Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Üniversite adaylarına bu habere dikkat!

EĞİTİM 07.07.2015 - 14:07, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3325+ kez okundu.
 

Üniversite adaylarına bu habere dikkat!

Sevdiğiniz şehir mi, sevdiğiniz okul mu?.. En yakın arkadaşınızın puanının yettiği kent mi, sizin yıllardır hayalini kurduğunuz bölüm mü?.. Eğer halen bir karara ulaşamamışsanız mutlaka okumalısınız...

TERCİH yaparken puandan ziyade başarı sırasını kullanmak akıllıca olacaktır. 2015-2016 EĞİTİM öğretim yılında tekrar açılacak olan öğretmenlik bölümleri için 2012 yılı başarı sırasını kullanın. SAĞLIK yönetimi, sağlık idaresi vb. bölümleri yazarken üniversitenin tıp fakültesi ya da hastanesinin olması tercihte bulunurken dikkate alın. SINIF öğretmenliği bölümünün popülaritesinin biraz azalacağını, dolayısıyla başarı sırasının biraz gerileyeceğini aklınızda tutun. YENİ açılan bölümlerden özellikle sağlık bölümlerinde muadillerine göre başarı sırasının düşeceğini aklınızdan çıkarmayın. YENİ açılan vakıf üniversitelerindeki 2 yıllık sağlık bölümlerinden anestezi, ilk ve acil yardım gibi bölümlerin yine sınavsız geçişle dolacağını, patoloji, laborant, görüntüleme teknikleri, fizyoterapi gibi bölümlerde ise ücretli bölümlerde sağlık meslek çıkışlı olmayan adayların şansının olduğunu bir kenara not edin. ŞEHİR tercihlerinde özellikle hangi özelliği itibari ile gelişmiş olduğunu dikkate alarak tercihte bulunun. Mesela; Muğla ve Antalya’da turizm, Bursa’da otomotiv, makine mühendisliği okumak gibi... BÖLÜMLE-üniversite/ şehir arasında kalırsanız, bölümü tercih edin. Sonuçta o şehirde 4-5 yıl kalacaksınız, ancak o işi yıllar boyunca yapacaksınız. ÜLKEMİZDE iş garantili meslek sayısı bir elin parmağını geçmez. Diplomayı alsanız ve devlette atanmak isteseniz KPSS ile karşılaşacaksınız. Özel sektörde çalışmak isteseniz size, karakterinize, diplomanıza, iş bilginize vs. bakacaklar. Ama severek yapacağınız bir meslek olursa bu aşamaları çok daha kolay atlatabilirsiniz. TERCİHLERİNİZİ sıralarken bunu istek sırası gibi düşünün, adayların bir bölümü kazandıklarında bir alt sırada yazdıkları bölüme yerleşemedikleri için üzüleceklerse o bölümü daha üst sıraya yazmaları daha doğru olacaktır. 015 ÖSYS’DE tercih yapıp, yerleştirilmediğiniz takdirde, 2015 ÖSYS’ de herhangi bir puan kaybına uğramazsınız. Ancak 2015 ÖSYS’ de merkezi yerleştirme ile (Açık öğretimin kontenjanlı programları dahil) yerleştirilirseniz, 2015 ÖSYS’ de puan kaybı yaşarsınız. YURTDIŞINDA eğitim almayı tercih ediyorsanız, YÖK Denklik Bürosu’ndan alacağınız diplomanın denkliği olup olmadığını öğrenin. Türkiye’ de geçerliliği olmayan üniversiteleri tercih ederken iyi araştırma yapın. TERCİH yaparken 8-10 sene sonrasını düşünerek tercih yapın. Unutmayın ki, üniversiteyi bitirip iş yaşamına girmeniz 2020’den sonra olacak.
Sevdiğiniz şehir mi, sevdiğiniz okul mu?.. En yakın arkadaşınızın puanının yettiği kent mi, sizin yıllardır hayalini kurduğunuz bölüm mü?.. Eğer halen bir karara ulaşamamışsanız mutlaka okumalısınız...

TERCİH yaparken puandan ziyade başarı sırasını kullanmak akıllıca olacaktır.

2015-2016 EĞİTİM öğretim yılında tekrar açılacak olan öğretmenlik bölümleri için 2012 yılı başarı sırasını kullanın.

SAĞLIK yönetimi, sağlık idaresi vb. bölümleri yazarken üniversitenin tıp fakültesi ya da hastanesinin olması tercihte bulunurken dikkate alın.

SINIF öğretmenliği bölümünün popülaritesinin biraz azalacağını, dolayısıyla başarı sırasının biraz gerileyeceğini aklınızda tutun.

YENİ açılan bölümlerden özellikle sağlık bölümlerinde muadillerine göre başarı sırasının düşeceğini aklınızdan çıkarmayın.

YENİ açılan vakıf üniversitelerindeki 2 yıllık sağlık bölümlerinden anestezi, ilk ve acil yardım gibi bölümlerin yine sınavsız geçişle dolacağını, patoloji, laborant, görüntüleme teknikleri, fizyoterapi gibi bölümlerde ise ücretli bölümlerde sağlık meslek çıkışlı olmayan adayların şansının olduğunu bir kenara not edin.

ŞEHİR tercihlerinde özellikle hangi özelliği itibari ile gelişmiş olduğunu dikkate alarak tercihte bulunun. Mesela; Muğla ve Antalya’da turizm, Bursa’da otomotiv, makine mühendisliği okumak gibi...

BÖLÜMLE-üniversite/ şehir arasında kalırsanız, bölümü tercih edin. Sonuçta o şehirde 4-5 yıl kalacaksınız, ancak o işi yıllar boyunca yapacaksınız.

ÜLKEMİZDE iş garantili meslek sayısı bir elin parmağını geçmez. Diplomayı alsanız ve devlette atanmak isteseniz KPSS ile karşılaşacaksınız. Özel sektörde çalışmak isteseniz size, karakterinize, diplomanıza, iş bilginize vs. bakacaklar. Ama severek yapacağınız bir meslek olursa bu aşamaları çok daha kolay atlatabilirsiniz.

TERCİHLERİNİZİ sıralarken bunu istek sırası gibi düşünün, adayların bir bölümü kazandıklarında bir alt sırada yazdıkları bölüme yerleşemedikleri için üzüleceklerse o bölümü daha üst sıraya yazmaları daha doğru olacaktır.

015 ÖSYS’DE tercih yapıp, yerleştirilmediğiniz takdirde, 2015 ÖSYS’ de herhangi bir puan kaybına uğramazsınız. Ancak 2015 ÖSYS’ de merkezi yerleştirme ile (Açık öğretimin kontenjanlı programları dahil) yerleştirilirseniz, 2015 ÖSYS’ de puan kaybı yaşarsınız.

YURTDIŞINDA eğitim almayı tercih ediyorsanız, YÖK Denklik Bürosu’ndan alacağınız diplomanın denkliği olup olmadığını öğrenin. Türkiye’ de geçerliliği olmayan üniversiteleri tercih ederken iyi araştırma yapın.

TERCİH yaparken 8-10 sene sonrasını düşünerek tercih yapın. Unutmayın ki, üniversiteyi bitirip iş yaşamına girmeniz 2020’den sonra olacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.