Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Le Pain
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

ŞİDDET OLAYLARI ÜZERİNE

Son dönemde ülkemizde artan şiddet ve cinayet olayları toplumun ruh sağlığını ciddi şekilde etkileyen bir sorun haline gelmiştir. Bu tür olaylar bireylerde kaygı korku ve güvensizlik duygularını pekiştirirken, sosyal ilişkileri de zayıflatmaktadır. Toplumun genel psikolojik durumu bu tür travmatik olaylar karşısında dayanıklılığını azaltmaktadır. Eğitim alanında bu tip sorunları ele alacak müfredat ve programların yapılması zorunludur. Öğrencilere empati, iletişim ve çatışma çözme becerileri eğitiminin verilmesi şiddeti önlemede etkili olacaktır. Aynı zamanda öğretmenler ve öğrenciler içinde farkındalık eğitimler verilmelidir. Adalet sistemi açısından mağdurların ve tanıkların desteklenmesi, adaletin sağlanması sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Psikolojik danışma hizmetleri bu bireylerin yaşadığı travmanın etkilerini azaltmada kritik bir destek sunar. AİLELERE TAVSİYELER Velilerin Alacağı Önlemler Öğrencilerin başarı durumu, arkadaş ilişkilerini takip etmek; öğrencinin evdeki durumu hakkında öğretmenle bilgi paylaşmak; çizdiği resimler, duygu durumu, disiplin problemleri hakkında bilgi sahibi olmak; öğrencinin arkadaşları ile kavga etme, eşyalara zarar verme, bıçak, silah vb. şeylere karşı ilgisi gibi kritik olaylara dikkat etmek önemlidir. LGS YKS OLMASA Okullarda öğrencilerin enerjilerini boşaltacakları spor, sanat, kültür faaliyetlerine yer verilmeli ve öğrencilerin yeteneklerine, ilgilerine göre aktif katılım sağlanması çok önemlidir. Burada YKS ve LGS’nin mutlaka sınırları çizilmeli, hayatın içindeki ağırlığı azaltılmalıdır. OKUL ORTAMI ve ÖNERİLER Şiddet ile başa çıkmak için öğretmenlere ne gibi sınıf yönetimini becerilerini ve hangi programları uygulamaya ihtiyaçları olduğu tespit edilmeli ve buna yönelik eğitici programlar düzenlenmeli, acil durum yönetimi, sınıf güvenliği vb. konularda bir hizmet içi eğitim verilmeli • Okul-aile işbirliği artırılmalı • Uzman kişilerce okullarda öğrenci, veli ve öğretmenlere yönelik konferanslar düzenlenmeli • Derslerde ve sosyal etkinliklerde şiddeti önlemeye yönelik sınıf içi etkinliklere yer verilmeli • Okullarda sevgi, barış, hoşgörüye vurgu yapan tiyatro, drama vb. etkinliklere yer verilmeli
Ekleme Tarihi: 19 Ekim 2024 - Cumartesi

ŞİDDET OLAYLARI ÜZERİNE

Son dönemde ülkemizde artan şiddet ve cinayet olayları toplumun ruh sağlığını ciddi şekilde etkileyen bir sorun haline gelmiştir. Bu tür olaylar bireylerde kaygı korku ve güvensizlik duygularını pekiştirirken, sosyal ilişkileri de zayıflatmaktadır. Toplumun genel psikolojik durumu bu tür travmatik olaylar karşısında dayanıklılığını azaltmaktadır.

Eğitim alanında bu tip sorunları ele alacak müfredat ve programların yapılması zorunludur. Öğrencilere empati, iletişim ve çatışma çözme becerileri eğitiminin verilmesi şiddeti önlemede etkili olacaktır. Aynı zamanda öğretmenler ve öğrenciler içinde farkındalık eğitimler verilmelidir.

Adalet sistemi açısından mağdurların ve tanıkların desteklenmesi, adaletin sağlanması sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Psikolojik danışma hizmetleri bu bireylerin yaşadığı travmanın etkilerini azaltmada kritik bir destek sunar.

AİLELERE TAVSİYELER

Velilerin Alacağı Önlemler Öğrencilerin başarı durumu, arkadaş ilişkilerini takip etmek; öğrencinin evdeki durumu hakkında öğretmenle bilgi paylaşmak; çizdiği resimler, duygu durumu, disiplin problemleri hakkında bilgi sahibi olmak; öğrencinin arkadaşları ile kavga etme, eşyalara zarar verme, bıçak, silah vb. şeylere karşı ilgisi gibi kritik olaylara dikkat etmek önemlidir.

LGS YKS OLMASA

Okullarda öğrencilerin enerjilerini boşaltacakları spor, sanat, kültür faaliyetlerine yer verilmeli ve öğrencilerin yeteneklerine, ilgilerine göre aktif katılım sağlanması çok önemlidir. Burada YKS ve LGS’nin mutlaka sınırları çizilmeli, hayatın içindeki ağırlığı azaltılmalıdır.

OKUL ORTAMI ve ÖNERİLER

Şiddet ile başa çıkmak için öğretmenlere ne gibi sınıf yönetimini becerilerini ve hangi programları uygulamaya ihtiyaçları olduğu tespit edilmeli ve buna yönelik eğitici programlar düzenlenmeli, acil durum yönetimi, sınıf güvenliği vb. konularda bir hizmet içi eğitim verilmeli

• Okul-aile işbirliği artırılmalı

• Uzman kişilerce okullarda öğrenci, veli ve öğretmenlere yönelik konferanslar düzenlenmeli

• Derslerde ve sosyal etkinliklerde şiddeti önlemeye yönelik sınıf içi etkinliklere yer verilmeli

• Okullarda sevgi, barış, hoşgörüye vurgu yapan tiyatro, drama vb. etkinliklere yer verilmeli

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.