Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Zeytinyağı Operatörlük Eğitimi gerçekleştirildi

EKONOMİ 22.10.2018 - 15:03, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 1735+ kez okundu.
 

Zeytinyağı Operatörlük Eğitimi gerçekleştirildi

Aydın Ticaret Borsası ve Haus Makine San. Tic. A. Ş. işbirliğinde 3 gün süreli 'Zeytinyağı Operatörlük Eğitimi' gerçekleştirildi.

AYDIN- Eğitimin 1. günü Aydın Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda katılımcılara ADÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Dekan Yrd. Doç. Dr. Renan Tunalıoğlu tarafından zeytinin toplama aşamasından zeytinyağı sürecine kadar dikkat edilmesi gereken konular hakkında eğitim verildi. Ardından Aydın Ticaret Borsası Zeytinyağı Tadım Panel Başkanı Yusuf Küçük tarafından, “Zeytinyağı bir meyve suyu gibi tamamen fiziksel işlemlere tabi tutularak üretilmektedir. Bu nedenle zeytinyağı iz (minör) bileşenler dediğimiz yararlı bileşenleri içermektedir. Zeytinyağının yöresel ve lezzet özelliklerini belirleyen maddeler, uçucular dahil olmak üzere bu grupta yer almaktadır. Bu minör maddelerin nitelik ve nicelikleri zeytinin cinsine, üretildiği bölgenin ekosistemine, yağın çıkarılış teknolojisine, depolama ve şişeleme faktörlerine bağlıdır. Zeytin meyvesi uygun şartlarda 27-300 derecede, oksijen ve ışık kaynağından uzak bir şekilde sıkıldığı takdirde, elde edilen zeytinyağı, yukarıda bahsedilen bütün minör bileşenleri zeytinin çeşidine ve coğrafi şartlarına göre uygun oranlarda içerecektir. Bir zeytinyağının bu bileşenleri içerip içermediğini çok karmaşık yöntemlerle tespit edebildiğimiz gibi, kabaca içeriğini anlayabildiğimiz basit bir yöntem tadımdır. Koklama ve tat alma duyusuna bağlı olan bu değerlendirme yağın önce koklanması ve daha sonra tadılması esasına dayanır. Bu yöntemde yağ koklandığında duyusal olarak tadan kişi de taze, yeşil veya bir meyve kokluyormuş (örneğin zeytin) hissi uyandırmalı, tadıldığında ise rahatsız etmeyecek tiksindirmeyecek şekilde ağızda bir burukluk (Acılık) ve boğaz kenarlarında ise bir yakıcılık bırakmalıdır” ifadeleriyle zeytinyağı tadımı teorik olarak anlatılarak, ardından uygulamalı tadım eğitimi verildi. Eğitimin 2. gününde ATB Konferans Salonu’nda HAUS Makine San. Tic. A. Ş. Satış Müdürü Erdinç Gözlüklü ve Teknik Destek Uzmanı Ferhat Mutlu tarafından, Kontinü Sistem zeytinyağı makinelerinin çalışma prensibi, zeytinyağı taşıma bandı, yaprak aspiratörü, yıkama makinesi, zeytin kırıcısı, malaksör, dekantör ve seperatör, kontrol panosu ve kazan, işleme stoklama konularında teknik eğitim gerçekleştirildi. Eğitimin 3. Günü ise HAUS Makine San. Tic. A.Ş. ve Kamil Çelik Zeytinyağı Fabrikası’nda 2. gün anlatılan teknik bilgiler uygulamalı olarak anlatılarak eğitim sona erdi. Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, üyelerimizin eğitim, bilgi, danışmanlık taleplerini değerlendirerek bu taleplerin karşılanması için gerekli çözümleri üretmek, adına eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Eğitimde emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ediyorum ifadelerine yer verdi.
Aydın Ticaret Borsası ve Haus Makine San. Tic. A. Ş. işbirliğinde 3 gün süreli 'Zeytinyağı Operatörlük Eğitimi' gerçekleştirildi.

AYDIN- Eğitimin 1. günü Aydın Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda katılımcılara ADÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Dekan Yrd. Doç. Dr. Renan Tunalıoğlu tarafından zeytinin toplama aşamasından zeytinyağı sürecine kadar dikkat edilmesi gereken konular hakkında eğitim verildi. Ardından Aydın Ticaret Borsası Zeytinyağı Tadım Panel Başkanı Yusuf Küçük tarafından, “Zeytinyağı bir meyve suyu gibi tamamen fiziksel işlemlere tabi tutularak üretilmektedir. Bu nedenle zeytinyağı iz (minör) bileşenler dediğimiz yararlı bileşenleri içermektedir. Zeytinyağının yöresel ve lezzet özelliklerini belirleyen maddeler, uçucular dahil olmak üzere bu grupta yer almaktadır. Bu minör maddelerin nitelik ve nicelikleri zeytinin cinsine, üretildiği bölgenin ekosistemine, yağın çıkarılış teknolojisine, depolama ve şişeleme faktörlerine bağlıdır. Zeytin meyvesi uygun şartlarda 27-300 derecede, oksijen ve ışık kaynağından uzak bir şekilde sıkıldığı takdirde, elde edilen zeytinyağı, yukarıda bahsedilen bütün minör bileşenleri zeytinin çeşidine ve coğrafi şartlarına göre uygun oranlarda içerecektir. Bir zeytinyağının bu bileşenleri içerip içermediğini çok karmaşık yöntemlerle tespit edebildiğimiz gibi, kabaca içeriğini anlayabildiğimiz basit bir yöntem tadımdır. Koklama ve tat alma duyusuna bağlı olan bu değerlendirme yağın önce koklanması ve daha sonra tadılması esasına dayanır. Bu yöntemde yağ koklandığında duyusal olarak tadan kişi de taze, yeşil veya bir meyve kokluyormuş (örneğin zeytin) hissi uyandırmalı, tadıldığında ise rahatsız etmeyecek tiksindirmeyecek şekilde ağızda bir burukluk (Acılık) ve boğaz kenarlarında ise bir yakıcılık bırakmalıdır” ifadeleriyle zeytinyağı tadımı teorik olarak anlatılarak, ardından uygulamalı tadım eğitimi verildi.

Eğitimin 2. gününde ATB Konferans Salonu’nda HAUS Makine San. Tic. A. Ş. Satış Müdürü Erdinç Gözlüklü ve Teknik Destek Uzmanı Ferhat Mutlu tarafından, Kontinü Sistem zeytinyağı makinelerinin çalışma prensibi, zeytinyağı taşıma bandı, yaprak aspiratörü, yıkama makinesi, zeytin kırıcısı, malaksör, dekantör ve seperatör, kontrol panosu ve kazan, işleme stoklama konularında teknik eğitim gerçekleştirildi.

Eğitimin 3. Günü ise HAUS Makine San. Tic. A.Ş. ve Kamil Çelik Zeytinyağı Fabrikası’nda 2. gün anlatılan teknik bilgiler uygulamalı olarak anlatılarak eğitim sona erdi.

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, üyelerimizin eğitim, bilgi, danışmanlık taleplerini değerlendirerek bu taleplerin karşılanması için gerekli çözümleri üretmek, adına eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Eğitimde emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ediyorum ifadelerine yer verdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.