunlu Deprem Sigortası hakkında sizleri bilgilendirmeye devam edeceğim.
Tüm soru, öneri ve şikâyetleriniz için bana mail atabilirsiniz. Mail adresim caglaresen@nessigorta.com