Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Zübeyde Hanım’a aşkı ilham kaynağı oldu

SANAT 26.12.2016 - 20:17, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 2857+ kez okundu.
 

Zübeyde Hanım’a aşkı ilham kaynağı oldu

Didim Belediyesince yapılan Zübeyde Hanım heykeli, Gülizar-ı Cenneti Zübeydem” sözünden esinlenerek yapıldı

AYDIN- Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin, eşi Zübeyde Hanım’a hitap ettiği, “Gülizar-ı Cenneti Zübeydem” sözünden esinlenerek Didim Belediyesi’nce  Akbük’te yapılan Zübeyde Hanım Parkı’na konulacak heykelde son aşamaya gelindi. Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım adına Didim Belediyesi’nce Akbük’te yapılan parka konulacak olan heykel, Türkiye’de bir ilk olacak. Didim Belediyesi Heykel ve Seramik Atölyesi’nde çalışan Heykeltıraş Olgaç Demirkol tarafından yapılan titiz araştırmalar ve çalışma neticesinde, Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin eşi Zübeyde Hanım’a hitap ettiği “Gülizar-ı Cenneti Zübeydem” sözünü kitaplardan bulan ve ayrıca Zübeyde Hanım'ın yaşadığı sıkıntılar ve 4 çocuğunu küçük yaşlarda kaybetmesinden yol çıkarak hazırlanacak heykel, özellikleriyle farklı bir anlam taşıyor. “Evlat acılarını heykele yansıttı” Mustafa Kemal Atatürk’ün 6 kardeş olduğunu ve bunlardan Naciye (12 yaşında), Fatma (4 yaşında), Ahmet (9 yaşında) ve Ömer (9 yaşında) küçük yaşlarda hayatını kaybettiğini ve annesi Zübeyde Hanım’ın 4 çocuk acısı çektiğini öğrendiğini belirten Demirkol, hayatta kalan çocuklarının ise Mustafa Kemal Atatürk ve Makbule hanım olduğunu söyledi. Olgaç Demirkol, Zübeyde Hanım'ın yaşadığı bu acılar nedeniyle hazırladığı 5 yapraklı heykelin ortasında Zübeyde hanımın yer alacağını etrafındaki 5 yaprağın ise ölen çocukların simgeselleştirildiğini söyledi. Parkta konulacak heykele ayrıca iki gül yaprağının da ekleneceğini söyleyen Demirkol, bunların da eşi Ali Rıza Efendi ile Mustafa Kemal Atatürk olacağını dile getirdi. Heykelin yapımı öncesinde Zübeyde Hanım hakkında bir çok araştırma yapıp kitaplar okuduğunu kaydeden Demirkol, Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin eşi Zübeyde Hanım hitap ettiği “Gülizar-ı Cenneti Zübeydem” sözünü kendisini çok etkilediğini söyledi. İlham aldığı sözün ardından hazırlanan bu heykelin yapımı öncesinde Belediye Başkanı Deniz Atabay’a bilgi verdiğini ve maketi görmesinin ardından onay aldığını belirten Olgaç Demirkol, “Ülkemizde bugüne kadar yapılmayan ve farklı bir anlam taşıyan heykel yaptık. 2,5 aydır bununla uğraşıyorum. Gaz beton ile heykel örülüp ardından oyularak şekle sokuldu. Rengi beyaz kalacak ve çalışmaların tamamlanmasının ardından parka konulacak” dedi. “Farklı bir eser oldu” Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay ise hazırlanan heykelin farklı bir anlamı olduğunu ve bugüne kadar Zübeyde Hanım için hazırlanan heykel ve büstlerden farklı olduğunu söyledi. Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin eşi Zübeyde Hanım hitap ettiği “Gülizar-ı Cenneti Zübeydem” sözünün kendisini de etkilediğini belirten Atabay Didim Belediyesi seramik atölyesinden bu tür güzel eserlerin çıkmasının da kendileri için memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Heykelin tamamlanmasının ardından açılışla konulacağını söyleyen Başkan Atabay Didim’de kente yönelik dokunuşların devam edeceğini dile getirdi.
Didim Belediyesince yapılan Zübeyde Hanım heykeli, Gülizar-ı Cenneti Zübeydem” sözünden esinlenerek yapıldı

AYDIN- Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin, eşi Zübeyde Hanım’a hitap ettiği, “Gülizar-ı Cenneti Zübeydem” sözünden esinlenerek Didim Belediyesi’nce  Akbük’te yapılan Zübeyde Hanım Parkı’na konulacak heykelde son aşamaya gelindi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım adına Didim Belediyesi’nce Akbük’te yapılan parka konulacak olan heykel, Türkiye’de bir ilk olacak. Didim Belediyesi Heykel ve Seramik Atölyesi’nde çalışan Heykeltıraş Olgaç Demirkol tarafından yapılan titiz araştırmalar ve çalışma neticesinde, Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin eşi Zübeyde Hanım’a hitap ettiği “Gülizar-ı Cenneti Zübeydem” sözünü kitaplardan bulan ve ayrıca Zübeyde Hanım'ın yaşadığı sıkıntılar ve 4 çocuğunu küçük yaşlarda kaybetmesinden yol çıkarak hazırlanacak heykel, özellikleriyle farklı bir anlam taşıyor.

“Evlat acılarını heykele yansıttı”

Mustafa Kemal Atatürk’ün 6 kardeş olduğunu ve bunlardan Naciye (12 yaşında), Fatma (4 yaşında), Ahmet (9 yaşında) ve Ömer (9 yaşında) küçük yaşlarda hayatını kaybettiğini ve annesi Zübeyde Hanım’ın 4 çocuk acısı çektiğini öğrendiğini belirten Demirkol, hayatta kalan çocuklarının ise Mustafa Kemal Atatürk ve Makbule hanım olduğunu söyledi.

Olgaç Demirkol, Zübeyde Hanım'ın yaşadığı bu acılar nedeniyle hazırladığı 5 yapraklı heykelin ortasında Zübeyde hanımın yer alacağını etrafındaki 5 yaprağın ise ölen çocukların simgeselleştirildiğini söyledi. Parkta konulacak heykele ayrıca iki gül yaprağının da ekleneceğini söyleyen Demirkol, bunların da eşi Ali Rıza Efendi ile Mustafa Kemal Atatürk olacağını dile getirdi.

Heykelin yapımı öncesinde Zübeyde Hanım hakkında bir çok araştırma yapıp kitaplar okuduğunu kaydeden Demirkol, Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin eşi Zübeyde Hanım hitap ettiği “Gülizar-ı Cenneti Zübeydem” sözünü kendisini çok etkilediğini söyledi.

İlham aldığı sözün ardından hazırlanan bu heykelin yapımı öncesinde Belediye Başkanı Deniz Atabay’a bilgi verdiğini ve maketi görmesinin ardından onay aldığını belirten Olgaç Demirkol, “Ülkemizde bugüne kadar yapılmayan ve farklı bir anlam taşıyan heykel yaptık. 2,5 aydır bununla uğraşıyorum. Gaz beton ile heykel örülüp ardından oyularak şekle sokuldu. Rengi beyaz kalacak ve çalışmaların tamamlanmasının ardından parka konulacak” dedi.

“Farklı bir eser oldu”

Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay ise hazırlanan heykelin farklı bir anlamı olduğunu ve bugüne kadar Zübeyde Hanım için hazırlanan heykel ve büstlerden farklı olduğunu söyledi. Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin eşi Zübeyde Hanım hitap ettiği “Gülizar-ı Cenneti Zübeydem” sözünün kendisini de etkilediğini belirten Atabay Didim Belediyesi seramik atölyesinden bu tür güzel eserlerin çıkmasının da kendileri için memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Heykelin tamamlanmasının ardından açılışla konulacağını söyleyen Başkan Atabay Didim’de kente yönelik dokunuşların devam edeceğini dile getirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.