Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Zeytinyağında KDV yüzde 1’e düşürülsün

SİYASET 05.08.2019 - 15:03, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 2953+ kez okundu.
 

Zeytinyağında KDV yüzde 1’e düşürülsün

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, zeytinyağı üreticilerine verilen dekar başına desteklerin düşürülmesini ve zeytinyağı sektörünün sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

AYDIN- Aydın Sezgin, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede, zeytinyağı üreticilerine verilen desteklerin 160 kilogramdan 90 kilograma düşürülme nedeninin açıklanmasını talep ederek, “Zeytin ve zeytinyağı üreticisi daha az üretim yapmaya itilmektedir” ifadelerini kullandı. Aydın Milletvekili Sezgin, ülkemizin zeytin ve zeytinyağı üretiminde önde gelen ülkeler arasında yer aldığının altını çizerek, üreticilerin dış piyasalardaki rekabetini arttıracak şekilde prim destekleri verilmesi gerekirken, bunun tam tersi yönde kararlar alındığını belirtti. “Ülkemizde zeytin ve zeytinyağı üretim maliyetleri, birçok diğer üretici ülkeye oranla daha yüksek. Girdi maliyetlerinin yüksek olması, özellikle uluslararası rekabet açısından üreticileri çok zor duruma sokuyor. Üreticilerimizin rekabet gücünü koruyabilmek amacıyla, diğer üretici ülkelerde sağlanan benzer düzeyde destekleme ödemeleri ve kamusal katkı sağlanması bir zorunluluktur” ifadelerini kullanan Sezgin, ayrıca, üreticilere kg başına 80 kuruş destek verildiğini belirterek, bu miktarın, AB ülkelerinde verilen 0,90 €/kg civarındaki destek ile kıyaslandığında oldukça yetersiz kaldığını belirterek destek miktarının artırılmasını talep etti. İYİ Parti Milletvekili Sezgin, ülkemizde zeytinyağı tüketiminin de oldukça düşük olduğunu hatırlatarak, zeytinyağında yüzde 8 olan KDV oranının yüzde 1'e indirilmesi halinde tüketimin artacağını ve bundan hem üreticilerin, hem de vatandaşın fayda göreceğini belirtti. Aydın’da jeotermal enerji santrallerinin, zeytin dahil olmak üzere çeşitli tarımsal ürünlerin verimliliği üzerindeki olumsuz etkileri ile ilgili çeşitli araştırma ve raporlar hazırlandığının da altını çizen Sezgin, “Bu olumsuz etkileri ortadan kaldırmaya yönelik olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından herhangi bir tedbir alınması düşünülmekte midir?” diye sordu.  
İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, zeytinyağı üreticilerine verilen dekar başına desteklerin düşürülmesini ve zeytinyağı sektörünün sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

AYDIN- Aydın Sezgin, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede, zeytinyağı üreticilerine verilen desteklerin 160 kilogramdan 90 kilograma düşürülme nedeninin açıklanmasını talep ederek, “Zeytin ve zeytinyağı üreticisi daha az üretim yapmaya itilmektedir” ifadelerini kullandı.

Aydın Milletvekili Sezgin, ülkemizin zeytin ve zeytinyağı üretiminde önde gelen ülkeler arasında yer aldığının altını çizerek, üreticilerin dış piyasalardaki rekabetini arttıracak şekilde prim destekleri verilmesi gerekirken, bunun tam tersi yönde kararlar alındığını belirtti.

“Ülkemizde zeytin ve zeytinyağı üretim maliyetleri, birçok diğer üretici ülkeye oranla daha yüksek. Girdi maliyetlerinin yüksek olması, özellikle uluslararası rekabet açısından üreticileri çok zor duruma sokuyor. Üreticilerimizin rekabet gücünü koruyabilmek amacıyla, diğer üretici ülkelerde sağlanan benzer düzeyde destekleme ödemeleri ve kamusal katkı sağlanması bir zorunluluktur” ifadelerini kullanan Sezgin, ayrıca, üreticilere kg başına 80 kuruş destek verildiğini belirterek, bu miktarın, AB ülkelerinde verilen 0,90 €/kg civarındaki destek ile kıyaslandığında oldukça yetersiz kaldığını belirterek destek miktarının artırılmasını talep etti.

İYİ Parti Milletvekili Sezgin, ülkemizde zeytinyağı tüketiminin de oldukça düşük olduğunu hatırlatarak, zeytinyağında yüzde 8 olan KDV oranının yüzde 1'e indirilmesi halinde tüketimin artacağını ve bundan hem üreticilerin, hem de vatandaşın fayda göreceğini belirtti.

Aydın’da jeotermal enerji santrallerinin, zeytin dahil olmak üzere çeşitli tarımsal ürünlerin verimliliği üzerindeki olumsuz etkileri ile ilgili çeşitli araştırma ve raporlar hazırlandığının da altını çizen Sezgin, “Bu olumsuz etkileri ortadan kaldırmaya yönelik olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından herhangi bir tedbir alınması düşünülmekte midir?” diye sordu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.