Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Süt üreticisine kötü haber!

EKONOMİ 02.11.2019 - 11:25, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 2278+ kez okundu.
 

Süt üreticisine kötü haber!

Çiğ süt destekleme primi, Mayıs ayını da kapsayacak şekilde geriye dönük olarak 25 kuruştan 10 kuruşa düşürüldü.

AYDIN- .31 Mart yerel seçimlerine gidilen süreçte Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin verdiği müjde ile 10 kuruştan 25 kuruşa çıkartılan çiğ süt destekleme primi, Mayıs ayını da kapsayacak şekilde geriye dönük olarak yeniden 10 kuruşa düşürüldü. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 31 Mart’taki yerel seçimler öncesinde çiğ süt destekleme priminin litrede 10 kuruştan 25 kuruşa çıkartıldığı müjdesini vermişti. Çiğ süt destekleme primi 10 kuruşa düşürüldü Yerel seçim süreci 23 Haziran’da tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi ile sona ererken, aradan geçen ayların ardından çiğ süt üreticisi kötü bir sürprizle karşı karşıya kaldı. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, soğutulmuş ve örgütler üzerinden satılan sütlerin destek primlerinin Mayıs 2019’dan itibaren geriye dönük olarak 10 kuruşa düşürüldüğü belirtildi. TÜSEDAD: Süt üreticisini zora sokacak TÜSEDAD’ın açıklamasında, şunlar kaydedildi: “Bütçede para olmaması gerekçesi ile Mayıs ve Haziran aylarına ait süt prim destekleri 10 Krş olarak ödeneceği haberi bizleri endişelendirdi. Bu durum, zaten sıkıntı çeken süt üreticisini, daha zor bir duruma sokacaktır. Kasım ayına girmiş olmamıza rağmen ilk 4 aylık süt destek primi hariç hiçbir ödeme yapılmaması, zaten sıkıntıda olan hayvancılık sektörünü çok kötü etkilemektedir. 2018 yılı desteklemeleri ile neredeyse aynı olan 2019 yılı desteklemeleri enflasyon kaynaklı değer kaybını bile karşılamazken, süt prim desteklemelerini Mayıs ve Haziran ayları için 25 krş yerine 10 Krş/Lt’ye düşürülmesi kabul edilebilir değildir. Rusya’dan süt ürünleri ithalatının yolu açıldı Sektör adeta can çekişirken, süt pirim desteklemelerinin 60 azaltılması ile aynı dönemde Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansının Türk pazarına süt ürünleri sevkiyatı için veteriner sağlık sertifikası konusunda Türkiye’yle mutabakat sağlandığını açıklamış olması, geleceğe doğru biz üreticileri kaygılandırmaktadır. TÜSEDAD olarak süt pirim desteklerinin düşürülmüş olmasını ve süt ürünlerinin ithal edilmesi konusunda yapılan çalışmaları yanlış buluyoruz ve bu yanlışlardan dönülmesini ve üretime köstek olmak yerine Tarım Bakanlığını destek olmaya davet ediyoruz.” Kaynak: Bölge Gündem
Çiğ süt destekleme primi, Mayıs ayını da kapsayacak şekilde geriye dönük olarak 25 kuruştan 10 kuruşa düşürüldü.

AYDIN- .31 Mart yerel seçimlerine gidilen süreçte Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin verdiği müjde ile 10 kuruştan 25 kuruşa çıkartılan çiğ süt destekleme primi, Mayıs ayını da kapsayacak şekilde geriye dönük olarak yeniden 10 kuruşa düşürüldü.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 31 Mart’taki yerel seçimler öncesinde çiğ süt destekleme priminin litrede 10 kuruştan 25 kuruşa çıkartıldığı müjdesini vermişti.

Çiğ süt destekleme primi 10 kuruşa düşürüldü

Yerel seçim süreci 23 Haziran’da tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi ile sona ererken, aradan geçen ayların ardından çiğ süt üreticisi kötü bir sürprizle karşı karşıya kaldı.

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, soğutulmuş ve örgütler üzerinden satılan sütlerin destek primlerinin Mayıs 2019’dan itibaren geriye dönük olarak 10 kuruşa düşürüldüğü belirtildi.

TÜSEDAD: Süt üreticisini zora sokacak

TÜSEDAD’ın açıklamasında, şunlar kaydedildi:

“Bütçede para olmaması gerekçesi ile Mayıs ve Haziran aylarına ait süt prim destekleri 10 Krş olarak ödeneceği haberi bizleri endişelendirdi. Bu durum, zaten sıkıntı çeken süt üreticisini, daha zor bir duruma sokacaktır.

Kasım ayına girmiş olmamıza rağmen ilk 4 aylık süt destek primi hariç hiçbir ödeme yapılmaması, zaten sıkıntıda olan hayvancılık sektörünü çok kötü etkilemektedir.

2018 yılı desteklemeleri ile neredeyse aynı olan 2019 yılı desteklemeleri enflasyon kaynaklı değer kaybını bile karşılamazken, süt prim desteklemelerini Mayıs ve Haziran ayları için 25 krş yerine 10 Krş/Lt’ye düşürülmesi kabul edilebilir değildir.

Rusya’dan süt ürünleri ithalatının yolu açıldı

Sektör adeta can çekişirken, süt pirim desteklemelerinin 60 azaltılması ile aynı dönemde Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansının Türk pazarına süt ürünleri sevkiyatı için veteriner sağlık sertifikası konusunda Türkiye’yle mutabakat sağlandığını açıklamış olması, geleceğe doğru biz üreticileri kaygılandırmaktadır.

TÜSEDAD olarak süt pirim desteklerinin düşürülmüş olmasını ve süt ürünlerinin ithal edilmesi konusunda yapılan çalışmaları yanlış buluyoruz ve bu yanlışlardan dönülmesini ve üretime köstek olmak yerine Tarım Bakanlığını destek olmaya davet ediyoruz.”

Kaynak: Bölge Gündem

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.