Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Su kuşları sayıldı

TURİZM 26.01.2018 - 10:57, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3596+ kez okundu.
 

Su kuşları sayıldı

Aydın’ın sulak alanlarında su kuşlarının sayımı yapıldı.

AYDIN- Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yaban Hayatı Dairesi Başkanlığı’nın koordinatörlüğünde Aydın ilinin sulak alanlarında Kış Ortası Su Kuşları Sayımı (KOSKS) yapıldı. Büyük Menderes Deltası ve Bafa Gölü’nde gerçekleştirilen su kuşlarının sayımlarına, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Manisa 4. Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Hasan Paşalı, bölge müdürlüğü mühendislerinden Hüseyin Akbulut, Uğur Ulaşoğlu, Aydın DKMP’den Egemen İşcan, ve Güray Gökhan katıldı. Sulak alanların işleyişi, kullanım faaliyetlerinin izlenmesi, koruma çalışmalarına altlık oluşturmak, yıllara göre tür sayısı ve popülasyon büyüklüğündeki değişikliklerin takip edilmesi, özellikle nesli tehlike altında olan türler için hazırlanacak tür eylem planlarına altlık oluşturmak için yapılan Kış Ortası Su Kuşları Sayımı Aydın bölgesinde Ramsar Sulak Alanı olan Milli Parkın Büyük Menderes Deltası bölümünde ve Bafa Gölü Tabiat Parkı’nda gerçekleştirildi. Kış Ortası Su Kuşu Sayımları, su kuşlarının mevsimsel göç hareketlerinin en az olduğu 15 Ocak - 15 Şubat tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Kuş sayımıyla ilgili bir açıklama yapan Kuşadası EKODOSD bilim danışmanı ve Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi öğretim üyesi Doç. Dr. Ortaç Onmuş, şunları söyledi: “Bafa Gölü’ndeki su kuşları sayıldı. Geçtiğimiz yıllara kıyasla toplam su kuşu sayısında azalma görüldü. 2000 - 2005 yılları arasında alanda toplam 100-120 bir su kuşu görülürken, bu yıl sayı 30-40 bin civarında. Sayıca en fazla azalma, birinci olarak Sakarmeke (Fulica atra) olarak bilinen ve Elmabaş Patka (Aythya rufina) türlerinde görüldü. Bu 2 kuşun da göldeki kirlilikten olumsuz etkilendiğini tahmin ediyoruz. Bugün sayım sırasında Türkiye için nadir yırtıcı kuşlardan birisi Büyük Orman Kartalı görüldü. Ayrıca 2 adet Çaylak gördük. Bu gözlemimize göre, türün Türkiye’de ki en batı kışlama kaydı olarak önemli bir gözlem olarak değerlendiriyoruz. Bundan önceki bilinen en batı kışlama kaydı Denizli Çivril gölü iken, şimdi Bafa Gölü’ne kaydı. Kara Çaylağın kış döneminde bu kadar batıda görülmesi, aynı zamanda küresel iklim değişikliğinin de bir nevi göstergesidir. Bafa Gölü tüm canlılar için yaşam kaynağıdır, onu hep birlikte korumalıyız.”
Aydın’ın sulak alanlarında su kuşlarının sayımı yapıldı.

AYDIN- Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yaban Hayatı Dairesi Başkanlığı’nın koordinatörlüğünde Aydın ilinin sulak alanlarında Kış Ortası Su Kuşları Sayımı (KOSKS) yapıldı.

Büyük Menderes Deltası ve Bafa Gölü’nde gerçekleştirilen su kuşlarının sayımlarına, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Manisa 4. Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Hasan Paşalı, bölge müdürlüğü mühendislerinden Hüseyin Akbulut, Uğur Ulaşoğlu, Aydın DKMP’den Egemen İşcan, ve Güray Gökhan katıldı. Sulak alanların işleyişi, kullanım faaliyetlerinin izlenmesi, koruma çalışmalarına altlık oluşturmak, yıllara göre tür sayısı ve popülasyon büyüklüğündeki değişikliklerin takip edilmesi, özellikle nesli tehlike altında olan türler için hazırlanacak tür eylem planlarına altlık oluşturmak için yapılan Kış Ortası Su Kuşları Sayımı Aydın bölgesinde Ramsar Sulak Alanı olan Milli Parkın Büyük Menderes Deltası bölümünde ve Bafa Gölü Tabiat Parkı’nda gerçekleştirildi. Kış Ortası Su Kuşu Sayımları, su kuşlarının mevsimsel göç hareketlerinin en az olduğu 15 Ocak - 15 Şubat tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.

Kuş sayımıyla ilgili bir açıklama yapan Kuşadası EKODOSD bilim danışmanı ve Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi öğretim üyesi Doç. Dr. Ortaç Onmuş, şunları söyledi:

“Bafa Gölü’ndeki su kuşları sayıldı. Geçtiğimiz yıllara kıyasla toplam su kuşu sayısında azalma görüldü. 2000 - 2005 yılları arasında alanda toplam 100-120 bir su kuşu görülürken, bu yıl sayı 30-40 bin civarında. Sayıca en fazla azalma, birinci olarak Sakarmeke (Fulica atra) olarak bilinen ve Elmabaş Patka (Aythya rufina) türlerinde görüldü. Bu 2 kuşun da göldeki kirlilikten olumsuz etkilendiğini tahmin ediyoruz.

Bugün sayım sırasında Türkiye için nadir yırtıcı kuşlardan birisi Büyük Orman Kartalı görüldü. Ayrıca 2 adet Çaylak gördük. Bu gözlemimize göre, türün Türkiye’de ki en batı kışlama kaydı olarak önemli bir gözlem olarak değerlendiriyoruz. Bundan önceki bilinen en batı kışlama kaydı Denizli Çivril gölü iken, şimdi Bafa Gölü’ne kaydı. Kara Çaylağın kış döneminde bu kadar batıda görülmesi, aynı zamanda küresel iklim değişikliğinin de bir nevi göstergesidir. Bafa Gölü tüm canlılar için yaşam kaynağıdır, onu hep birlikte korumalıyız.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.