Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Sultani yaş üzüm ihracat yolcusu

SAĞLIK 02.08.2016 - 20:35, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3142+ kez okundu.
 

Sultani yaş üzüm ihracat yolcusu

Yaş üzüm ihracatçılarının gözü kulağı 9 Ağustos’taki Erdoğan – Putin görüşmesinde

AYDIN- Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden sultani yaş üzümde ihracat 3 Ağustos 2016 Çarşamba günü start alıyor. Yaş üzüm ihracatının yüzde 70’ini Rusya’ya yapan yaş üzüm ihracatçıları, 9 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmenin olumlu sonuçlanmasını bekliyor. Sultani üzüm rekoltesinin geçen yıla göre miktar olarak daha yüksek olmasını beklediklerini ifade eden Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, Sultani Üzüm ihracatımızın 2014 yılında 186 bin ton, 2015 yılında ise 131 bin ton olarak gerçekleştiğini, 2016 yılı için 150-160 bin ton arasında ihracat hedeflediklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirvesinin yaş meyve sebze ihracatı için çok önemli olduğunu vurgulayan Seyyar, “Rusya pazarı eski gücünde olmasa bile Rusya pazarının ihracat açısından açık olduğunun bilinmesi sektöre psikolojik olarak moral verecek. Rusya ile anlaşmanın hayata geçmesi yaş üzüm ihracatımızı olumlu etkileyecek. Aksi takdirde Türkiye’nin yaş üzüm rekoltesinin diğer ihraç pazarları ve iç pazarda tüketilmesi mümkün değil. Kurutmaya çok ürün kalır. Üreticinin emeğinin karşılığını alamaz” diye konuştu. Türkiye’nin sofralık üzüm üretiminde merkez konumundaki Alaşehir-Sarıgöl-Buldan hattında hem rekoltenin, hem de kalitenin iyi olduğunu dile getiren Seyyar, Sultani üzüm bağlarının bu yıl 15 gün erken uyandığını bu nedenle sultani üzüm kesim ve ihraç tarihinin geçen sezona göre bir hafta öne çekildiğini bildirdi. Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre; Türkiye 2015 yılında 131 bin 475 ton sultani yaş üzüm ihracatı karşılığı 105 milyon 552 bin dolar döviz elde etti. Türkiye’nin toplam yaş üzüm ihracatı ise, 175 bin 882 ton karşılığı 141 milyon 479 bin dolar olmuştu. Rusya, 97 milyon 470 bin dolarlık tutarla toplam ihracatın yüzde 69’unu tek başına temsil etti. Rusya’yı 9.5 milyon dolar ile Almanya ve 6.2 milyon dolar ile Suudi Arabistan izledi. Türkiye, 2015 yılında 46 ülkeye yaş üzüm ihraç etti.        
Yaş üzüm ihracatçılarının gözü kulağı 9 Ağustos’taki Erdoğan – Putin görüşmesinde

AYDIN- Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden sultani yaş üzümde ihracat 3 Ağustos 2016 Çarşamba günü start alıyor. Yaş üzüm ihracatının yüzde 70’ini Rusya’ya yapan yaş üzüm ihracatçıları, 9 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmenin olumlu sonuçlanmasını bekliyor.

Sultani üzüm rekoltesinin geçen yıla göre miktar olarak daha yüksek olmasını beklediklerini ifade eden Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, Sultani Üzüm ihracatımızın 2014 yılında 186 bin ton, 2015 yılında ise 131 bin ton olarak gerçekleştiğini, 2016 yılı için 150-160 bin ton arasında ihracat hedeflediklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirvesinin yaş meyve sebze ihracatı için çok önemli olduğunu vurgulayan Seyyar, “Rusya pazarı eski gücünde olmasa bile Rusya pazarının ihracat açısından açık olduğunun bilinmesi sektöre psikolojik olarak moral verecek. Rusya ile anlaşmanın hayata geçmesi yaş üzüm ihracatımızı olumlu etkileyecek. Aksi takdirde Türkiye’nin yaş üzüm rekoltesinin diğer ihraç pazarları ve iç pazarda tüketilmesi mümkün değil. Kurutmaya çok ürün kalır. Üreticinin emeğinin karşılığını alamaz” diye konuştu.

Türkiye’nin sofralık üzüm üretiminde merkez konumundaki Alaşehir-Sarıgöl-Buldan hattında hem rekoltenin, hem de kalitenin iyi olduğunu dile getiren Seyyar, Sultani üzüm bağlarının bu yıl 15 gün erken uyandığını bu nedenle sultani üzüm kesim ve ihraç tarihinin geçen sezona göre bir hafta öne çekildiğini bildirdi.

Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre; Türkiye 2015 yılında 131 bin 475 ton sultani yaş üzüm ihracatı karşılığı 105 milyon 552 bin dolar döviz elde etti. Türkiye’nin toplam yaş üzüm ihracatı ise, 175 bin 882 ton karşılığı 141 milyon 479 bin dolar olmuştu. Rusya, 97 milyon 470 bin dolarlık tutarla toplam ihracatın yüzde 69’unu tek başına temsil etti. Rusya’yı 9.5 milyon dolar ile Almanya ve 6.2 milyon dolar ile Suudi Arabistan izledi. Türkiye, 2015 yılında 46 ülkeye yaş üzüm ihraç etti.

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.