Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Tarihe geçen kadınlar anıldı

GÜNCEL 07.12.2018 - 16:38, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3113+ kez okundu.
 

Tarihe geçen kadınlar anıldı

Efeler Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Aydın Şubesi’nin iş birliği ile ‘5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’ dolayısıyla konferans düzenlendi. Konferansın ardından açılan sergi ile de Türk Kadını’nın Cumhuriyet ve Atatürk devrimleriyle elde ettiği kazanımlar fotoğraflarla anlatıldı.

AYDIN- Efeler Belediyesi'nin açıkladığına göre, Milli Aydın Bankası Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Günver Güneş, Türkiye’nin ilk seçilmiş kadın muhtarı Aydınlı Gül Esin’in hayatına dair bilgiler verdi. Açılış konuşmasını yapan ADD Aydın Şube Başkanı Müslime Güneş, şöyle konuştu: “5 Aralık Türkiye’de kadınlara seçme seçilme hakkının verildiği ve bunun dünyada kullanılmasını sağlayan özel bir gün olarak kabul edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti, Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde gerçekleştirilen Türk Devrimi ile insan hak ve özgürlüklerine alan açarak çağdaş medeniyete ulaşma çabasını başlatmış ve başarı ile sonuçlanmış.” En büyük gelişme Cumhuriyet Dönemi’nde gerçekleştirildi Ülkemizde, kadın hakları konusunda en büyük gelişmenin Cumhuriyet Dönemi’nde gerçekleştiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Günver Güneş ise şunları söyledi: “Bu gelişmede şüphesiz ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün rolü büyüktür. Türk Kadını siyasal hayatta ilk adımını cumhuriyetin 7’inci yılında 5 Nisan günü attı. 1930 öncesi ülke nüfusunun çoğunluğunu oluşturan kadınlara, oy hakkı verilmesi yönündeki düşüncenin gittikçe güçlenmesi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde taraftar bulması üzerine meclise sevk edilen yeni belediyeler yasası ile ilk adım atılmıştır. 1930 yılında 1580 Sayılı Yasa ile Türk Kadını’na ilk kez Cumhuriyet Rejimi, belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanımıştır. 5 Aralık 1934’te ise İsmet İnönü ve 191 arkadaşının teklifi ile anayasanın bazı maddelerinde değişiklikler yapılarak Türk Kadını’na seçme ve seçilme hakkı tanıyan önerge, meclis tarafından kabul edilmiştir. 6 Kasım 1933 günü Karpuzlu Nahiye merkezli olan Dermirdere Köyü’nde seçimde, toplamda 8 kişi muhtarlık için aday olmuş ve Gül Esin 7 erkeğin içerisinde muhtar olarak seçilmiştir. Aydınlı Gül Esin Hanım’ın adını bence her yere yaymalı. 78 yıl sonra kendisinin adının bir parka verilerek büstünün dikilmesi güzel bir şey ancak, 78 yıl beklenmemeliydi. Esin’in ismi bir sokağa, bir caddeye ya da kadınlara yönelik yapılacak olan herhangi bir tesise verilmesi doğru bir karar olacaktır.” Vatan sevgisinin önemine dikkat çekti Konferansın sonunda Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan da 30 Ağustos Meydan Muharebesi’nde kadınlarımızın da sırtlarında cepheye mermi taşıdıklarını ve bu mermileri, yağan yağmurdan korumak için sırtlarındaki bebeklerinin üzerindeki örtüleri alarak mermilerin üzerine örttüklerini hatırlatarak vatan sevgisinin önemine dikkat çekti. Kadınların her zaman baş tacı olduğunu söyleyen Başkan Özakcan, konuşmasından dolayı Güneş’i tebrik ederek fincan takımı takdim etti. Konuşmaların ardından Türk Kadını’nın Cumhuriyet ve Atatürk Devrimleri’yle elde ettiği kazanımlar fotoğraflarla anlatıldığı fotoğraf sergisi açıldı.
Efeler Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Aydın Şubesi’nin iş birliği ile ‘5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’ dolayısıyla konferans düzenlendi. Konferansın ardından açılan sergi ile de Türk Kadını’nın Cumhuriyet ve Atatürk devrimleriyle elde ettiği kazanımlar fotoğraflarla anlatıldı.

AYDIN- Efeler Belediyesi'nin açıkladığına göre, Milli Aydın Bankası Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Günver Güneş, Türkiye’nin ilk seçilmiş kadın muhtarı Aydınlı Gül Esin’in hayatına dair bilgiler verdi. Açılış konuşmasını yapan ADD Aydın Şube Başkanı Müslime Güneş, şöyle konuştu:

“5 Aralık Türkiye’de kadınlara seçme seçilme hakkının verildiği ve bunun dünyada kullanılmasını sağlayan özel bir gün olarak kabul edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti, Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde gerçekleştirilen Türk Devrimi ile insan hak ve özgürlüklerine alan açarak çağdaş medeniyete ulaşma çabasını başlatmış ve başarı ile sonuçlanmış.”

En büyük gelişme Cumhuriyet Dönemi’nde gerçekleştirildi

Ülkemizde, kadın hakları konusunda en büyük gelişmenin Cumhuriyet Dönemi’nde gerçekleştiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Günver Güneş ise şunları söyledi:

“Bu gelişmede şüphesiz ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün rolü büyüktür. Türk Kadını siyasal hayatta ilk adımını cumhuriyetin 7’inci yılında 5 Nisan günü attı. 1930 öncesi ülke nüfusunun çoğunluğunu oluşturan kadınlara, oy hakkı verilmesi yönündeki düşüncenin gittikçe güçlenmesi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde taraftar bulması üzerine meclise sevk edilen yeni belediyeler yasası ile ilk adım atılmıştır.

1930 yılında 1580 Sayılı Yasa ile Türk Kadını’na ilk kez Cumhuriyet Rejimi, belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanımıştır. 5 Aralık 1934’te ise İsmet İnönü ve 191 arkadaşının teklifi ile anayasanın bazı maddelerinde değişiklikler yapılarak Türk Kadını’na seçme ve seçilme hakkı tanıyan önerge, meclis tarafından kabul edilmiştir.

6 Kasım 1933 günü Karpuzlu Nahiye merkezli olan Dermirdere Köyü’nde seçimde, toplamda 8 kişi muhtarlık için aday olmuş ve Gül Esin 7 erkeğin içerisinde muhtar olarak seçilmiştir. Aydınlı Gül Esin Hanım’ın adını bence her yere yaymalı. 78 yıl sonra kendisinin adının bir parka verilerek büstünün dikilmesi güzel bir şey ancak, 78 yıl beklenmemeliydi. Esin’in ismi bir sokağa, bir caddeye ya da kadınlara yönelik yapılacak olan herhangi bir tesise verilmesi doğru bir karar olacaktır.”

Vatan sevgisinin önemine dikkat çekti

Konferansın sonunda Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan da 30 Ağustos Meydan Muharebesi’nde kadınlarımızın da sırtlarında cepheye mermi taşıdıklarını ve bu mermileri, yağan yağmurdan korumak için sırtlarındaki bebeklerinin üzerindeki örtüleri alarak mermilerin üzerine örttüklerini hatırlatarak vatan sevgisinin önemine dikkat çekti. Kadınların her zaman baş tacı olduğunu söyleyen Başkan Özakcan, konuşmasından dolayı Güneş’i tebrik ederek fincan takımı takdim etti.

Konuşmaların ardından Türk Kadını’nın Cumhuriyet ve Atatürk Devrimleri’yle elde ettiği kazanımlar fotoğraflarla anlatıldığı fotoğraf sergisi açıldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.