Tarihi kardeşlik “Didim-Leros”
İki kentin Belediye Başkanlarının imzaladığı bu protokol resmi olarak Yunanistan’daki bir kent ile imzalanan ve her iki devlet tarafından onay verilen ilk kardeş şehir protokolü olduğu belirtildi.
27 Ekim Salı günü saat 12:00’de Belediye Meclis salonunda yapılan toplantıya Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, Belediye Başkan yardımcısı Salih Bankoğlu, Belediye Meclis Üyesi Sinan Ceyhan ve Ali Çağlar, Didim Eski Belediye Başkanı Mehmet Soysalan, Didim Ticaret Odası Meclis Üyesi Hikmet Atilla ile Tercümen Kerem Soysalan katıldı.
“Ekonomik İlişkiler Güçlenecek”
Toplantıda açıklama yapan, Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, geçen yıl alınan kararın bu yıl resmileştiğini belirterek “Geçen hafta Leros’u ziyaret ettik. Geçen yıl Leros belediye başkanının Didim’e yaptığı ziyaretinde alınmış olunan kardeş kent ile ilgili prensip kararını noktasında yapıldı. Biz Meclisimizde bunun kararını aldık. Leros’ta kendi meclisinden karar aldı. Bununla ilgili 1 yıla yakın bir süre oldu. Yunanistan’da Merkezi hükümetten bu konuda karar çıkmış. Bizi de davet ettiler ve ziyaretimizde görüşmeler yaptık.
Ziyaretimizde Bodrum Cup Tekne yarışları da vardı. Leros’ta meydanda yapılan törende geniş kitleler katıldı. Dışişleri Bakan yardımcısı geldi. Hem Bodrum yat yarışlarının kupa töreni yapıldı; hem de kardeş kent protokolü imzalandı. Kamudan ve Sivil toplum kuruluşlarından temsilciler vardı. Dostluk ve kardeşlik üzerine konuşmalar yapıldı. Dünya’da savaşların olduğu bir ortamda Yunanistan ile kardeş şehir olması anlamlı; bu protokolle her şeyden önce iyi niyet, kardeşlik ve dostluk var; kültürler arası alış veriş var. Ekonomik anlamda da ilişkiler başlayacak. En önemli şey karşılıklı Feribot seferlerinin başlaması. Bu seferler Yunanistan’daki kriz nedeniyle geçen yıl yapılamadı ama bu bir şekilde başlayacak. Ayrıca öğrenciler arası karşılıklı ziyaretler olacak. Biz bu ziyaretten son derece memnun ayrıldık. Onlarda memnun ayrıldılar. Heyetler arasında bu görüşmeler iyi oldu. feribot seferlerini de karşılıklı başlayabilirsek iyi olacak. Uzun süre devam edecek karşılıklı ilişkilerin devamı olacak. Leros’ta gümrük iskelesi var; karşılıklı seferler açısından önemli. Netice de karşılıklı seferlerde işadamlarımızı da tanıştıracağız. Alınacak kararlar iletişimi de artıracak” diye konuştu.
“Mülteci Sorunu İçin Heyetler Kurulacak”
Başkan Atabay ziyarette mülteci sorununun da ele alındığını ve bu konuyla ilgili bir heyetin de kurulacağını belirterek “Bu görüşmelerde mültecilerin durumuyla ilgili de görüşmeler yaptık. Bu sorun uluslararası bir sorun ama biz lokal anlamda ne yapabiliriz ele alıp görüştük. Çünkü buradan oraya büyük geçiş var; sahil kesiminde bu sorun var. Prensip kararı aldık. Heyetlerin karşılıklı olarak görüşmesini kararını aldık ve heyetler Didim’de görüşecek. Bu sorun uluslara arası bir sıkıntı; çözüm anlamında çok fazla bir şey yapamayız ama bizde birbirimizin işini kolaylaştırma anlamında bu sorunu ele alacağız. İki kentin bu konudaki çıkışı Tüm Avrupa ülkelerinin örnek olabileceğini düşündük.” dedi.
Didim Eski Belediye Başkanı Mehmet Soysalan ise Türk Yunan ilişkilerinin zor dönemlerden buraya geldiğini ifade ederek “Gerek benim dönemimde gerekse Mümin bey zamanında bunlar hep konuşuldu ama Deniz Başkana kısmet oldu. Kardeş şehir anlamında Türk ve Yunan belediyeleri arasında imzalanan bu protokol devletlerarasında tanınan ilk kardeş şehir protokolü oldu. Resmen devletlerce onaylanan bir protokol; İlişkilerin başlaması Didim için çok güzel oldu. Belediye Başkanımızı kutluyorum.” dedi.
Didim Ticaret Odası Meclis Üyesi Hikmet Atilla ise imzalanan protokolün Didim açısından tarihi bir olay olarak nitelerken “Ben olayı turizm açısından bakıyorum. Didim stratejik bir kent; bizim buradan 5 adaya ulaşma imkânı var. Önemli olan başlamak ve istemek; turizm seferlerinin başlaması güzel olur. Didim ve Leros için hayırlı olsun. Leros’un Belediye Başkanının aslen Didimli olması da işin duygusal anlamdaki boyutu da farklı olur” dedi.
Didim Belediye Meclis Üyesi Sinan Ceyhan ise Leros’un kökleri Didim’den giden Rumların yaşadığı bir yer olduğunu belirterek turist anlamında Türklerin ciddi bir potansiyeli olduğunu söyledi. Ceyhan “Gümrük kapısını açılmasıyla turizmde biz de varız diyorlar. Ekonomik işbirliği altında bu adımlar atılması güzel; karşılıklı faydalar getireceğine inanıyorum” dedi.
Didim Belediye Başkan Yardımcısı Salih Bankoğlu ise Evveliyatı özele dayanan bu ilişkilerin resmileşmesinin önemli olduğunu ifade ederek ortaya bu tarz güzel çalışmalarının çıkmasının önemli olduğunu söyledi.
Tercüman Kerem Soysalan da Leros adasının geçmişinin ve şu anki potansiyelinin pek bilinmediğini belirterek “Leros Gastronomi (Mutfak bilimi) adası olarak bilinir. Orada turizm kalitesi çok yüksek; Didimli turizmcilerin adayı ziyarette bulunmaları çok güzel olur. Yazın 200 Euro yatak satılan bir yer; bu noktada bu karşılıklı, ilişki turizmi de olumlu etkiler” dedi.