Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Teknoloji giremeyince karasaban

GÜNCEL 12.05.2018 - 17:34, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 4902+ kez okundu.
 

Teknoloji giremeyince karasaban

Aydın’da engebeli arazi sebebiyle karasabanla tarım devam ediyor

AYDIN- Aydın çiftçiler, asırlar öncesinde olduğu gibi arazilerini karasabanla sürüyor. At ve öküzlerin faal olarak kullanıldığı Aydın dağlarında çiftçiler, engebeli arazi yapısı nedeniyle bahçeleri at ve öküzlerle sürmek zorunda olduklarını belirttiler. Aydın’ın kaliteli incir üretimi ile ünlü dağ köylerinde çiftçiler karasabandan vazgeçmiyor. Arazinin yapısı, incir ve zeytin ağaçlarının durumu nedeniyle gelişen teknolojiye rağmen karasabandan vazgeçemeyen köylülerin en önemli yardımcıları asırlar öncesinde olduğu gibi atlar ve öküzler. Gelişen teknoloji Ünlü Seyyah Evliye Çelebi’nin ‘Dağlarından yağ, ovalarından bal akar’ sözleriyle tasvir ettiği verimli Aydın dağlarında karasabana çözüm bulamadı. Çiftçiler, asırlar önce olduğu gibi arazilerini öküz ve atlarla işlemeye devam ediyor. Köylerde at ve öküzlerle çiftçilik yapabilen çok az insan kalırken yeni neslin bu meşakkatli işi yapmak istemediği belirtildi. Aydın’ın Köşk İlçesi’ne bağlı Uzundere Mahallesi’nde yaşayan Sait Dağ, ekonomik nedenlerden değil, arazinin yapısından dolayı mecburiyetten hayvanlarla çift sürmek zorunda kaldıklarını belirtti. Dağ, “Traktör ve diğer araçlar incir ve zeytin bahçelerinde iş görmediği için mecburen öküz ve atlarla çift sürüyoruz. Zor oluyor ama başka bir alternatifimiz yok. Tek sıkıntı yeni nesil at ve öküzlerle çift sürmesini bilmiyor. Öğrenmek de istemiyorlar. Herkes şehirde yaşamak istiyor” dedi. Mühendislerden daha fazla maaş alıyorlar Bir çift at ya da öküze sahip olup da dağlık arazilerdeki incir ve zeytin bahçelerinde çift sürenler, hayvanlarının beslenme ve yıpranmasını da ekleyerek, günlük 300 TL yevmiye alıyor. Sezonda bir mühendisten daha fazla para kazanmalarına rağmen eskisi gibi kimse at ve öküzlerle çift sürmek istemiyor.
Aydın’da engebeli arazi sebebiyle karasabanla tarım devam ediyor

AYDIN- Aydın çiftçiler, asırlar öncesinde olduğu gibi arazilerini karasabanla sürüyor. At ve öküzlerin faal olarak kullanıldığı Aydın dağlarında çiftçiler, engebeli arazi yapısı nedeniyle bahçeleri at ve öküzlerle sürmek zorunda olduklarını belirttiler.

Aydın’ın kaliteli incir üretimi ile ünlü dağ köylerinde çiftçiler karasabandan vazgeçmiyor. Arazinin yapısı, incir ve zeytin ağaçlarının durumu nedeniyle gelişen teknolojiye rağmen karasabandan vazgeçemeyen köylülerin en önemli yardımcıları asırlar öncesinde olduğu gibi atlar ve öküzler.

Gelişen teknoloji Ünlü Seyyah Evliye Çelebi’nin ‘Dağlarından yağ, ovalarından bal akar’ sözleriyle tasvir ettiği verimli Aydın dağlarında karasabana çözüm bulamadı. Çiftçiler, asırlar önce olduğu gibi arazilerini öküz ve atlarla işlemeye devam ediyor. Köylerde at ve öküzlerle çiftçilik yapabilen çok az insan kalırken yeni neslin bu meşakkatli işi yapmak istemediği belirtildi.

Aydın’ın Köşk İlçesi’ne bağlı Uzundere Mahallesi’nde yaşayan Sait Dağ, ekonomik nedenlerden değil, arazinin yapısından dolayı mecburiyetten hayvanlarla çift sürmek zorunda kaldıklarını belirtti. Dağ, “Traktör ve diğer araçlar incir ve zeytin bahçelerinde iş görmediği için mecburen öküz ve atlarla çift sürüyoruz. Zor oluyor ama başka bir alternatifimiz yok. Tek sıkıntı yeni nesil at ve öküzlerle çift sürmesini bilmiyor. Öğrenmek de istemiyorlar. Herkes şehirde yaşamak istiyor” dedi.

Mühendislerden daha fazla maaş alıyorlar

Bir çift at ya da öküze sahip olup da dağlık arazilerdeki incir ve zeytin bahçelerinde çift sürenler, hayvanlarının beslenme ve yıpranmasını da ekleyerek, günlük 300 TL yevmiye alıyor. Sezonda bir mühendisten daha fazla para kazanmalarına rağmen eskisi gibi kimse at ve öküzlerle çift sürmek istemiyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.