Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Yağ üreticinin yüzünü güldürdü

GENEL 06.01.2015 - 10:48, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:48 3332+ kez okundu.
 

Yağ üreticinin yüzünü güldürdü

Türiye’nin en fazla zeytin ağacı varlığına sahip Aydın’da bu yıl zeytin üreticisinin yüzünü güldürdü.

Türiye’nin en fazla zeytin ağacı varlığına sahip Aydın’da bu yıl zeytin üreticisinin yüzünü güldürdü. Kilosu 10 TL’ye bulan zeytinyağı fiyatları rekolte düşüklüğü ve taban arazilerdeki yağ oranın az olmasına rağmen zeytin üreticisini sevindirdi.Aydın’da kasım ayından bu yana zeytin hasadının devam ettiğini ve üreticinin bu yıl zeytinini daha çok sıktırıp yağ yaparak değerlendirdiğini belirten Köşk Ziraat Odası Başkanı ve Tariş Zeytinyağı Kooperatifi Başkan Vekili Veli Tuna, “Geçtiğimiz yıllarda sıkıntılı günler yaşayan zeytin üreticisi bu yıl fiyatlar sayesinde mutlu oldu. Köşk ve çevresinde yüzde 30-40 civarında rekolte düşüklüğü var. Buna rağmen üreticiler mutlu. Şu anda asit değeri 1’in altında olan cizemlik yağların kilosu yaklaşık 10 TL’den satılıyor. Salamura olarak değerlendirilecek olan zeytinin kilosu ise 1.70, 2,10 TL arasında satılıyor. Bu rakamlar üretici için güzel. Temennimiz piyasanın bozulmadan aynı şekilde devam etmesidir” diye konuştu. “EYLÜL AYI KURAK GEÇİNCE AĞAÇ KENDİNİ KORUMAYA ALIYOR” Bu yıl taban arazilerde yağ oranının düşük olduğunu bunun da Ağustos-Eylül aylarında yaşanan kuraklıktan kaynaklandığını belirten Köşk Ziraat Odası Başkanı ve Tariş Zeytin Yağı Kooperatifi Başkan Verkili Veli Tuna, “Memecik türü zeytin ağaçlarının çok ilginç bir özelliği bulunmaktadır. Zeytin ağacı Ağustos ve Aylül aylarında hava kurak gidince önce kendini korumaya alır güç bulursa meyvesini besler. Bu yıl Ağustos ve Eylül ayı ciddi kurak geçti. Özellikle taban arazilerdeki ağaçlar kendini korumaya alınca zeytinlerin yağ gözenekleri kapandı. Bu nedenle taban arazilerdeki zeytinlerde yağ oranı düşük, fakat fiyatların güzel olması üreticinin mağduriyetini önledi” dedi.
Türiye’nin en fazla zeytin ağacı varlığına sahip Aydın’da bu yıl zeytin üreticisinin yüzünü güldürdü.

Türiye’nin en fazla zeytin ağacı varlığına sahip Aydın’da bu yıl zeytin üreticisinin yüzünü güldürdü.

Kilosu 10 TL’ye bulan zeytinyağı fiyatları rekolte düşüklüğü ve taban arazilerdeki yağ oranın az olmasına rağmen zeytin üreticisini sevindirdi.Aydın’da kasım ayından bu yana zeytin hasadının devam ettiğini ve üreticinin bu yıl zeytinini daha çok sıktırıp yağ yaparak değerlendirdiğini belirten Köşk Ziraat Odası Başkanı ve Tariş Zeytinyağı Kooperatifi Başkan Vekili Veli Tuna, “Geçtiğimiz yıllarda sıkıntılı günler yaşayan zeytin üreticisi bu yıl fiyatlar sayesinde mutlu oldu. Köşk ve çevresinde yüzde 30-40 civarında rekolte düşüklüğü var. Buna rağmen üreticiler mutlu. Şu anda asit değeri 1’in altında olan cizemlik yağların kilosu yaklaşık 10 TL’den satılıyor. Salamura olarak değerlendirilecek olan zeytinin kilosu ise 1.70, 2,10 TL arasında satılıyor. Bu rakamlar üretici için güzel. Temennimiz piyasanın bozulmadan aynı şekilde devam etmesidir” diye konuştu.

“EYLÜL AYI KURAK GEÇİNCE AĞAÇ KENDİNİ KORUMAYA ALIYOR”

Bu yıl taban arazilerde yağ oranının düşük olduğunu bunun da Ağustos-Eylül aylarında yaşanan kuraklıktan kaynaklandığını belirten Köşk Ziraat Odası Başkanı ve Tariş Zeytin Yağı Kooperatifi Başkan Verkili Veli Tuna, “Memecik türü zeytin ağaçlarının çok ilginç bir özelliği bulunmaktadır. Zeytin ağacı Ağustos ve Aylül aylarında hava kurak gidince önce kendini korumaya alır güç bulursa meyvesini besler. Bu yıl Ağustos ve Eylül ayı ciddi kurak geçti. Özellikle taban arazilerdeki ağaçlar kendini korumaya alınca zeytinlerin yağ gözenekleri kapandı. Bu nedenle taban arazilerdeki zeytinlerde yağ oranı düşük, fakat fiyatların güzel olması üreticinin mağduriyetini önledi” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.