Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Le Pain

14 Kasım Dünya Diyabet Günü

SAĞLIK 12.11.2016 - 20:15, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 2121+ kez okundu.
 

14 Kasım Dünya Diyabet Günü

Nazilli Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Hakan Derici, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü ile ilgili bilgi verdi.

AYDIN- Diyabet konusunda farkındalığın arttırılması ve öneminin vurgulanması amacıyla 14 Kasım Günü “Dünya Diyabet Günü” olarak kutlanmakta olduğunu belirten Derici, “Bu yıl tema Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) tarafından ‘Gözler Diyabetin Üzerinde’ olarak belirlendi” dedi. Nazilli Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Hasar Derici, şunları söyledi: “Diyabet pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersizliği veya etkisizliği sonucu oluşan ve ömür boyu devam eden bir hastalıktır. İnsülin üretiminin yetersiz kalması sonucu Tip 1 diyabet, üretilen insüline karşı dokularda direnç gelişmesi sonucunda da Tip 2 diyabet oluşur. Belirtileri arasında aşırı acıkma, aşırı susama, aşırı idrara çıkma, aşırı terleme, yorgunluk ve yaraların geç iyileşmesi gibi problemler yer alır. TÜRKİYE’DE DİYABET IDF Diyabet Atlası’na göre, 2013 itibarı ile Türkiye erişkin nüfusta diyabet görülme sıklığı 14.58 (7 milyon) çıkmıştır. Son yapılan çalışmadan hareketle Nazilli nüfusu göz önüne alındığında yaklaşık olarak 22 bin diyabetli olduğu varsayılmaktadır. DİYABETTE BESLENME Kan şekerini oluşturan asıl kaynak besinler olduğu için sağlıklı beslenme diyabette tedavinin temelidir. Sağlıklı beslenmek için 3 ana öğün, 3 ara öğün yapmak gerekir. Diyabetliler genellikle ara öğün saatinde evde olmadıkları için veya acıkmadıkları için bir ara öğün almadıklarını söylerler. Ara öğünler için hazırlıklı olmayı unutmayınız. Yanınızda-çantanızda, arabanızda, işyerinde masanızın çekmecesinde-daima yiyebileceğiniz uygun besinler bulundurunuz. Ara öğünlerin önerilmesinin nedeni uzun açlıklardan sizi korumaktır. Her gün çeşitli besinler (süt ve ürünleri, ekmek ve tahıl grubu, et-süt-yumurta- kuru baklagil grubu, taze sebze-meyve grubu) tüketmek gerekir. Çünkü vücudun gereksinimi olan besin öğelerini ancak yiyecekleri çeşitlendirerek, yeterli bir şekilde sağlayabilirsiniz. Her öğünde mümkünse sebze ve salata yer almalıdır. Yağ ve tuz gereksinim kadar alınmalı, fazlasından kaçınılmalıdır. Aşırı yağlı ve hazır gıdalardan uzak durulmalıdır. Fırın, haşlama veya ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılmalıdır. Genel prensipler dışında beslenme tedavisi kişiye özgü olmalıdır. Bunun için diyetisyen desteği alınması uygun olur. Düzenli yapılan egzersiz; insülin direncini azaltır, şişmanlığı önler, iyi kolesterolü artırır, kötü kolesterolü düşürür, kalp hastalığı riskini azaltır, strese karşı dayanıklılığı artırır. Unutmayalım ki iyi diyabet yönetimi ve tarama ile diyabete bağlı komplikasyonlar önlenebilir, uzun yıllar sağlıklı ve sorunsuz yaşanabilir.”
Nazilli Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Hakan Derici, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü ile ilgili bilgi verdi.

AYDIN- Diyabet konusunda farkındalığın arttırılması ve öneminin vurgulanması amacıyla 14 Kasım Günü “Dünya Diyabet Günü” olarak kutlanmakta olduğunu belirten Derici, “Bu yıl tema Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) tarafından ‘Gözler Diyabetin Üzerinde’ olarak belirlendi” dedi.

Nazilli Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Hasar Derici, şunları söyledi:

“Diyabet pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersizliği veya etkisizliği sonucu oluşan ve ömür boyu devam eden bir hastalıktır. İnsülin üretiminin yetersiz kalması sonucu Tip 1 diyabet, üretilen insüline karşı dokularda direnç gelişmesi sonucunda da Tip 2 diyabet oluşur. Belirtileri arasında aşırı acıkma, aşırı susama, aşırı idrara çıkma, aşırı terleme, yorgunluk ve yaraların geç iyileşmesi gibi problemler yer alır.

TÜRKİYE’DE DİYABET

IDF Diyabet Atlası’na göre, 2013 itibarı ile Türkiye erişkin nüfusta diyabet görülme sıklığı 14.58 (7 milyon) çıkmıştır. Son yapılan çalışmadan hareketle Nazilli nüfusu göz önüne alındığında yaklaşık olarak 22 bin diyabetli olduğu varsayılmaktadır.

DİYABETTE BESLENME

Kan şekerini oluşturan asıl kaynak besinler olduğu için sağlıklı beslenme diyabette tedavinin temelidir.

Sağlıklı beslenmek için 3 ana öğün, 3 ara öğün yapmak gerekir.

Diyabetliler genellikle ara öğün saatinde evde olmadıkları için veya acıkmadıkları için bir ara öğün almadıklarını söylerler. Ara öğünler için hazırlıklı olmayı unutmayınız. Yanınızda-çantanızda, arabanızda, işyerinde masanızın çekmecesinde-daima yiyebileceğiniz uygun besinler bulundurunuz. Ara öğünlerin önerilmesinin nedeni uzun açlıklardan sizi korumaktır.

Her gün çeşitli besinler (süt ve ürünleri, ekmek ve tahıl grubu, et-süt-yumurta- kuru baklagil grubu, taze sebze-meyve grubu) tüketmek gerekir. Çünkü vücudun gereksinimi olan besin öğelerini ancak yiyecekleri çeşitlendirerek, yeterli bir şekilde sağlayabilirsiniz.

Her öğünde mümkünse sebze ve salata yer almalıdır.

Yağ ve tuz gereksinim kadar alınmalı, fazlasından kaçınılmalıdır.

Aşırı yağlı ve hazır gıdalardan uzak durulmalıdır.

Fırın, haşlama veya ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılmalıdır.

Genel prensipler dışında beslenme tedavisi kişiye özgü olmalıdır. Bunun için diyetisyen desteği alınması uygun olur.

Düzenli yapılan egzersiz; insülin direncini azaltır, şişmanlığı önler, iyi kolesterolü artırır, kötü kolesterolü düşürür, kalp hastalığı riskini azaltır, strese karşı dayanıklılığı artırır.

Unutmayalım ki iyi diyabet yönetimi ve tarama ile diyabete bağlı komplikasyonlar önlenebilir, uzun yıllar sağlıklı ve sorunsuz yaşanabilir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.