Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı için çarpıcı öngörü!

EKONOMİ 10.06.2019 - 15:09, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3610+ kez okundu.
 

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı için çarpıcı öngörü!

Avrupa Birliği (AB)’nin raporuna göre, Türkiye’nin artan enerji talebini karşılayabilmek için 2050 yılında bazı madenleri ithal etmesi gerekecek.

AYDIN- AB’nin enerjide bağımlılık raporuna göre, Türkiye’nin artan enerji talebini karşılayabilmek için 2050 yılında bazı madenleri ithal etmesi gerekecek. Elektrik üretimi için kullandığı demir cevheri için Rusya ve Çin’e yüzde 42 bağımlı olacağı öngörülen Türkiye’nin, resmi plana göre Çin ve Avustralya’ya yüzde 34, yenilenebilir enerji geliştirme planına göre ise, Rusya’ya yüzde 19,2 bağımlı olacağı öngörüsünde bulunuldu. AB Komisyonu’nun yayımladığı ve Birleşik Krallık ile Türkiye’nin örnek ülkeler olarak ele alındığı araştırma, ilk defa enerji gelişim planı bağlamında bir ülkenin maddi bağımlılık etkilerini ele alıyor. İncelemede, Resmi Plan, Mevcut Uygulamaların Sürdürülmesi ve Yenilenebilir Enerji Geliştirme Planı olmak üzere üç senaryo temel alınıyor. Küresel enerji tüketimi yüzde 48 artacak ABD Enerji Bilgi İdaresi, 2040 itibariyle küresel ölçekte enerji tüketiminde yüzde 48’lik bir artış öngörüyor. Avrupa Birliği (AB), ABD ve Çin’den sonra en büyük elektrik üreticisi. AB’nin toplam enerji tüketimi içerisinde yenilenebilir enerjinin payını arttırmayı taahhüt ettiği, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun 9 milyara ulaşacağı öngörülüyor. Bu noktadan hareketle, gelecekte ihtiyaç duyulacak olan enerjiyi üretmek için gerekli olan sınırlı madeni kaynakların daha da azalacağı biliniyor. Gereken malzemelerin türü ve oranının, bir ülkenin seçtiği enerji planına bağlı olduğu belirtilen rapora göre, Birleşik Krallık ve Türkiye için kritik metalik mineraller arasında demir cevherleri, bakır ve alüminyum; metalik olmayan kritik mineraller arasında ise kimyasal gübreler ve diğer inşaat ve sanayi malzemeleri yer alıyor. Türkiye’nin bazı madenleri ithal etmesi gerekecek AB Komisyonu tarafından yayımlanan ve enerji gelişim planı bağlamında bir ülkenin maddi bağımlılık etkilerini ilk defa ele alan araştırma raporuna göre, 2050 yılına gelindiğinde, artan enerji talebini karşılayabilmek için Birleşik Krallık ve Türkiye’nin diğer ülkelerden bazı madenleri ithal etmesi gerekecek. Halihazırda sürdürülen üretim yöntemleri, Türkiye’nin elektrik üretimi için kullandığı demir cevheri için Rusya ve Çin’e yüzde 42 bağımlı olmasını gerektiriyor. Resmi Plan’a göre Çin ve Avustralya’ya yüzde 34 bağımlılık; yenilenebilir enerji geliştirme planına göre ise yüzde 19,2 Rusya’ya bağımlılık öngörülüyor. Birleşik Krallık’ın ise, resmi plana göre ilerlenmesi durumunda demir cevherinde yüzde 22 oranında Çin’e, resmi plana göre yüzde 14 Rusya’ya ve üçüncü senaryo olan yenilenebilir kaynak geliştirme senaryosuna göre ise yüzde 13 Brezilya’ya bağlı olacağı öngörülüyor.
Avrupa Birliği (AB)’nin raporuna göre, Türkiye’nin artan enerji talebini karşılayabilmek için 2050 yılında bazı madenleri ithal etmesi gerekecek.

AYDIN- AB’nin enerjide bağımlılık raporuna göre, Türkiye’nin artan enerji talebini karşılayabilmek için 2050 yılında bazı madenleri ithal etmesi gerekecek.

Elektrik üretimi için kullandığı demir cevheri için Rusya ve Çin’e yüzde 42 bağımlı olacağı öngörülen Türkiye’nin, resmi plana göre Çin ve Avustralya’ya yüzde 34, yenilenebilir enerji geliştirme planına göre ise, Rusya’ya yüzde 19,2 bağımlı olacağı öngörüsünde bulunuldu.

AB Komisyonu’nun yayımladığı ve Birleşik Krallık ile Türkiye’nin örnek ülkeler olarak ele alındığı araştırma, ilk defa enerji gelişim planı bağlamında bir ülkenin maddi bağımlılık etkilerini ele alıyor.

İncelemede, Resmi Plan, Mevcut Uygulamaların Sürdürülmesi ve Yenilenebilir Enerji Geliştirme Planı olmak üzere üç senaryo temel alınıyor.

Küresel enerji tüketimi yüzde 48 artacak

ABD Enerji Bilgi İdaresi, 2040 itibariyle küresel ölçekte enerji tüketiminde yüzde 48’lik bir artış öngörüyor. Avrupa Birliği (AB), ABD ve Çin’den sonra en büyük elektrik üreticisi.

AB’nin toplam enerji tüketimi içerisinde yenilenebilir enerjinin payını arttırmayı taahhüt ettiği, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun 9 milyara ulaşacağı öngörülüyor. Bu noktadan hareketle, gelecekte ihtiyaç duyulacak olan enerjiyi üretmek için gerekli olan sınırlı madeni kaynakların daha da azalacağı biliniyor.

Gereken malzemelerin türü ve oranının, bir ülkenin seçtiği enerji planına bağlı olduğu belirtilen rapora göre, Birleşik Krallık ve Türkiye için kritik metalik mineraller arasında demir cevherleri, bakır ve alüminyum; metalik olmayan kritik mineraller arasında ise kimyasal gübreler ve diğer inşaat ve sanayi malzemeleri yer alıyor.

Türkiye’nin bazı madenleri ithal etmesi gerekecek

AB Komisyonu tarafından yayımlanan ve enerji gelişim planı bağlamında bir ülkenin maddi bağımlılık etkilerini ilk defa ele alan araştırma raporuna göre, 2050 yılına gelindiğinde, artan enerji talebini karşılayabilmek için Birleşik Krallık ve Türkiye’nin diğer ülkelerden bazı madenleri ithal etmesi gerekecek.

Halihazırda sürdürülen üretim yöntemleri, Türkiye’nin elektrik üretimi için kullandığı demir cevheri için Rusya ve Çin’e yüzde 42 bağımlı olmasını gerektiriyor. Resmi Plan’a göre Çin ve Avustralya’ya yüzde 34 bağımlılık; yenilenebilir enerji geliştirme planına göre ise yüzde 19,2 Rusya’ya bağımlılık öngörülüyor.

Birleşik Krallık’ın ise, resmi plana göre ilerlenmesi durumunda demir cevherinde yüzde 22 oranında Çin’e, resmi plana göre yüzde 14 Rusya’ya ve üçüncü senaryo olan yenilenebilir kaynak geliştirme senaryosuna göre ise yüzde 13 Brezilya’ya bağlı olacağı öngörülüyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.