Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Yaş meyve sebze ambalaja girecek

EKONOMİ 21.08.2017 - 10:46, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3471+ kez okundu.
 

Yaş meyve sebze ambalaja girecek

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi (Gıda Komitesi), yaş meyve sebze tedarik zincirinde yüzde 25-30’a ulaşan firenin düşürülmesi amacıyla yeni standartlar belirledi.

AYDIN- Bu kapsamda ürünlerin hasat sonrasında uluslararası normlara uygun tek ve çok kullanımlık ambalajlarla paketlenmesi, nakliye süreçlerinin iyileştirilmesi amacıyla frigorifik (soğutuculu) araçlarla taşınması ve perakende satış noktalarında soğutuculu reyonlarda sergilenmesi zorunlu olacak. Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi (Gıda Komitesi), Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında toplandı. Toplantıya ilişkin açıklamayı, komitenin sekretaryasını yürüten Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yaptı. Gıda Komitesi kararları Toplantıda yaş meyve-sebze arz zincirine ilişkin yapısal konuların yanı sıra hayvancılıkta yem maliyetleri, hayvancılık destekleme programları ve lisanslı depo kullanım modellerine ilişkin hususların değerlendirildiği belirtilen açıklamada, toplantı gündemi ve alınan kararlar şöyle sıralandı: “Yaş meyve-sebze tedarik zincirinde ortalamada yüzde 25-30 seviyelerinde gerçekleşerek önemli maddi kayba neden olan fire oranlarını en aza indirmek ve lojistik süreçlerin genel kalitesini artırmak amacıyla tedbirler müzakere edilmiştir. Bu çerçevede, ürünlerin hasat sonrasında uluslararası normlara uygun tek ve çok kullanımlık ambalajlarla paketlenmesi, nakliye süreçlerinin iyileştirilmesi amacıyla frigorifik (soğutuculu) araçlarla taşınması ve perakende satış noktalarında soğutuculu reyonlarda sergilenmesi hususlarında yeni standartlar belirlenmiştir. Bu standartlarda zorunlu uygulamaya geçilmesine ve geçiş sürecinin yönetilmesine ilişkin kararlar alınmıştır. Toptancı hallerinin modernizasyonuna ilişkin çalışmalarda gelinen aşama değerlendirilmiş ve atılması planlanan adımlar hakkında Komite’ye bilgi sunulmuş olup, kritik hususların karara bağlanması amacıyla takip eden ilk Komite toplantısının bu gündemle gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştır. Et üretimi için yem ithalatında vergi indirimi Et üretim maliyetlerinin yaklaşık yüzde 60’ını oluşturan yem maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla çeşitli yem hammaddelerine ilişkin gümrük vergilerinde düzenleme yapılmasına karar verilmiştir. Hayvancılık teşvik ve desteklerinin etkinliğini artıracak tedbir önerileri görüşülmüştür. Lisanslı depoculuk uygulamalarına ve muhtelif depo kullanım modellerine ilişkin hususlar müzakere edilmiştir. Komite gündemi ve çalışma takvimi gözden geçirilmiştir.” Gıda enflasyonuna karşı atılan adımlar Hükümet yüksek enflasyona gerekçe gösterilen gıda fiyatlarını düşürmek üzere son dönemde hububat, canlı hayvan ve et ithalatında gümrük vergilerinde indirime gitmiş, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) sıfır gümrükle hububat, Et ve Süt Kurumu’na da (ESK) yine sıfır gümrükle canlı hayvan ve et ithalatı yetkisi verilmişti.
Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi (Gıda Komitesi), yaş meyve sebze tedarik zincirinde yüzde 25-30’a ulaşan firenin düşürülmesi amacıyla yeni standartlar belirledi.

AYDIN- Bu kapsamda ürünlerin hasat sonrasında uluslararası normlara uygun tek ve çok kullanımlık ambalajlarla paketlenmesi, nakliye süreçlerinin iyileştirilmesi amacıyla frigorifik (soğutuculu) araçlarla taşınması ve perakende satış noktalarında soğutuculu reyonlarda sergilenmesi zorunlu olacak.

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi (Gıda Komitesi), Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında toplandı. Toplantıya ilişkin açıklamayı, komitenin sekretaryasını yürüten Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yaptı.

Gıda Komitesi kararları

Toplantıda yaş meyve-sebze arz zincirine ilişkin yapısal konuların yanı sıra hayvancılıkta yem maliyetleri, hayvancılık destekleme programları ve lisanslı depo kullanım modellerine ilişkin hususların değerlendirildiği belirtilen açıklamada, toplantı gündemi ve alınan kararlar şöyle sıralandı:

“Yaş meyve-sebze tedarik zincirinde ortalamada yüzde 25-30 seviyelerinde gerçekleşerek önemli maddi kayba neden olan fire oranlarını en aza indirmek ve lojistik süreçlerin genel kalitesini artırmak amacıyla tedbirler müzakere edilmiştir. Bu çerçevede, ürünlerin hasat sonrasında uluslararası normlara uygun tek ve çok kullanımlık ambalajlarla paketlenmesi, nakliye süreçlerinin iyileştirilmesi amacıyla frigorifik (soğutuculu) araçlarla taşınması ve perakende satış noktalarında soğutuculu reyonlarda sergilenmesi hususlarında yeni standartlar belirlenmiştir. Bu standartlarda zorunlu uygulamaya geçilmesine ve geçiş sürecinin yönetilmesine ilişkin kararlar alınmıştır.

Toptancı hallerinin modernizasyonuna ilişkin çalışmalarda gelinen aşama değerlendirilmiş ve atılması planlanan adımlar hakkında Komite’ye bilgi sunulmuş olup, kritik hususların karara bağlanması amacıyla takip eden ilk Komite toplantısının bu gündemle gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştır.

Et üretimi için yem ithalatında vergi indirimi

Et üretim maliyetlerinin yaklaşık yüzde 60’ını oluşturan yem maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla çeşitli yem hammaddelerine ilişkin gümrük vergilerinde düzenleme yapılmasına karar verilmiştir.

Hayvancılık teşvik ve desteklerinin etkinliğini artıracak tedbir önerileri görüşülmüştür.

Lisanslı depoculuk uygulamalarına ve muhtelif depo kullanım modellerine ilişkin hususlar müzakere edilmiştir.

Komite gündemi ve çalışma takvimi gözden geçirilmiştir.”

Gıda enflasyonuna karşı atılan adımlar

Hükümet yüksek enflasyona gerekçe gösterilen gıda fiyatlarını düşürmek üzere son dönemde hububat, canlı hayvan ve et ithalatında gümrük vergilerinde indirime gitmiş, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) sıfır gümrükle hububat, Et ve Süt Kurumu’na da (ESK) yine sıfır gümrükle canlı hayvan ve et ithalatı yetkisi verilmişti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.