Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Suyun yüzde 43’ü musluktan akmadan kayboluyor

YAŞAM 11.09.2015 - 11:07, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 2826+ kez okundu.
 

Suyun yüzde 43’ü musluktan akmadan kayboluyor

Türkiye’deki su kaybının maliyeti yılda 5 milyar tl’ye ulaştı

Türkiye'de barajlardan çıkan suyun yüzde 43’ü henüz musluğa ulaşmadan kaybolup gidiyor.  Yıllık 2 milyar metreküp su kaybının ülke ekonomisine maliyeti yılda 5 milyar TL’ye ulaştı.  Nüfus ve gelir düzeyinin yükselmesiyle birlikte her geçen gün suya olan talep artıyor; ancak su kayıp ve kaçakları nedeniyle suyumuzun yüzde 43’ünü daha görmeden kaybediyoruz. Gerek eskiyen altyapılardan gerekse iklim değişikliğinden kaynaklanan su kayıp ve kaçakları, su tüketiminin en yoğun olduğu Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında 2 katına çıkıyor. İklim değişikliği ve eskiyen altyapılar nedeniyle yaşanan su sıkıntılarına dikkati çekmek, kayıp ve kaçak su konusunda çözüm üretmek amacıyla 28-29 Eylül 2015 tarihlerinde İstanbul’da Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu düzenleniyor.  Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın himayelerinde Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle AKATED tarafından MCI’ın organizasyonuyla düzenlenen Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu, 30 büyükşehir belediyesine bağlı su ve kanalizasyon idarelerinin genel müdürlerini de bir araya getirecek. “AVRUPA BİRLİĞİ VİZESİ İÇİN SUYUMUZA SAHİP ÇIKMALIYIZ” Resmi Gazete’de 2014 tarihinde yayınlanan ‘İçme Suyu ve Dağıtım Sistemlerinde Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği’ndeki değişiklikten bahseden Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği (AKATED) Başkanı Yasin Torun, Yasin Torun, belediyeler ve su kanalizasyon idarelerinin mevcut kayıp ve kaçak oranlarını 5+4 yıl içinde yüzde 25 seviyesine çekmek durumunda kalacaklarını vurguladı. AKATED Başkanı Torun, AB üyelik normlarının şartlarından birinin de su kayıp ve kaçakları konusunda mücadele olduğunu değinerek AB’ye adaylık süreci devam eden Türkiye için bu konunun son derece önemli olduğunun altını çizdi. Torun, “Gelişmiş ülkelerde su kayıp oranları yüzde 10 ila 20 arasında. İstanbul’da 28-29 Eylül tarihlerinde düzenleyeceğimiz Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu’nda, Türkiye’de su kayıp ve kaçakları ile nasıl mücadele edileceğini ve ülkemizdeki kayıp ve kaçaklarını gelişmiş ülkeler seviyesine nasıl getireceğimizi tartışacağız” dedi.  
Türkiye’deki su kaybının maliyeti yılda 5 milyar tl’ye ulaştı

Türkiye'de barajlardan çıkan suyun yüzde 43’ü henüz musluğa ulaşmadan kaybolup gidiyor.  Yıllık 2 milyar metreküp su kaybının ülke ekonomisine maliyeti yılda 5 milyar TL’ye ulaştı. 

Nüfus ve gelir düzeyinin yükselmesiyle birlikte her geçen gün suya olan talep artıyor; ancak su kayıp ve kaçakları nedeniyle suyumuzun yüzde 43’ünü daha görmeden kaybediyoruz. Gerek eskiyen altyapılardan gerekse iklim değişikliğinden kaynaklanan su kayıp ve kaçakları, su tüketiminin en yoğun olduğu Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında 2 katına çıkıyor.

İklim değişikliği ve eskiyen altyapılar nedeniyle yaşanan su sıkıntılarına dikkati çekmek, kayıp ve kaçak su konusunda çözüm üretmek amacıyla 28-29 Eylül 2015 tarihlerinde İstanbul’da Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu düzenleniyor.  Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın himayelerinde Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle AKATED tarafından MCI’ın organizasyonuyla düzenlenen Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu, 30 büyükşehir belediyesine bağlı su ve kanalizasyon idarelerinin genel müdürlerini de bir araya getirecek.

“AVRUPA BİRLİĞİ VİZESİ İÇİN SUYUMUZA SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Resmi Gazete’de 2014 tarihinde yayınlanan ‘İçme Suyu ve Dağıtım Sistemlerinde Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği’ndeki değişiklikten bahseden Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği (AKATED) Başkanı Yasin Torun, Yasin Torun, belediyeler ve su kanalizasyon idarelerinin mevcut kayıp ve kaçak oranlarını 5+4 yıl içinde yüzde 25 seviyesine çekmek durumunda kalacaklarını vurguladı. AKATED Başkanı Torun, AB üyelik normlarının şartlarından birinin de su kayıp ve kaçakları konusunda mücadele olduğunu değinerek AB’ye adaylık süreci devam eden Türkiye için bu konunun son derece önemli olduğunun altını çizdi. Torun, “Gelişmiş ülkelerde su kayıp oranları yüzde 10 ila 20 arasında. İstanbul’da 28-29 Eylül tarihlerinde düzenleyeceğimiz Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu’nda, Türkiye’de su kayıp ve kaçakları ile nasıl mücadele edileceğini ve ülkemizdeki kayıp ve kaçaklarını gelişmiş ülkeler seviyesine nasıl getireceğimizi tartışacağız” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.