Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Yörükoğlu: Üretici yine kurtaramadı

EKONOMİ 26.10.2019 - 15:13, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 2732+ kez okundu.
 

Yörükoğlu: Üretici yine kurtaramadı

2019 Üretim yılında verilecek olan alan bazlı mazot, gübre desteği ile havza bazlı fark ödeme destekleri açıklandı.

AYDIN-  Bu konularda açıklamalarda bulunan Nazilli Ziraat Odası Meclis Başkanı Mesut Yörükoğlu, çiftçinin yine kendini kurtaramayacağını belirtti. Piyasaların gerçekten kötü olduğunu bölgemizdeki incir-kestane üreticisinden tutun, zeytinden pamuğa, mısıra kadar olan tüm dallarda üretim yapan çiftçinin, borç içinde olduğunu, ürünlerini iyi fiyata satamadıklarını belirtti. Piyasalara müdahale edemeyen çiftçinin tek beklentisi hükümetin açıklayacağı tarımsal desteklemelerdi. Açıklanan desteklemelerin de yetersiz olduğunu söyleyen Ziraat Odası Meclis Başkanı Yörükoğlu, çiftçinin çaresiz kaldığını, açıklanan mazot, gübre desteklemelerindeki rakamsal artışın Bir önceki yıldan bu yana gübredeki ve mazottaki fiyat artışını karşılayamayacağını, verilen zammın çok yetersiz olduğunu belirtti. Bu durumu örneklerle açıklayan Yörükoğlu, mısırda verilen dekarda 29 TL’nin çok yetersiz kaldığını sezon da mısıra en az 90 -100 kg arası gübre atıldığını, maliyetinin dekara en az 150 -180 TL’yi bulduğunu, mazot maliyetinin bunun dışında olduğunu söyledi. Verilen rakam yüksek gözükse de pamukta mazot artı gübre maliyetinin 200 TL’yi geçtiğini belirten Mesut Yörükoğlu, çiftçilerin kullandıkları mazot, gübre ve ilaçlarda fiyat indirimi istediklerini, asıl desteklemenin bu şekilde olması gerektiğini söyledi. Nazilli Ziraat Odası Meclis Başkanı Yörükoğlu, havza bazlı fark ödeme, destekleme rakamlarında geçen seneyle aynı olduğunu, maliyetteki bunca artışa rağmen hiçbir değişikliğin olmamasının çiftçiyi şok ettiğini belirten Mesut Yörükoğlu örnek olarak kütlü pamuktaki desteklemenin piyasanın ve çiftçilerimizin beklentisi kilogramda 1,25 TL olması idi. Rakamın değişmediğini kilogramda 80 krş olarak kaldığını söyledi. Yaş çaydan-mısıra, kanoladan -buğday, arpa çeltiğe, ayçiçeğinden kuru fasulye, nohut, mercimeğe kadar hepsinin rakamında değişiklik olmamıştır. Organik ve iyi tarım uygulamalarındaki desteğin artması beklenirken aksine yüzde 50 azalması, hem çevre, hem de çağın çiftçi açısından iyi olmadığını, desteklemenin yetersiz kalmasından dolayı çiftçilerimizin uygulamalardan vazgeçebileceğini söyleyen Mesut Yörükoğlu, bu durumun kontrolsüz tarımın önünü açacağını belirtti. Ayrıca bitkisel tohum ve fide yetiştiriciliğine kadar verilen tüm desteklemelerde rakamsal düşüş olduğunu söyleyen Yörükoğlu, hayvancılık sektöründeki desteklerinde et ve süt hayvancılığından tutun, arıcılıktan balıkçılığa kadar azaldığını, ya desteklemeye baz alınan rakamların değiştiğini ya da miktarların düştüğünü söyledi. Ziraat Odası Meclis Başkanı Mesut Yörükoğlu, tarımın her alanının zor durumda olduğunu, bu gidişle çiftçinin üretim yapamaz duruma düşeceğini söyledi.
2019 Üretim yılında verilecek olan alan bazlı mazot, gübre desteği ile havza bazlı fark ödeme destekleri açıklandı.

AYDIN-  Bu konularda açıklamalarda bulunan Nazilli Ziraat Odası Meclis Başkanı Mesut Yörükoğlu, çiftçinin yine kendini kurtaramayacağını belirtti. Piyasaların gerçekten kötü olduğunu bölgemizdeki incir-kestane üreticisinden tutun, zeytinden pamuğa, mısıra kadar olan tüm dallarda üretim yapan çiftçinin, borç içinde olduğunu, ürünlerini iyi fiyata satamadıklarını belirtti. Piyasalara müdahale edemeyen çiftçinin tek beklentisi hükümetin açıklayacağı tarımsal desteklemelerdi.

Açıklanan desteklemelerin de yetersiz olduğunu söyleyen Ziraat Odası Meclis Başkanı Yörükoğlu, çiftçinin çaresiz kaldığını, açıklanan mazot, gübre desteklemelerindeki rakamsal artışın Bir önceki yıldan bu yana gübredeki ve mazottaki fiyat artışını karşılayamayacağını, verilen zammın çok yetersiz olduğunu belirtti. Bu durumu örneklerle açıklayan Yörükoğlu, mısırda verilen dekarda 29 TL’nin çok yetersiz kaldığını sezon da mısıra en az 90 -100 kg arası gübre atıldığını, maliyetinin dekara en az 150 -180 TL’yi bulduğunu, mazot maliyetinin bunun dışında olduğunu söyledi. Verilen rakam yüksek gözükse de pamukta mazot artı gübre maliyetinin 200 TL’yi geçtiğini belirten Mesut Yörükoğlu, çiftçilerin kullandıkları mazot, gübre ve ilaçlarda fiyat indirimi istediklerini, asıl desteklemenin bu şekilde olması gerektiğini söyledi.

Nazilli Ziraat Odası Meclis Başkanı Yörükoğlu, havza bazlı fark ödeme, destekleme rakamlarında geçen seneyle aynı olduğunu, maliyetteki bunca artışa rağmen hiçbir değişikliğin olmamasının çiftçiyi şok ettiğini belirten Mesut Yörükoğlu örnek olarak kütlü pamuktaki desteklemenin piyasanın ve çiftçilerimizin beklentisi kilogramda 1,25 TL olması idi. Rakamın değişmediğini kilogramda 80 krş olarak kaldığını söyledi. Yaş çaydan-mısıra, kanoladan -buğday, arpa çeltiğe, ayçiçeğinden kuru fasulye, nohut, mercimeğe kadar hepsinin rakamında değişiklik olmamıştır. Organik ve iyi tarım uygulamalarındaki desteğin artması beklenirken aksine yüzde 50 azalması, hem çevre, hem de çağın çiftçi açısından iyi olmadığını, desteklemenin yetersiz kalmasından dolayı çiftçilerimizin uygulamalardan vazgeçebileceğini söyleyen Mesut Yörükoğlu, bu durumun kontrolsüz tarımın önünü açacağını belirtti. Ayrıca bitkisel tohum ve fide yetiştiriciliğine kadar verilen tüm desteklemelerde rakamsal düşüş olduğunu söyleyen Yörükoğlu, hayvancılık sektöründeki desteklerinde et ve süt hayvancılığından tutun, arıcılıktan balıkçılığa kadar azaldığını, ya desteklemeye baz alınan rakamların değiştiğini ya da miktarların düştüğünü söyledi. Ziraat Odası Meclis Başkanı Mesut Yörükoğlu, tarımın her alanının zor durumda olduğunu, bu gidişle çiftçinin üretim yapamaz duruma düşeceğini söyledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.