İş Yorgunluğuna Ne İyi Gelir?
İş Yorgunluğuna Ne İyi Gelir?
Günün büyük bölümü iş yerinde ve çalışmakla geçiyor. İş hayatının bu yoğun temposu seyahat etmeye, sosyalleşmeye ve daha pek çok aktivitenin gerçekleştirilmesine engel olabiliyor. Bununla beraber gün geçtikçe artan sorumluluklar ve stres gibi çeşitli faktörlerini de beraberinde getiriyor. Bu da gün içinde ve sonunda yorgunluğa neden oluyor. İş yorgunluğu, fiziksel ve zihinsel sağlığı etkileyen detaylar arasında bulunuyor. İş verimliliğini azalmasından kişisel yaşamın etkilenmesini de olumsuz etkileyebiliyor. Tüm bunlardan arınmak ve iş yaşam dengesini sağlamak bu noktada önemli bir konu. Peki iş yorgunluğuna ne gelir, neler yapılmalıdır? İş yorgunluğu ile mücadele etmek mümkün olup hafifletmenin ve önüne geçmenin adımlarını sizler için araştırdık ve yazımızın devamında yer verdik. İş yorgunluğu ile mücadele etmenize yarayacak o öneriler:
Düzenli Aralıklarla ÇalışınÇalışırken düzenli olarak ara verin. Çalışma süresinizi kısa molalara bölerek daha verimli ve dinç bir çalışma ortamı oluşturabilirsiniz. Böylece hem zihinsel hem de fiziksel enerjinizi yeniden kazanırsınız. Böylece gün sonunda oluşacak iş yorgunluğunuzun etkisini azaltabilirsiniz. Bunun yanında belirli aralıklarla mola vermek uzun süre sabit bir şekilde durmanızın da önüne geçerek oturmanın etkilerini azaltmanıza da yardımcı olur.
Gün İçinde Fiziksel Aktivitenizi ArttırınDüzenli olarak egzersiz yaparak iş yorgunluğunuzu hafifletebilirsiniz. Egzersiz yapmak stresin azalmasını desteklerken enerjinin yükselmesini de sağlıyor. Böylece yorgunluk hissinin azalmasını da etkileyerek iş yorgunluğunun önüne geçmenize yardımcı oluyor. Dolayısıyla siz de günde en az yarım saat egzersiz yaparak gün içindeki yorgunluğunuzun azalmasını destekleyebilirsiniz.
Beslenme Alışkanlığınızı DüzenleyinSağlıklı ve dengeli beslenmek yorgunluğa iyi gelen faktörler arasında yer alıyor. Özellikle enerjinizi arttıracak besinler tüketerek iş yorgunluğunuzu hafifletebilir aynı zamanda gün içinde daha enerjik bir yapıya sahip olabilirsiniz. Meyve, sebze tüketimini arttırabilir, protein ve sağlıklı yağlar tüketerek enerjinizi yükseltebilirsiniz.
Stres Yönetimi Yapınİş yorgunluğunu hafifletebilmenin bir diğer yolu ise fazla stresten uzak durmak. Gün içinde yoğun strese maruz kalmak kişinin kendini daha yorgun ve bitkin hissetmesine neden olabilir. Mental yorgunluğu beraberinde getiren stres kişinin fiziksel anlamla da yorgun hissetmesine neden olabiliyor. Dolayısıyla stresin doğru bir şekilde yönetilmesi ve oluşacak yorgunluğun hafiflemesini sağlıyor. Bunun için meditasyon ve nefes egzersizi ve yoga yaparak stresinizi kontrol altına alabilirsiniz. Stres yönetimi yapmak iş yorgunluğunu kontrol altında tutmanın da en etkili yoları arasında yer alıyor.
Ilık Bir Duş İle Günün Yorgunluğunu AtınEvinizde iş yorgunluğunu atmak için ılık bir duşa girebilirsiniz. Gün boyunca kasılan kaslarınızın gevşemesini sağlayacak ılık duş vücut yorgunluğunuzun akıp gitmesini sağlıyor. Acele etmeden sıcak suyun tadını çıkararak yapacağınız duş ile iş yorgunluğunuzu anında unutabilirsiniz.
Bitki Çayı TüketinBitki çaylarının vücudu rahatlatmada büyük bir etkisi var. Dolayısıyla yorgunluk konusunda da başvurabileceğiniz yollardan bir tanesi. Yoğun, gergin ve stresli bir iş gününün ardından bitki çayı tüketerek kendinizi tazelenmiş hissedebilirsiniz. Özellikle de ılık bir duşun ardından içeceğiniz bitki çayları ile rahatlama ritüelinizi tamamlayabilirsiniz.
Arkadaşlarınızla Vakit GeçirinYoğun bir iş gününün ardından arkadaşlarınızla vakit geçirerek beyin yorgunluğundan kurtulabilirsiniz. Mesai sonrası zamanınızı sosyalleşerek geçirebilir ve kafanızı bu şekilde dağıtabilirsiniz. Dilerseniz film izleyebilir, konsere gidebilir günün stresini atacak daha pek çok aktivite yapabilmeniz mümkün.
Çalışma Saatleri Dışında Hobiniz OlsunÇalışma saatleri dışında ilgilenebileceğiniz bir hobinizin olması işin yorgunluğunu atabilmenizde size yardımcı oluyor. Bir enstrümanla uğraşmak, resim yapmak, örgü örmek gibi daha pek çok aktivite günün yorgunluğunu atmanıza yardımcı olurken zihninizin boşalmasını da sağlıyor.