Ege doğaltaşları Çin pazarına açılıyor

AYDIN- Türkiye ihracatına önemli katkı sağlayan doğaltaş sektörü, Dünya’nın en önemli doğaltaş fuarlarından olan Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na katılım için Çin yolculuğuna hazırlanıyor.

Türk doğaltaş sektörünün en büyük ihracat pazarı olan Çin’de bu yıl 17.si 6-9 Mart 2017 tarihleri arasında düzenlenecek Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na Ege İhracatçı Birlikleri’nin organize ettiği milli katılım organizasyonuyla 69 firma, bireysel katılan firmalarla birlikte toplam 130 Türk firma dünyanın en büyük doğaltaş ve teknolojileri fuarında Çin ve Uzakdoğu başta olmak üzere tüm Dünya’ya ihracatlarını arttırmak için ürünlerini sergileyecek.

Çin ve dünya genelinde küresel bir ekonomik durgunluğun yaşandığı süreçte Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na katılacakları bilgisini veren Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya “Çin 2014 yılından beri hammadde politikasında değişikliğe gitti ve inşaat sektörü ekonomik daralmayla durma noktasına geldi. Çin pazarında durgunluk süreci yaşansa da ülkenin doğaltaş stoklarındaki azalma, inşaat sektörünün darboğazdan kurtulması için çıkış yolları aramaları beklentilerimizi arttırıyor” diye konuştu.

Türkiye’nin Dünya doğaltaş rezervinin yüzde 40’ına yakınına sahip olduğunu hatırlatan Kaya, Xiamen Fuarı’nın tüm Dünya’da doğaltaş sektöründe yer alan paydaşların buluşma noktası olduğu için farklı ülkelerden de yeni ticari işbirliği fırsatları yaratmak açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Türk doğaltaş sektörünü destekleyerek katma değerli ihracat hacmini artırmak için çalışmalarına hız verdiklerinden söz eden Kaya “Xiamen Fuarı’na bu yıl 7. kez milli katılım düzenlemenin yanı sıra yine ulusal ve uluslararası ziyaretçi sayısı ile dünyanın ilk iki mermer fuarı arasında olan ve bu yıl 22-25 Mart tarihlerinde gerçekleşecek Marble fuarına hem Avrupa’dan hem de Uzakdoğu ve Amerika’dan alıcıları fuara getirerek ikili görüşmeler organize ederek üye firmalarımızın ihracat hacimlerini artırmaları için destek olmaya çalışacağız” dedi.

Katma değerli ihracat artışı için yalnızca fuar organizasyonları yapmakla kalmadıklarını de belirten Kaya sözlerine devam etti “Ekonomi Bakanlığı katkısı ve 25 doğaltaş ihracatçısı firmamız ile yürüttüğümüz İşlenmiş Doğaltaş UR-GE Projesi ile katılımcı firmaların hem bloktan işlenmiş mermer ihracatçısı firmalara dönüşerek katma değerli ihracatın artırılması hem de hedef ülke olarak belirlenen yeni pazarlara girişlerini kolaylaştırmak için çalışmaktayız. URGE Projemiz ile yaratılacak değerin tüm sektör paydaşlarında çarpan etkisi ile yayılacağına böylelikle katma değerli ürün üretiminin artacağına inanıyoruz.”

Madencilik sektörünün Çin gururu

Türkiye’nin Çin’e yaptığı ihracatta madencilik sektörü büyük dilimi alıyor. Türkiye 2016 yılında Çin’e 1 milyar 381 milyon dolarlık maden ürünleri ihracatı ve 729 milyon 740 bin dolar değerinde doğaltaş ihracatı gerçekleştirdi.

Zengin doğaltaş rezervlerine sahip Fujian eyaletinde yer alan Xiamen adası, Çin’in en önemli doğal taş üretim ve ticaret merkezi konumunda. 8 milyar dolara ulaşan Çin doğaltaş ticaretinin yüzde 60’ı, dünya doğaltaş ticaretinin ise yüzde 15’i Xiamen limanından gerçekleştiriliyor.