Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Tarihi Zincirli Han el sanatları merkezi oluyor

KÜLTÜR 16.08.2016 - 12:58, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3435+ kez okundu.
 

Tarihi Zincirli Han el sanatları merkezi oluyor

Aydın’ın Efeler ilçesinde yer alan Zincirli Han Butik Otel’in alt bölmelerinde yer alan tarihi dükkanlar el sanatları merkezi oluyor.

AYDIN- Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen ve Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Zincirli Han’da 29 odalı ve 43 yatak kapasiteli, Osmanlı mutfağı, restoran ile alt bölmelerinde teşhir ve satış yerleri bulunuyor. Aydın Milli Eğitim Müdürlüğü Buharkent Halk Eğitim Merkezi’nde görev yapan usta öğretici Sakine Akçam, kurumdan emekli olduğunu belirterek, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden kiraladığı Zincirli Han’ın teşhir ve satış alanındaki atölyesinde el sanatları çalışmalarına başladığını ifade etti. Akçam, Zincirli Han’ın konseptine uygun el sanatların bu alanda tasarlanıp icra edilmesinin en büyük arzusu olduğunu belirterek, “En büyük hayalim çalıştığım kurumdan ekmekli olduktan sonra kendime bir atölye açarak özgür çalışmaktı. Efeler'de yer alan Zincir Han muazzam bir yapı. Zincirli Han’ın konseptine uygun el sanatlarının bu alanda tasarlanıp icra edilmesinin doğru olacağını düşündüm. Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden kiraladığım Zincirli Han’ın teşhir ve satış alanında yer alan bir dükkanda el sanatları çalışmalarına başladım. Özellikle hediyelik eşyaya yönelik tasarımlarımız var. Ana maddesi toprak olan çanak ve çömlek süsleme, fıstık kabuğundan saksı yapımı, ceviz kabuğundan kaplumbağa yapma, kabak süsleme, seramikten gül çiçek figürleri yapma, cam objeleri boyama, kağıt hamurdan kabartma resimler ve ayrıca Aydın iline özgü erkek zeybek ve kız takıları yer alacak” dedi. ZİNCİRLİ HAN Nasuh Paşa Külliyesi’nin bir bölümü olan Zincirli Han, 1708 yılında Aydınlı olan Osmanoğlu Nasuh Paşa tarafından küçük bir mescit, medrese, han ve hamam olarak yaptırıldı. 1922 yılında Yunanistan’ın, işgal ettiği Aydın’dan çekilirken külliyeyi yıkmasının ardından 1926’da, medresenin ortasından yol geçirildi. Nasuh Paşa Külliyesi, konaklama ve ticaret amacıyla inşa edilen, kagir ve ahşap bir yapı. Zincirli Han, iki bölümden oluşuyor. Ana bölüm, dikdörtgen planlı ve iki katlı. Caddeye açılan kapısının üzerinde kitabesi bulunuyor. Moloz taş ve tuğlayla inşa edilen hanın tonozla örtülü sivri kemerli girişi, iç avluya açılıyor. Avlunun birinci katında 18, ikinci katında 27 odası var. Ahşap örtülü odalarda, ocaklar ve dolap nişleri bulunuyor. Avlunun güneydoğusundaki bir koridordan, hanın ikinci bölümüne geçilir. Buradaki caddede, sivri tuğla kemerli üç dükkân bulunuyor. Bu bölümlerde yolcuların, hayvanları ve arabaları için ayrı bölümler var. Külliyenin batı ucunda, medresenin yanında, enine iki bölümden oluşan hamam yer alıyor.
Aydın’ın Efeler ilçesinde yer alan Zincirli Han Butik Otel’in alt bölmelerinde yer alan tarihi dükkanlar el sanatları merkezi oluyor.

AYDIN- Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen ve Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Zincirli Han’da 29 odalı ve 43 yatak kapasiteli, Osmanlı mutfağı, restoran ile alt bölmelerinde teşhir ve satış yerleri bulunuyor.

Aydın Milli Eğitim Müdürlüğü Buharkent Halk Eğitim Merkezi’nde görev yapan usta öğretici Sakine Akçam, kurumdan emekli olduğunu belirterek, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden kiraladığı Zincirli Han’ın teşhir ve satış alanındaki atölyesinde el sanatları çalışmalarına başladığını ifade etti. Akçam, Zincirli Han’ın konseptine uygun el sanatların bu alanda tasarlanıp icra edilmesinin en büyük arzusu olduğunu belirterek, “En büyük hayalim çalıştığım kurumdan ekmekli olduktan sonra kendime bir atölye açarak özgür çalışmaktı. Efeler'de yer alan Zincir Han muazzam bir yapı. Zincirli Han’ın konseptine uygun el sanatlarının bu alanda tasarlanıp icra edilmesinin doğru olacağını düşündüm. Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden kiraladığım Zincirli Han’ın teşhir ve satış alanında yer alan bir dükkanda el sanatları çalışmalarına başladım. Özellikle hediyelik eşyaya yönelik tasarımlarımız var. Ana maddesi toprak olan çanak ve çömlek süsleme, fıstık kabuğundan saksı yapımı, ceviz kabuğundan kaplumbağa yapma, kabak süsleme, seramikten gül çiçek figürleri yapma, cam objeleri boyama, kağıt hamurdan kabartma resimler ve ayrıca Aydın iline özgü erkek zeybek ve kız takıları yer alacak” dedi.

ZİNCİRLİ HAN

Nasuh Paşa Külliyesi’nin bir bölümü olan Zincirli Han, 1708 yılında Aydınlı olan Osmanoğlu Nasuh Paşa tarafından küçük bir mescit, medrese, han ve hamam olarak yaptırıldı. 1922 yılında Yunanistan’ın, işgal ettiği Aydın’dan çekilirken külliyeyi yıkmasının ardından 1926’da, medresenin ortasından yol geçirildi. Nasuh Paşa Külliyesi, konaklama ve ticaret amacıyla inşa edilen, kagir ve ahşap bir yapı. Zincirli Han, iki bölümden oluşuyor. Ana bölüm, dikdörtgen planlı ve iki katlı. Caddeye açılan kapısının üzerinde kitabesi bulunuyor. Moloz taş ve tuğlayla inşa edilen hanın tonozla örtülü sivri kemerli girişi, iç avluya açılıyor. Avlunun birinci katında 18, ikinci katında 27 odası var. Ahşap örtülü odalarda, ocaklar ve dolap nişleri bulunuyor. Avlunun güneydoğusundaki bir koridordan, hanın ikinci bölümüne geçilir. Buradaki caddede, sivri tuğla kemerli üç dükkân bulunuyor. Bu bölümlerde yolcuların, hayvanları ve arabaları için ayrı bölümler var. Külliyenin batı ucunda, medresenin yanında, enine iki bölümden oluşan hamam yer alıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.