Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

YOKSULLUĞA ÇARE Mİ?

EKONOMİ (AA) - Anadolu Ajansı | 07.08.2018 - 20:59, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3413+ kez okundu.
 

YOKSULLUĞA ÇARE Mİ?

Son zamları perdeleyecek “Askıda Ekmek” uygulaması için soru: Yoksulluğa çare mi?

AYDIN- Dolar, faiz, akaryakıt, elektrik ve doğalgazdaki anormal artışlarla gelirlerdeki sabitlik hatta ücretlerdeki erime yok sayılarak, “Bir ekmeğe muhtaç” hale getirilen insanlara “Askıda Ekmek” sunmanın onur kırıcılığı gözardı ediliyor. AÇLIK SINIRI BİN 738 TL TÜRK-İŞ Araştırmasının 2018 Temmuz ayı sonucuna göre açlık sınırı bin 738 TL, yoksulluk sınırı 5 bin 662 lira. Bir kişinin aylık geçim maliyeti asgari ücretin 533 lira fazlasıyla 2 bin136 lira. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, enflasyon beklentisini yüzde 13.4 olarak açıkladı. Ekonomiyi yakından izleyenler, bu beklentinin tutmayacağı, aşılacağı yönünde kanaatlerini açıklamaya başladı. ASGARİ ÜCRET BİN 603 TL Açıklanan açlık sınırı rakamı olan bin 738 lira 4 kişilik bir ailenin bir aylık gıda ihtiyacının karşılığı olarak belirleniyor. Yoksulluk sınırı olan 5 bin 662 lira da 4 kişilik bir ailenin bir aylık tüm ihtiyaçlarını karşılayacak rakam olarak belirleniyor. Ülkemizde asgari ücretin aylık bin 603 lira 12 kuruş olduğu gerçeği gösteriyor ki, bir asgari ücretle yaşam savaşı veren aileler aynı zamanda açlıkla savaşıyor, HALKIN EKMEĞİ Mİ YOK? Ülkemizin acı gerçeği, üretimden kopmuş bir ekonomi ve çift rakamlı işsizlik de göz önüne alındığında “Askıda Ekmek” uygulamasını çözüm olarak sunanlara, “Bu neyi çözecek?” diye sormak gerekiyor. 250 gr ekmeğin 75 kuruşa satıldığı Aydın’da, ekmek 200 grama düşürülüp fiyatı da 1 liraya yükseltilirken sessiz kalanların, bir poşete iki ekmek koyup uygun yere asmasıyla çözüm gelir mi? YOKSULLAŞMAYA ÇÖZÜM Olayın bir başka yanı ise, işe yüce dinimizin karıştırılması. İslam Dini’nde, yoksullaşmayı ve de toplum kesimleri arasındaki yaşam düzeyinin aşırı şekilde farklılaşmasını önlemek üzere “Zekat”, “Fitre” ve “Sadaka” çözüm olarak sunuluyor. Bu kadar aşırı yoksullaşma, “Bir ekmeye muhtaç” olma hali yaygınlaştığına göre, “Toplumda dinin bu gereği yerine getirilmiyor demektir” diye düşünüyoruz. BİRAZ CİDDİYET! “Bana balık verme, balık tutmayı öğret” diyen Çin Atasözü çözümün adresini gösteriyor. Ne “Askıda Ekmek”, ne “sadaka” ile çözülmeyecek olan yoksulluk ve açlığın önüne geçmek “Ekmek kapısı” açmakla mümkün. Buna da kimse yanaşmadığına göre, açlık sınırındaki vatandaşın hali de, yoksulluk sınırı altında çırpınan vatandaşın hali de Allah’a kalmış demektir. Türkiye’yi yönetme iddiasında olanların daha inandırıcı çözüm politikaları üretme zorunluluğu ortaya çıkmıştır.
Son zamları perdeleyecek “Askıda Ekmek” uygulaması için soru: Yoksulluğa çare mi?

AYDIN- Dolar, faiz, akaryakıt, elektrik ve doğalgazdaki anormal artışlarla gelirlerdeki sabitlik hatta ücretlerdeki erime yok sayılarak, “Bir ekmeğe muhtaç” hale getirilen insanlara “Askıda Ekmek” sunmanın onur kırıcılığı gözardı ediliyor.

AÇLIK SINIRI BİN 738 TL

TÜRK-İŞ Araştırmasının 2018 Temmuz ayı sonucuna göre açlık sınırı bin 738 TL, yoksulluk sınırı 5 bin 662 lira. Bir kişinin aylık geçim maliyeti asgari ücretin 533 lira fazlasıyla 2 bin136 lira. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, enflasyon beklentisini yüzde 13.4 olarak açıkladı. Ekonomiyi yakından izleyenler, bu beklentinin tutmayacağı, aşılacağı yönünde kanaatlerini açıklamaya başladı.

ASGARİ ÜCRET BİN 603 TL

Açıklanan açlık sınırı rakamı olan bin 738 lira 4 kişilik bir ailenin bir aylık gıda ihtiyacının karşılığı olarak belirleniyor. Yoksulluk sınırı olan 5 bin 662 lira da 4 kişilik bir ailenin bir aylık tüm ihtiyaçlarını karşılayacak rakam olarak belirleniyor. Ülkemizde asgari ücretin aylık bin 603 lira 12 kuruş olduğu gerçeği gösteriyor ki, bir asgari ücretle yaşam savaşı veren aileler aynı zamanda açlıkla savaşıyor,

HALKIN EKMEĞİ Mİ YOK?

Ülkemizin acı gerçeği, üretimden kopmuş bir ekonomi ve çift rakamlı işsizlik de göz önüne alındığında “Askıda Ekmek” uygulamasını çözüm olarak sunanlara, “Bu neyi çözecek?” diye sormak gerekiyor. 250 gr ekmeğin 75 kuruşa satıldığı Aydın’da, ekmek 200 grama düşürülüp fiyatı da 1 liraya yükseltilirken sessiz kalanların, bir poşete iki ekmek koyup uygun yere asmasıyla çözüm gelir mi?

YOKSULLAŞMAYA ÇÖZÜM

Olayın bir başka yanı ise, işe yüce dinimizin karıştırılması. İslam Dini’nde, yoksullaşmayı ve de toplum kesimleri arasındaki yaşam düzeyinin aşırı şekilde farklılaşmasını önlemek üzere “Zekat”, “Fitre” ve “Sadaka” çözüm olarak sunuluyor. Bu kadar aşırı yoksullaşma, “Bir ekmeye muhtaç” olma hali yaygınlaştığına göre, “Toplumda dinin bu gereği yerine getirilmiyor demektir” diye düşünüyoruz.

BİRAZ CİDDİYET!

“Bana balık verme, balık tutmayı öğret” diyen Çin Atasözü çözümün adresini gösteriyor. Ne “Askıda Ekmek”, ne “sadaka” ile çözülmeyecek olan yoksulluk ve açlığın önüne geçmek “Ekmek kapısı” açmakla mümkün. Buna da kimse yanaşmadığına göre, açlık sınırındaki vatandaşın hali de, yoksulluk sınırı altında çırpınan vatandaşın hali de Allah’a kalmış demektir. Türkiye’yi yönetme iddiasında olanların daha inandırıcı çözüm politikaları üretme zorunluluğu ortaya çıkmıştır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.