Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

“Son tüketim tarihi” tarihe karışacak

20.05.2019 - 09:39, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3428+ kez okundu.
 

“Son tüketim tarihi” tarihe karışacak

Yeni sensör teknolojisi ile süt kutuları üzerinde son tüketim tarihi ifadesinin yer almasına gerek kalmayacak.

AYDIN- Gıdahattı’nda yer alan habere göre, Washington Eyalet Üniversitesi Biyolojik Sistem Mühendisliği Bölümü’nden bilim insanları, sütün iyi durumda ya da bozulmuş olup olmadığını “koklayarak” anlayan bir sensör geliştirdiler. Sensör, sütte büyüyen bakterilerin çıkardığı, sütün bozulduğu anlamına gelen gazlarla tepkimeye giren, kimyasal olarak kaplanmış nanopartiküllerden oluşuyor. Sensör süte doğrudan temas etmiyor, bu nedenle nanoteknolojinin gıdalardaki uygulamaları gibi endişe de doğurmuyor. Araştırmacılar, bozulma sırasında çoğu gıdanın kökü kokulu uçucu gazlar çıkardığını, ancak ambalajı açmadan bu kokuyu almanın mümkün olmadığını söylüyor. Yeni bulunan sensör ise bu gazları tespit ederek renk değiştiriyor. Buluş henüz ilk aşamalarında, ancak Food Control dergisinde yayınlanan çalışma, buluşun temelini oluşturan kimyasal tepkimenin laboratuvar koşullarında oluşabildiğini gösteriyor. Araştırmacıların bir sonraki hedefi ise, bir ürünün bozulmadan önce ne kadar ömrü kaldığını gösterecek bir sistem. Mevcut sistemde sensör sadece sütün bozulmuş olup olmadığını gösteriyor. Sensör konusunda sanayici ile birlikte çalışılıyor Henüz erken de olsa, araştırmacılar gıda sektörü ile bu sensörü süt kutularının plastik kapaklarına yerleştirme konusunda da çalışmalar yürütüyorlar. Bunun amacı, tüketicilerin ürünün ne kadar raf ömrü kalmış olduğunu kolaylıkla görebilmeleri. Halen kullanılan son tüketim tarihi (STT) uygulaması en iyi durum senaryosu üzerine kurulu. Soğuk ya da donuk saklanması gereken bir gıdanın üzerinde yazan STT, ürün örü boyunca uygun koşullarda saklanmışsa geçerli. Ancak gıdaların uygun olmayan sıcaklıklarda kalması sık rastlanabilen bir durum. Bu durum ürün üreticiden markete ulaşana kadar geçen sürede olduğu gibi, tüketicinin ürünü evine götürene kadar geçen sürenin uzaması ile de ortaya çıkabiliyor.
Yeni sensör teknolojisi ile süt kutuları üzerinde son tüketim tarihi ifadesinin yer almasına gerek kalmayacak.

AYDIN- Gıdahattı’nda yer alan habere göre, Washington Eyalet Üniversitesi Biyolojik Sistem Mühendisliği Bölümü’nden bilim insanları, sütün iyi durumda ya da bozulmuş olup olmadığını “koklayarak” anlayan bir sensör geliştirdiler.

Sensör, sütte büyüyen bakterilerin çıkardığı, sütün bozulduğu anlamına gelen gazlarla tepkimeye giren, kimyasal olarak kaplanmış nanopartiküllerden oluşuyor. Sensör süte doğrudan temas etmiyor, bu nedenle nanoteknolojinin gıdalardaki uygulamaları gibi endişe de doğurmuyor.

Araştırmacılar, bozulma sırasında çoğu gıdanın kökü kokulu uçucu gazlar çıkardığını, ancak ambalajı açmadan bu kokuyu almanın mümkün olmadığını söylüyor. Yeni bulunan sensör ise bu gazları tespit ederek renk değiştiriyor. Buluş henüz ilk aşamalarında, ancak Food Control dergisinde yayınlanan çalışma, buluşun temelini oluşturan kimyasal tepkimenin laboratuvar koşullarında oluşabildiğini gösteriyor.

Araştırmacıların bir sonraki hedefi ise, bir ürünün bozulmadan önce ne kadar ömrü kaldığını gösterecek bir sistem. Mevcut sistemde sensör sadece sütün bozulmuş olup olmadığını gösteriyor.

Sensör konusunda sanayici ile birlikte çalışılıyor

Henüz erken de olsa, araştırmacılar gıda sektörü ile bu sensörü süt kutularının plastik kapaklarına yerleştirme konusunda da çalışmalar yürütüyorlar. Bunun amacı, tüketicilerin ürünün ne kadar raf ömrü kalmış olduğunu kolaylıkla görebilmeleri.

Halen kullanılan son tüketim tarihi (STT) uygulaması en iyi durum senaryosu üzerine kurulu. Soğuk ya da donuk saklanması gereken bir gıdanın üzerinde yazan STT, ürün örü boyunca uygun koşullarda saklanmışsa geçerli. Ancak gıdaların uygun olmayan sıcaklıklarda kalması sık rastlanabilen bir durum. Bu durum ürün üreticiden markete ulaşana kadar geçen sürede olduğu gibi, tüketicinin ürünü evine götürene kadar geçen sürenin uzaması ile de ortaya çıkabiliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.