Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Yerli tohumlar tezgahları süslemeye başladı

EKONOMİ 12.04.2016 - 14:24, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3197+ kez okundu.
 

Yerli tohumlar tezgahları süslemeye başladı

Geleneksel tatları arayanlar yerli tohuma yöneldi

Aydın’da bahar mevsiminin başlaması ile birlikte ekim ve dikimler de başladı. Pek çok kişinin organik ve eski geleneksel tatlara yönelmesi ile yerli tohumlar daha fazla rağbet görmeye başladı.  Kış mevsiminin sona erip bahar mevsimine girilmesi ile birlikte çiftçiler ve köy yaşantısına özenenler bahçe işlerine yöneldi. Özellikle eski geleneksel tatları arayanların yerli tohum arayışına girdiğini belirten Aydınlı tohumculardan Salih Çaresiz, “İthal tohumlar ilk yıllarda çok ilgi gördü. Herkes verime baktı. Bol verim alındı ama tat alınamadı. İnsanlar eski tatları bulamayınca yerli tohuma yöneldi. Şimdi de herkes yerli tohum soruyor. Bizler de eskiden beri saklanan tohumlardan satmaya başladık” dedi. Özellikle harım adı verilen yerlerde kendi ailesinin yiyeceğini üretenlerin yerli tohumlara döndüğünü belirten Aydınlı köylülerden Kazım Adıbelli, “Eskiden hasat sezonu sonunda kendi ürünlerimizden tohumluk ayırırdık. Yaşlılar bu işi bırakınca eski yerli tohumlar da unutuldu. Şimdi bizler eski tatları bulamayınca yeniden yerli tohum arayışına girdik. Bundan sonra kendi tohumumuz kendimiz ayırıp ekip dikeceğimiz şeylerin doğal olmasına dikkat edeceğiz” diye konuştu. Pazar yerlerinde; ıspanaktan, maydonaza, fasulyeden, domatese, karpuz ve kavuna kadar pek çok sebze-meyvenin yerli tohumunun bulunduğu belirtildi.  
Geleneksel tatları arayanlar yerli tohuma yöneldi

Aydın’da bahar mevsiminin başlaması ile birlikte ekim ve dikimler de başladı. Pek çok kişinin organik ve eski geleneksel tatlara yönelmesi ile yerli tohumlar daha fazla rağbet görmeye başladı. 

Kış mevsiminin sona erip bahar mevsimine girilmesi ile birlikte çiftçiler ve köy yaşantısına özenenler bahçe işlerine yöneldi. Özellikle eski geleneksel tatları arayanların yerli tohum arayışına girdiğini belirten Aydınlı tohumculardan Salih Çaresiz, “İthal tohumlar ilk yıllarda çok ilgi gördü. Herkes verime baktı. Bol verim alındı ama tat alınamadı. İnsanlar eski tatları bulamayınca yerli tohuma yöneldi. Şimdi de herkes yerli tohum soruyor. Bizler de eskiden beri saklanan tohumlardan satmaya başladık” dedi.

Özellikle harım adı verilen yerlerde kendi ailesinin yiyeceğini üretenlerin yerli tohumlara döndüğünü belirten Aydınlı köylülerden Kazım Adıbelli, “Eskiden hasat sezonu sonunda kendi ürünlerimizden tohumluk ayırırdık. Yaşlılar bu işi bırakınca eski yerli tohumlar da unutuldu. Şimdi bizler eski tatları bulamayınca yeniden yerli tohum arayışına girdik. Bundan sonra kendi tohumumuz kendimiz ayırıp ekip dikeceğimiz şeylerin doğal olmasına dikkat edeceğiz” diye konuştu.

Pazar yerlerinde; ıspanaktan, maydonaza, fasulyeden, domatese, karpuz ve kavuna kadar pek çok sebze-meyvenin yerli tohumunun bulunduğu belirtildi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.