Unicef’in ebeveynler için hazırladığı aile içinde yapılabilecek aktivitelerini sizlerle paylaşmak işitiyorum. Normalleşme sürecinde aslında kazandığımız bazı önemli kazanımlar oldu. Ebeveynler çocukları ile daha etkili zaman geçirmeye başladılar. Umarım bu durum devam eder.
0-9 aylık bebekler
Ce Eee
Bu oyunu oynamak için tek ihtiyacınız olan elleriniz ve tatlı bir ses tonu. Bebeğinizle beraber oturun, yüzünüzü ellerinizle (ya da bir örtüyle) kapatın, sonra da “ce eee!” diyerek açın. Küçük çocuğunuz sizin bir kaybolup bir geri gelmenizi memnuniyetle izleyecektir. Bebeğiniz büyüdükçe o da bu oyunu oynamaya başlayacaktır.
Göster ve söyle
Etrafınızda bulunan farklı nesneleri gösterip bir yandan adlarını söyleyin diğer yandan tasvir etmeye çalışın. “Kediyi görüyor musun? Bu turuncu bir kedi.” Bu oyun, aranızdaki bağı güçlendirirken bebeğin dil becerilerini geliştirmesine de yardımcı olacaktır.
Aile müzik grubu
Bebeğinizle şarkı söyleyip evde bulduğunuz güvenli nesnelerden müzik aleti yapın. Örneğin, boş bir şişenin içine düğme veya boncuk koyup ağzını sıkıca kapatarak marakas yapabilirsiniz. Müzik; çocuğun duyusal gelişimine, marakası tutmak ise motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olur. En önemli kısım yaratıcı olmak ve elbette eğlenmek!
Vücut oyunu
Bebeğinizin vücudundan bir yerin adını söyleyip öğrenmesine yardımcı olmak için gösterin. “Bebeğin burnu nerede? İşte burada!" İkisi arasındaki bağlantıyı kurmasına yardımcı olmak için kendi burnunuzu da gösterebilirsiniz: “Annenin burnu nerede? İşte burada!"
1-2 yaş grubu çocuklar
Kutudan araba
Boş bir kutu/karton bulun, içine rahat battaniyeler serin ve çocuğunuzu bunun içerisine, güvenli ve rahat edeceği şekilde yerleştirin. Ardından, “bip bip” araba sesleri çıkararak kutuyu çekin. Yeni aracıyla evin içinde dolaşırken eğlenecektir. Siz de bu sayede biraz egzersiz yapabilirsiniz! Alan sınırlıysa, kutuyu bir yandan diğer yana hareket ettirip sesler çıkararak da aynı etkiyi yaratabilirsiniz.
Mutfak baterisi
Mutfak gereçlerini kullanarak bateri yapmak için güvenli, kırılmaz kapları, tencereleri ve tavaları ters çevirin. Bateri çubukları olarak tahta kaşıkları kullanın. Küçük rock yıldızınız çıkarabileceği tüm farklı sesleri keşfederken eğlenecektir. Bu oyun aynı zamanda ince motor becerilerinin gelişimi için de harikadır.
Serbest çizim
Bebeğinize kâğıt ve boya kalemleri verip kendi başına boyama yapması için serbest bırakın. Bu, çocuğunuzun yaratıcılığını açığa çıkarmasına olanak sağlayacak ve çocuğunuz tek başına oyun oynamanın tadına varacaktır. Boyamasını bitirince kullandığı farklı renkler hakkında onunla konuşun.
Top yuvarlamaca
Yumuşak bir top alıp çocuğunuzla karşılıklı ileri geri yuvarlayın. Bu oyun, hem aranızda güven oluşturmaya yardımcı olur hem de ona, eylemlerine karşılık vereceğinizi öğretir. Oyunu daha da eğlenceli hale getirmek için başka bir top ekleyebilir ve onunla seçtiği top hakkında konuşabilirsiniz.
Okul öncesi çağdaki 3-4 yaş grubu çocuklar
Kostüm oyunu
Farklı kumaş parçaları ve kıyafetler belirleyin ve küçük çocuğunuzu bunlardan kostüm tasarlamaya teşvik edin. Ardından, tasarladığı kostüme göre birlikte bir oyun oynayın. Kim bilir ne tür maceralar yaşayacaksınız!
“Seni yakalayacağım!”
Evin içerisinde çocuğunuzu neşeyle kovalayarak “Seni yakalayacağım!” oyunu oynayın. Bu oyun fazla enerjisini atmasına yardımcı olacaktır. Oyundan sonra sizin de şekerleme yapmak için ona katılmanız gerekebilir!
Sesin sahibini bulma
Farklı hayvan sesleri çıkarın ve ondan sizin hangi hayvan olduğunuzu tahmin etmesini isteyin. Onu da oynaması için teşvik edin ve o sesler çıkarmaya çalışırken siz de tahminde bulunun. Bu oyun çocuğunuza, her ikinizin de seçtiği hayvanlar hakkında daha fazla bilgi vermek için harika bir fırsattır.
Zorlu görevler
Koordinasyon becerileri gelişen çocuklar, zorlu görevleri yerine getirmeye de daha çok can atar. Çocuğunuza “Kolunu kaldırabilir misin? Ellerinle ayak parmaklarına dokunabilir misin?” gibi sorular sorun. Uzuvlarının isimlerini bağlam içinde kullanmanız onun da öğrenmesine yardımcı olur. Bu arada bırakın size neler yapabileceğini göstersin!
5-8 yaş grubu
Engelli parkur
Mobilya, yastık ve oyuncaklardan güvenli ve yumuşak olanlarını kullanarak engelli bir parkur oluşturun. Ona nasıl hareket edeceğini gösterin ve parkuru olabildiğince hızlı geçmesini sağlayın. Zaman tutun ve her defasında rekorunu kırması için onu cesaretlendirin!
Temizlik zamanı!
Bir kova su doldurup güvenli bir şekilde suya sokabileceği oyuncakları belirleyin ve eğlenceyi başlatın. Oyuncaklarını batırıp su ile oynayarak ve sonra yumuşak bir bezle temizleyerek “yıkaması” için teşvik edin.
Hayal gücünü hareket geçirin
Tek başına hayali bir senaryo oluşturması için onu teşvik edin. O senaryosunu anlatırken yarattığı dünya hakkında ona sorular sorun.
Atıştırmalık hazırlayın
Çocuğunuzla beraber aileniz için atıştırmalık hazırlayın ve olabildiğince çok renk kullanmaya çalışın. Ona sağlıklı seçenekler sunun ve bunları tabağa istediği şekilde yerleştirmesine izin verin. Çocuğunuz lezzet dolu bu rengârenk tasarımıyla gurur duyacaktır.