Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Vali Köşger, jeotermalli serada inceleme yaptı

GÜNCEL 17.11.2017 - 09:08, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 2872+ kez okundu.
 

Vali Köşger, jeotermalli serada inceleme yaptı

Valimiz Yavuz Selim Köşger’in, jeotermalle ısınan Sultan Seraları’nda incelemelerde bulunduğu bildirildi.

AYDIN- Vali Yavuz Selim Köşger, Aydın'ın jeotermal enerji ile ısıtılan ilk ve en büyük serası olma özelliği taşıyan ve tamamen biyolojik üretim yapan Köşk İlçesi'ndeki Sultan Seraları'nda incelemelerde bulunduğu belirtildi. Edinilen bilgiye göre, Vali Köşger, jeotermal kaynakların tarım sektöründe kullanımına örnek teşkil eden ve domates üretimi yapılan seraları gezerek MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat ve MB Holding Sultan Sera Genel Müdürü Neslihan Budaklı’dan bilgi aldı. Vali Köşger, ağırlıklı olarak bayanların çalıştığı serada domates hasadında bulunarak, bayanlarla sohbet etti. Özellikle çalışan bayanların iş dışında sosyal aktivitelerde bulunduklarını öğrenince memnuniyetini ifade etti. Ürettikleri domateslerin tamamen doğal ve biyolojik mücadele ile yetiştirdikleri bilgisini veren Budaklı, "Bataklık halinde, tarıma elverişsiz arazileri kullanılabilir hale getirerek ekonomiye kazandırdık.300 milyon lira yatırımla seracılıkta jeotermalle ısıtılan ilk entegre tesis olan Sultan Sera, Bölgede kadın istihdamının yüzde 90 civarında olduğu bir kuruluştur. İhracatta rekor seviyelere ulaşan Sultan Sera, Türkiye’nin en teknolojik, Avrupa’nın ise en yüksek serasıdır” dedi. Budaklı, konuşmasına, şöyle devam etti: “İhracata yönelik domates yetiştirilen serada 41,400 dönüm arazide 11 ay boyunca üretimde kullanılan domates fideleri yılsonunda 17 metreye kadar uzamaktadır. Her hafta bir salkım hasat edilmekte ve hasat edilen salkımlar yaklaşık 650 – 700 gr. civarında olmaktadır. Seranın iklimlendirilmesinden domateslerin paketlenmesine kadar her şey el değmeden yapılmaktadır. Son teknolojiye sahip serada toplanan domatesler insansız araçlarla paketlemeye götürülmektedir. AB ülkelerine, Rusya’ya ve Körfez ülkelerine ihracat yapılmaktadır. Serada kimyasal ilaçlamaya karşı biyolojik mücadele tercih edilmektedir. Zararlı popülasyonları minimum düzeyde tutmak amacıyla, ajanlar olarak adlandırılan faydalı böceklerin ve akarların kullanımını içeren sistem olan biyolojik mücadele ile üretilen domateslerde kalıntı problemi en aza inmektedir. Seramızda ‘bambus’ adı verilen arılar uzun ve sık tüyleri sayesinde tozlanmayı hızlandırmakta ve bu sayede hormon kullanılmamaktadır. Üretim ortamı olarak da sıkıştırılmış, preslenmiş Hindistan cevizi kabuğu ‘cocopeat’ kullanılmaktadır. 2008 yılında hayata geçen sera 41,400 metrekarelik alanda üretime başlamıştır. Bu proje ile amaç Türkiye’nin doğal kaynaklarını en etkin şekilde kullanmak konusunda örnek bir proje ortaya koymak, tarıma elverişsiz arazileri topraksız tarım ile ekonomiye kazandırmak, istihdam sağlamak ve Türkiye’de seracılık sektörünün gelişmesine katkıda bulunmaktır.” Vali Köşger, incelemelerin ardından çalışanlara başarılar dileyerek ziyaretini tamamladı.
Valimiz Yavuz Selim Köşger’in, jeotermalle ısınan Sultan Seraları’nda incelemelerde bulunduğu bildirildi.

AYDIN- Vali Yavuz Selim Köşger, Aydın'ın jeotermal enerji ile ısıtılan ilk ve en büyük serası olma özelliği taşıyan ve tamamen biyolojik üretim yapan Köşk İlçesi'ndeki Sultan Seraları'nda incelemelerde bulunduğu belirtildi.

Edinilen bilgiye göre, Vali Köşger, jeotermal kaynakların tarım sektöründe kullanımına örnek teşkil eden ve domates üretimi yapılan seraları gezerek MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat ve MB Holding Sultan Sera Genel Müdürü Neslihan Budaklı’dan bilgi aldı.

Vali Köşger, ağırlıklı olarak bayanların çalıştığı serada domates hasadında bulunarak, bayanlarla sohbet etti. Özellikle çalışan bayanların iş dışında sosyal aktivitelerde bulunduklarını öğrenince memnuniyetini ifade etti.

Ürettikleri domateslerin tamamen doğal ve biyolojik mücadele ile yetiştirdikleri bilgisini veren Budaklı, "Bataklık halinde, tarıma elverişsiz arazileri kullanılabilir hale getirerek ekonomiye kazandırdık.300 milyon lira yatırımla seracılıkta jeotermalle ısıtılan ilk entegre tesis olan Sultan Sera, Bölgede kadın istihdamının yüzde 90 civarında olduğu bir kuruluştur. İhracatta rekor seviyelere ulaşan Sultan Sera, Türkiye’nin en teknolojik, Avrupa’nın ise en yüksek serasıdır” dedi.

Budaklı, konuşmasına, şöyle devam etti:

“İhracata yönelik domates yetiştirilen serada 41,400 dönüm arazide 11 ay boyunca üretimde kullanılan domates fideleri yılsonunda 17 metreye kadar uzamaktadır. Her hafta bir salkım hasat edilmekte ve hasat edilen salkımlar yaklaşık 650 – 700 gr. civarında olmaktadır. Seranın iklimlendirilmesinden domateslerin paketlenmesine kadar her şey el değmeden yapılmaktadır.

Son teknolojiye sahip serada toplanan domatesler insansız araçlarla paketlemeye götürülmektedir. AB ülkelerine, Rusya’ya ve Körfez ülkelerine ihracat yapılmaktadır. Serada kimyasal ilaçlamaya karşı biyolojik mücadele tercih edilmektedir. Zararlı popülasyonları minimum düzeyde tutmak amacıyla, ajanlar olarak adlandırılan faydalı böceklerin ve akarların kullanımını içeren sistem olan biyolojik mücadele ile üretilen domateslerde kalıntı problemi en aza inmektedir. Seramızda ‘bambus’ adı verilen arılar uzun ve sık tüyleri sayesinde tozlanmayı hızlandırmakta ve bu sayede hormon kullanılmamaktadır. Üretim ortamı olarak da sıkıştırılmış, preslenmiş Hindistan cevizi kabuğu ‘cocopeat’ kullanılmaktadır.

2008 yılında hayata geçen sera 41,400 metrekarelik alanda üretime başlamıştır. Bu proje ile amaç Türkiye’nin doğal kaynaklarını en etkin şekilde kullanmak konusunda örnek bir proje ortaya koymak, tarıma elverişsiz arazileri topraksız tarım ile ekonomiye kazandırmak, istihdam sağlamak ve Türkiye’de seracılık sektörünün gelişmesine katkıda bulunmaktır.”

Vali Köşger, incelemelerin ardından çalışanlara başarılar dileyerek ziyaretini tamamladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.