AKP’den aday gösterilen Önder Aksakal siyasi yasaklıymış
ANKARA - AKP’nin YSK’ya verdiği vekil listesinde DSP Genel Başkanı Önder Aksakal da yer buldu. 14 Mayıs’ta gerçekleşecek olan seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı destekleyeceğini açıklayan DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, İstanbul 2. Bölge 4. sıra yer aldı.
SİYASİ YASAKLIYMIŞ
Önder Aksakal’ın eski Dev-Sol’cu olduğunu, Dev-Sol Davası’nda yargılandığını, hapis yattığını ve 1998 yılına kadar siyasi yasaklı hale getirildiğini Kısa Dalga yazarı Mehmet Çetingüleç köşesinde yazdı.
Mehmet Çetingüleç, DSP eski Genel Başkanı Masum Türker ile Önder Aksakal hakkında söyleşi gerçekleştirdi. Çetingüleç’in aktardığına göre Aksakal’ı, Türker genel başkanlığa hazırladı.
Mehmet Çetingüleç’in yazısı şöyle:
Masum Türker’e Aksakal’ın neden böyle bir tercih yaptığını sorduk. Kılıçdaroğlu’nun DSP’den destek isterken karşılığında hiçbir şey önermediğini, AK Parti’nin Aksakal ve arkadaşları için somut teklifle geldiğini söyledi. Peki, birkaç koltuk için DSP’yi rayından çıkaran, eski bakan ve milletvekillerinin uyarılarına kulak tıkayıp Ecevitlerin ruhunu sızlatan Önder Aksakal kimdir?
Sağdan gelmiş bir siyasetçi midir? Hayır.
Masum Türker, Önder Aksakal’ın solcu olduğunu, Dev-Sol davasından yargılanıp hüküm giydiğini, cezaevinde yattığını ve 1998 yılına kadar siyasi yasaklı hale geldiğini açıkladı.
Şaşırtıcı bir özgeçmiş. Aslında bu ülkede sonradan işadamı olan eski solcuların ibretlik siyasi dönüşümleri hatırlandığında, bu ‘siyaset tüccarlığına’ da şaşırmamak gerekiyor.
Dev-Sol’dan yargılanıp hapis yattıktan sonra siyasete atılıp HÜDA PAR ile birlikte saf tutmak!..
Vay be…
Önder Aksakal’ın mesleğine gelince. İnşaat mühendisi. Bir süre konut yapıp satmış. Yap-Sat’çı müteahhitlerden. Ama şimdi işi tabela satmak. Yıllardır Meclis’e girmeye çalışıyor.
Bunun ‘saygın’ yolu DSP’yi büyütüp Meclis’e girecek noktaya getirmekten geçiyordu. İki kez iktidar deneyimi olan bir parti DSP. Geçmişi pırıl pırıl. Kadroları var. Yeniden büyüme ve Meclis’e girme potansiyeli çok yüksek.
Ancak…
Önder Aksakal’ın Genel Başkan olduğu 8 yıl içerisinde bırakın Meclis’e girmeyi, kamuoyu yoklamalarında görünebilecek kadar bir oy potansiyeli dahi yakalayamadı DSP.
Ecevit 2004 yılında partinin başından ayrıldığında 100 milyon lira para bırakmıştı. O zaman dolar 1 lira 34 kuruştu. Yaklaşık 75 milyon dolar. O tarihten sonra gelenler 75 milyon dolar harcayıp partiyi yüzde 1’lik oy oranına bile ulaştıramadılar.
Şimdi ellerinde tabela kaldı, onu pazarlıyorlar.
Kaynak: TELE 1