Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Sultanhisar’da çilek üretimi artıyor

EKONOMİ 04.06.2020 - 07:08, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 4774+ kez okundu.
 

Sultanhisar’da çilek üretimi artıyor

Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Yüksel Yılmazoğlu gazetemize yaptığı açıklamada çilek üretiminin iç ve dış piyasalarda ilgi görmesi nedeniyle her geçen yıl üretimin arttığını belirtti.

SULTANHİSAR - Başkan Yılmazoğlu çilek ile ilgili açıklamasında sözlerini şöyle sürdürdü: “Son yıllarda iç ve dış piyasada ilgi görmeye başlayan çilek, arz ve talep neticesinde üretim alanları çoğalarak çeşit zenginliği ve süreklilik açsından, alternatif bir ürün olarak üretim miktarını arttırmaktadır. Türkiye’de çilek üretim ve ihracatı giderek hızla yükselmesine rağmen dünya pazarında daha fazla yer alması mümkündür. Türkiye değişik iklim ve toprak karakterleri yönünden çilek yetiştiriciliği önemli bir potansiyele sahiptir. Çilek üretimi başta Akdeniz bölgesi olmak üzere, Ege ve Marmara bölgesinde önemli bir tarım ürünüdür. Türkiye’de en fazla çilek üretimi mersin Silifke başta olmak üzere,  Aydın Sultanhisar, Antalya, Bursa ve Manisa illerinde yapılmaktadır. Sultanhisar İlçemizde son yıllarda 35- 40 bin ton civarında çilek üretimi yapılmaktadır. Yaklaşık 8 bin dekar arazide Yüksek Tüneller içinde çilek üretimi yapılmaktadır. Sultanhisar çileği üretim miktarı ve yetiştirilen çileğin kalitesi ile Türkiye çilek yetiştiriciliğindeki ikinci sıradaki yerini haklı olarak koruyacaktır. Sultanhisar çileği, hasattan sofraya kadar geçen zaman süresinde, tazeliğini ve raf ömrünü muhafaza etmesi ile kendini kanıtlamış ve üretim kalitesi bakımından da ilk sırada yer almaktadır. Sultanhisar çileği aydın ilimizin en önemli ihraç ürünleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. İlçemizde üretilen çileğin ihracattaki payı 60 civarındadır. Sultanhisar çileği başta Rusya olmak üzere Romanya, Ukrayna, Sırbistan ihraç edilirken, bu sene yeni bir Pazar olarak, Orta doğu ve İran’a ihracat başlamıştır. İhracatın daha da artırılması için, planlı bir üretim ve Pazar organizasyonun kurulması gerekmektedir. İlçemizde çilek üretiminde en önemli sorun küçük aile işletmeciliği ve münavebe yapılmaması nedeni ile aynı arazide üst üste çilek üretimi yapılmasından dolayı verim kayıpları görülmektedir. Bu sorunları önlemek için; çilek üretimi için yüksek tünel yerine yüksek seralara geçilmeli ve toprak kökenli hastalıklara maruz kalmamak için topraksız tarım özendirilmelidir. Bununla beraber erkenci çilek üretimi yapılmalı, firigo fide yerine fresh fide kullanımı yaygınlaştırmalıdır. Küçük alanlarda birbirinden habersiz değişik kalitelerde çilek üretimi yerine, gerek sözleşmeli ve planlı üretim gerekse kooperatifleşme teşvik edilmeli ve üretici ile tüketici arasındaki aracı pazarlar kaldırılarak, çileğin tüketiciye direk ulaşması sağlanmalıdır. Ayrıca Sözleşmeli üretime bir an önce geçilmesi ürünün rahatça pazarlanmasını ve yıllar içinde standart bir verim rekoltesinin yakalanmasını sağlayacaktır. Çilek üretiminde; Sertifikalı fide kullanımı, yüksek sera, topraksız tarım, iyi tarım uygulamaları, işçi eğitimi ve kooperatifleşmenin sağlanmasıyla planlı ve sürekli üretime geçilerek ihracat payının artırılması ile kazanan çilek üretici ve ülkemiz olacaktır.”
Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Yüksel Yılmazoğlu gazetemize yaptığı açıklamada çilek üretiminin iç ve dış piyasalarda ilgi görmesi nedeniyle her geçen yıl üretimin arttığını belirtti.

SULTANHİSAR - Başkan Yılmazoğlu çilek ile ilgili açıklamasında sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son yıllarda iç ve dış piyasada ilgi görmeye başlayan çilek, arz ve talep neticesinde üretim alanları çoğalarak çeşit zenginliği ve süreklilik açsından, alternatif bir ürün olarak üretim miktarını arttırmaktadır.

Türkiye’de çilek üretim ve ihracatı giderek hızla yükselmesine rağmen dünya pazarında daha fazla yer alması mümkündür.

Türkiye değişik iklim ve toprak karakterleri yönünden çilek yetiştiriciliği önemli bir potansiyele sahiptir. Çilek üretimi başta Akdeniz bölgesi olmak üzere, Ege ve Marmara bölgesinde önemli bir tarım ürünüdür.

Türkiye’de en fazla çilek üretimi mersin Silifke başta olmak üzere,  Aydın Sultanhisar, Antalya, Bursa ve Manisa illerinde yapılmaktadır.

Sultanhisar İlçemizde son yıllarda 35- 40 bin ton civarında çilek üretimi yapılmaktadır. Yaklaşık 8 bin dekar arazide Yüksek Tüneller içinde çilek üretimi yapılmaktadır. Sultanhisar çileği üretim miktarı ve yetiştirilen çileğin kalitesi ile Türkiye çilek yetiştiriciliğindeki ikinci sıradaki yerini haklı olarak koruyacaktır.

Sultanhisar çileği, hasattan sofraya kadar geçen zaman süresinde, tazeliğini ve raf ömrünü muhafaza etmesi ile kendini kanıtlamış ve üretim kalitesi bakımından da ilk sırada yer almaktadır.

Sultanhisar çileği aydın ilimizin en önemli ihraç ürünleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. İlçemizde üretilen çileğin ihracattaki payı 60 civarındadır.

Sultanhisar çileği başta Rusya olmak üzere Romanya, Ukrayna, Sırbistan ihraç edilirken, bu sene yeni bir Pazar olarak, Orta doğu ve İran’a ihracat başlamıştır.

İhracatın daha da artırılması için, planlı bir üretim ve Pazar organizasyonun kurulması gerekmektedir.

İlçemizde çilek üretiminde en önemli sorun küçük aile işletmeciliği ve münavebe yapılmaması nedeni ile aynı arazide üst üste çilek üretimi yapılmasından dolayı verim kayıpları görülmektedir. Bu sorunları önlemek için; çilek üretimi için yüksek tünel yerine yüksek seralara geçilmeli ve toprak kökenli hastalıklara maruz kalmamak için topraksız tarım özendirilmelidir.

Bununla beraber erkenci çilek üretimi yapılmalı, firigo fide yerine fresh fide kullanımı yaygınlaştırmalıdır.

Küçük alanlarda birbirinden habersiz değişik kalitelerde çilek üretimi yerine, gerek sözleşmeli ve planlı üretim gerekse kooperatifleşme teşvik edilmeli ve üretici ile tüketici arasındaki aracı pazarlar kaldırılarak, çileğin tüketiciye direk ulaşması sağlanmalıdır.

Ayrıca Sözleşmeli üretime bir an önce geçilmesi ürünün rahatça pazarlanmasını ve yıllar içinde standart bir verim rekoltesinin yakalanmasını sağlayacaktır.

Çilek üretiminde; Sertifikalı fide kullanımı, yüksek sera, topraksız tarım, iyi tarım uygulamaları, işçi eğitimi ve kooperatifleşmenin sağlanmasıyla planlı ve sürekli üretime geçilerek ihracat payının artırılması ile kazanan çilek üretici ve ülkemiz olacaktır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.