Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Vortex tüneli yapıyorlar

TEKNOLOJİ 24.09.2017 - 14:55, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 63160+ kez okundu.
 

Vortex tüneli yapıyorlar

Bu insanların ne yapmaya çalıştığı duyanları şaşırtıyor. Başak Koleji Genel Direktörü Metin Akyol ile iki demirci ustası ile Vortex Tüneli yapıyor.

AYDIN- Aydın’da çeyrek asır önce kurulan ve 25 yıldır sürdürdüğü eğitim öğretim faaliyetlerinde pek çok ilke imza atan Aydın Başak Koleji, astronomiyle ilgilenen öğrenciler için dünyada sayılı merkezlerde bulunan Vorteks Tüneli kurmaya başladı. Tales Matematik Müzesi'nin Fikir Babası Başak Koleji Genel Direktörü Metin Akyol, bu defa astronomiye merakı olanların yapay uzay yolculuğu yapabileceği devasa bir makine tasarladı. Bir ay içerisinde tamamlanacağı belirtilen proje ile Türkiye'deki eğitim kurumlarında bir ilk olacak. Başak Koleji olarak her zaman milli yazılım, milli sermaye ve atılımdan söz ettiklerini bu kapsamda Dünyada sayılı merkezlerde bulunan Vortex Tüneli’ni de milli proje ile yapmayı başardıklarını belirten Genel Direktör Metin Akyol, bu projede de tamamen milli düşündüklerini kullandıkları malzemeden birlikte çalıştıkları ustalara kadar her şeyin yerli olduğunu söyledi. Başak Koleji'nin bahçesinde bulunan Tales Matematik Müzesi yakınındaki bir alanda hummalı bir çalışma sürdüren Genel Direktör Metin Akyol, "Birçok kişiye garip gelebilir ama Vortex Tüneli yapıyoruz. Projemiz bir ay içerisinde tamamlanacak. Astronomi eğitiminde kullanılan bu bilimsel makineyi Başak Koleji ve Aydın sanayisinde görev yapan demirci ustalarımız Emre Çakmak ve Osman Kızar ile yapmanın gururunu yaşıyoruz. Bir ay sonra proje tamamlandığında uzayda yolculuk yapma hissini tatmak isteyen herkesi bu tünelde ağırlayabiliriz” dedi. Bilimsel adı Vortex Tüneli olan halk arasında ‘Girdap Tüneli’ olarak adlandırabilecek devasa makinenin özel yansıtıcı maddeleri ve boyasının yanında kurulan bir sistem ile içerisindeki kişileri uzay boşluğunda gidiyormuş hissi verecek şekilde tasarlandığını kaydeden Metin Akyol, bu makinanın örneğinin Brıtish Museum’da ve Bursa Bilim Merkezi’nde bulunduğunu özel bir okulda ilk defa yapıldığını kaydederek "Aydın’a yeni bir bilimsel eser daha kazandırmayı hedefledik ve projemizin sonuna yaklaştık, bir ay içinde tamamlanacak. Makine astronot eğitimlerinde kullanılıyor. Tünelde uzayda yol alıyormuşçasına yer çekimsiz bir ortamdaymışız hissi veren bir yolculuk yapılacak. Bir ay içinde tamamlamayı hedeflediğimiz bu makine aynı zamanda Aydın’ın milli ürünü olacak. Çünkü bu eseri Aydınlı bir Yönetici ile Aydın sanayisinden iki demirci ustası yapmış olacak” dedi.
Bu insanların ne yapmaya çalıştığı duyanları şaşırtıyor. Başak Koleji Genel Direktörü Metin Akyol ile iki demirci ustası ile Vortex Tüneli yapıyor.

AYDIN- Aydın’da çeyrek asır önce kurulan ve 25 yıldır sürdürdüğü eğitim öğretim faaliyetlerinde pek çok ilke imza atan Aydın Başak Koleji, astronomiyle ilgilenen öğrenciler için dünyada sayılı merkezlerde bulunan Vorteks Tüneli kurmaya başladı. Tales Matematik Müzesi'nin Fikir Babası Başak Koleji Genel Direktörü Metin Akyol, bu defa astronomiye merakı olanların yapay uzay yolculuğu yapabileceği devasa bir makine tasarladı. Bir ay içerisinde tamamlanacağı belirtilen proje ile Türkiye'deki eğitim kurumlarında bir ilk olacak.

Başak Koleji olarak her zaman milli yazılım, milli sermaye ve atılımdan söz ettiklerini bu kapsamda Dünyada sayılı merkezlerde bulunan Vortex Tüneli’ni de milli proje ile yapmayı başardıklarını belirten Genel Direktör Metin Akyol, bu projede de tamamen milli düşündüklerini kullandıkları malzemeden birlikte çalıştıkları ustalara kadar her şeyin yerli olduğunu söyledi. Başak Koleji'nin bahçesinde bulunan Tales Matematik Müzesi yakınındaki bir alanda hummalı bir çalışma sürdüren Genel Direktör Metin Akyol, "Birçok kişiye garip gelebilir ama Vortex Tüneli yapıyoruz. Projemiz bir ay içerisinde tamamlanacak. Astronomi eğitiminde kullanılan bu bilimsel makineyi Başak Koleji ve Aydın sanayisinde görev yapan demirci ustalarımız Emre Çakmak ve Osman Kızar ile yapmanın gururunu yaşıyoruz. Bir ay sonra proje tamamlandığında uzayda yolculuk yapma hissini tatmak isteyen herkesi bu tünelde ağırlayabiliriz” dedi.

Bilimsel adı Vortex Tüneli olan halk arasında ‘Girdap Tüneli’ olarak adlandırabilecek devasa makinenin özel yansıtıcı maddeleri ve boyasının yanında kurulan bir sistem ile içerisindeki kişileri uzay boşluğunda gidiyormuş hissi verecek şekilde tasarlandığını kaydeden Metin Akyol, bu makinanın örneğinin Brıtish Museum’da ve Bursa Bilim Merkezi’nde bulunduğunu özel bir okulda ilk defa yapıldığını kaydederek "Aydın’a yeni bir bilimsel eser daha kazandırmayı hedefledik ve projemizin sonuna yaklaştık, bir ay içinde tamamlanacak. Makine astronot eğitimlerinde kullanılıyor. Tünelde uzayda yol alıyormuşçasına yer çekimsiz bir ortamdaymışız hissi veren bir yolculuk yapılacak. Bir ay içinde tamamlamayı hedeflediğimiz bu makine aynı zamanda Aydın’ın milli ürünü olacak. Çünkü bu eseri Aydınlı bir Yönetici ile Aydın sanayisinden iki demirci ustası yapmış olacak” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.