Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Tabipler, Kızılcaköylülere destek veriyor

GÜNCEL 09.10.2018 - 12:36, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 2679+ kez okundu.
 

Tabipler, Kızılcaköylülere destek veriyor

Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu, Efeler’e bağlı Kızılcaköy halkının Jeotermal Enerji Santralleri (JES)’ne karşı verdiği mücadeleyi desteklediğini açıkladı.

AYDIN- Kızılcaköylülerin eylemlerini desteklemek amacıyla oda yönetiminin gerçekleştirdiği ziyarette yapılan açıklamada, Aydın Tabip Odası’nın, Kızılcaköylülerin haklı arayışını çok önemsediği ve saygıyla desteklediği belirtildi. Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada şu görüşler dile getirildi: “Aydın’da toprakların gerçek sahipleri olan halka sorulmadan ve hatta halka rağmen JES’lerin yayılışı sürmektedir. Ne yazık ki yetkililer bu süreçte başta bilgilendirme ve denetim olmak üzere üzerlerine düşen birçok görevi hakkıyla yerine getirmemektedir. Aydın, JES’lere bağlı olarak, her gün çürük yumurta kokulu bir hava solumaktadır. Gürültü kirliliği artmıştır. Atıkların yönetiminde ciddi sorunlar bulunmaktadır. Topraklarımıza ve sularımıza karışan ağır metaller sağlığımız açısından çok ciddi bir sorundur. Tarım ve hayvancılık üzerine etkileri de her geçen gün artan şekilde ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde yapılan çalışmalar eksik, veri paylaşımı sınırlı ve sorunludur. Oysa, dünya literatürüne baktığımızda, bu bölgelerde kalp hastalıkları ile acil hastane başvuruların özellikle yaşlı nüfusta arttığı, maruziyet dozu arttıkça başvurunun da arttığı saptanmıştır. Yine bir izleme çalışmasında, tüm kanserlerde 1,21, pankreas kanserinde 1,93 meme kanserinde 1.48, prostatta 1.5 karaciğer 1,48 lenf ve kan kanserlerinde 1,54 non-hodgkinde 2,08 ve deri kanserlerinde 1,62 kat artış saptanmıştır. Kişilerin o bölgelerde yaşama süreleri ile jeotermal aktivitenin derecesi ile bu kanserlerin sıklığı ilişkili bulunmuştur. Anayasamızda, “Topluca Türk vatandaşlarının millî gurur ve iftiharlarda, millî sevinç ve kederlerde, millî varlığa karşı hak ve ödevlerde, nimet ve külfetlerde ve millet hayatının her türlü tecellisinde ortak olduğu, birbirinin hak ve hürriyetlerine kesin saygı, karşılıklı içten sevgi ve kardeşlik duygularıyla ve ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ arzu ve inancı içinde, huzurlu bir hayat talebine hakları bulunduğu” belirtilmektedir. Bu huzurlu hayatın sağlanması da devletin temel amaç ve görevleri arasında sayılmıştır. Kızılcaköy halkının talebi açıktır: ‘huzurlu bir hayat’. Huzurlu bir hayatın ilk koşulu ise ‘sağlıklı bir hayat’tır. Kızılcaköy halkının talebi açıktır: ‘Sağlıklı bir hayat’. Aydın Tabip Odası olarak, Kızılcaköylülerin bu haklı arayışını çok önemsiyor ve saygıyla destekliyoruz.”
Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu, Efeler’e bağlı Kızılcaköy halkının Jeotermal Enerji Santralleri (JES)’ne karşı verdiği mücadeleyi desteklediğini açıkladı.

AYDIN- Kızılcaköylülerin eylemlerini desteklemek amacıyla oda yönetiminin gerçekleştirdiği ziyarette yapılan açıklamada, Aydın Tabip Odası’nın, Kızılcaköylülerin haklı arayışını çok önemsediği ve saygıyla desteklediği belirtildi. Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada şu görüşler dile getirildi:

“Aydın’da toprakların gerçek sahipleri olan halka sorulmadan ve hatta halka rağmen JES’lerin yayılışı sürmektedir. Ne yazık ki yetkililer bu süreçte başta bilgilendirme ve denetim olmak üzere üzerlerine düşen birçok görevi hakkıyla yerine getirmemektedir. Aydın, JES’lere bağlı olarak, her gün çürük yumurta kokulu bir hava solumaktadır. Gürültü kirliliği artmıştır. Atıkların yönetiminde ciddi sorunlar bulunmaktadır. Topraklarımıza ve sularımıza karışan ağır metaller sağlığımız açısından çok ciddi bir sorundur. Tarım ve hayvancılık üzerine etkileri de her geçen gün artan şekilde ortaya çıkmaktadır.

Ülkemizde yapılan çalışmalar eksik, veri paylaşımı sınırlı ve sorunludur. Oysa, dünya literatürüne baktığımızda, bu bölgelerde kalp hastalıkları ile acil hastane başvuruların özellikle yaşlı nüfusta arttığı, maruziyet dozu arttıkça başvurunun da arttığı saptanmıştır. Yine bir izleme çalışmasında, tüm kanserlerde 1,21, pankreas kanserinde 1,93 meme kanserinde 1.48, prostatta 1.5 karaciğer 1,48 lenf ve kan kanserlerinde 1,54 non-hodgkinde 2,08 ve deri kanserlerinde 1,62 kat artış saptanmıştır. Kişilerin o bölgelerde yaşama süreleri ile jeotermal aktivitenin derecesi ile bu kanserlerin sıklığı ilişkili bulunmuştur.

Anayasamızda, “Topluca Türk vatandaşlarının millî gurur ve iftiharlarda, millî sevinç ve kederlerde, millî varlığa karşı hak ve ödevlerde, nimet ve külfetlerde ve millet hayatının her türlü tecellisinde ortak olduğu, birbirinin hak ve hürriyetlerine kesin saygı, karşılıklı içten sevgi ve kardeşlik duygularıyla ve ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ arzu ve inancı içinde, huzurlu bir hayat talebine hakları bulunduğu” belirtilmektedir. Bu huzurlu hayatın sağlanması da devletin temel amaç ve görevleri arasında sayılmıştır.

Kızılcaköy halkının talebi açıktır: ‘huzurlu bir hayat’.

Huzurlu bir hayatın ilk koşulu ise ‘sağlıklı bir hayat’tır. Kızılcaköy halkının talebi açıktır: ‘Sağlıklı bir hayat’.

Aydın Tabip Odası olarak, Kızılcaköylülerin bu haklı arayışını çok önemsiyor ve saygıyla destekliyoruz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.