Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Söke’ye havaalanı yapımına engel yok

SİYASET 26.05.2017 - 13:36, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3025+ kez okundu.
 

Söke’ye havaalanı yapımına engel yok

Ak Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Söke’ye havaalanı yapımına engel bulunmadığını söyledi.

AYDIN- Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Milletvekili Mehmet Erdem, 26.12.2016 tarihinde onaylanan Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda Söke Havaalanı’na ilişkin yapılan düzenleme ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşme yaptığını ve havaalanı yapımına bir engel bulunmadığının kendisine aktarıldığını belirtti. Ak Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem’in açıklaması şöyle: “2009 yılında onaylanan Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na ilişkin Danıştay 6. Dairesi’nin 2010/2110 esasına kayden TEMA Vakfı tarafından açılan davada planda Söke Havaalanı olarak belirlenen alan için öncelikle yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir. Daha sonra Temmuz 2016’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletilen Danıştay kararında yürütmeyi durdurma kararı verilen havaalanı için iptal kararı verilmemiştir. Bakanlıkça yargı kararlarının icaplarının yerine getirilmesi amacıyla düzenlenerek 26.12.2016 tarihinde onaylanan planda ise son iptal kararındaki bu farklılık sehven atlanmış ve yürütmeyi durdurma kararı dikkate alınarak işlem tesis edilmiştir. Ancak her ne kadar plan paftasında havaalanı gösterimi bulunmasa da çevre düzeni planında yer alan “7.48. Mevcut ulaşım altyapısı dışında, bu planda önerilen havaalanı; demiryolu ve karayolu güzergahları ile liman, yat limanı vb. gibi gösterimler şematik olup bu kullanım kararlarının işlerlik kazanabilmesi için ilgili kurumlarca yatırım programına alınması gereklidir. Bu planın onayından sonra karara bağlanacak olan yatırımlar, bu planın ilke ve stratejileri doğrultusunda bu plana işlenecektir. Plan hükmü uyarınca bölgede havaalanı yatırımına ilişkin ilgili Bakanlıkça karar alınarak diğer kurum ve kuruluşların da görüşleri doğrultusunda alt ölçekli planların çevre düzeni planında değişiklik yapılmaksızın ilgili idaresince onaylanması ve bu kapsamda onaylanan alt ölçekli planların sonrasında çevre düzeni planına işlenmesi mümkündür. Dolayısıyla havaalanının 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda gösterilmemiş olması havaalanı yapımına engel değildir. Zira 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Plan notuna göre gelecekte havaalanı yatırımına ihtiyaç duyulması durumunda alt ölçekli planlar ile bu yatırım gerçekleştirilebilecektir.”
Ak Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Söke’ye havaalanı yapımına engel bulunmadığını söyledi.

AYDIN- Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Milletvekili Mehmet Erdem, 26.12.2016 tarihinde onaylanan Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda Söke Havaalanı’na ilişkin yapılan düzenleme ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşme yaptığını ve havaalanı yapımına bir engel bulunmadığının kendisine aktarıldığını belirtti.

Ak Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem’in açıklaması şöyle:

“2009 yılında onaylanan Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na ilişkin Danıştay 6. Dairesi’nin 2010/2110 esasına kayden TEMA Vakfı tarafından açılan davada planda Söke Havaalanı olarak belirlenen alan için öncelikle yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir. Daha sonra Temmuz 2016’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletilen Danıştay kararında yürütmeyi durdurma kararı verilen havaalanı için iptal kararı verilmemiştir. Bakanlıkça yargı kararlarının icaplarının yerine getirilmesi amacıyla düzenlenerek 26.12.2016 tarihinde onaylanan planda ise son iptal kararındaki bu farklılık sehven atlanmış ve yürütmeyi durdurma kararı dikkate alınarak işlem tesis edilmiştir.

Ancak her ne kadar plan paftasında havaalanı gösterimi bulunmasa da çevre düzeni planında yer alan “7.48. Mevcut ulaşım altyapısı dışında, bu planda önerilen havaalanı; demiryolu ve karayolu güzergahları ile liman, yat limanı vb. gibi gösterimler şematik olup bu kullanım kararlarının işlerlik kazanabilmesi için ilgili kurumlarca yatırım programına alınması gereklidir. Bu planın onayından sonra karara bağlanacak olan yatırımlar, bu planın ilke ve stratejileri doğrultusunda bu plana işlenecektir. Plan hükmü uyarınca bölgede havaalanı yatırımına ilişkin ilgili Bakanlıkça karar alınarak diğer kurum ve kuruluşların da görüşleri doğrultusunda alt ölçekli planların çevre düzeni planında değişiklik yapılmaksızın ilgili idaresince onaylanması ve bu kapsamda onaylanan alt ölçekli planların sonrasında çevre düzeni planına işlenmesi mümkündür.

Dolayısıyla havaalanının 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda gösterilmemiş olması havaalanı yapımına engel değildir. Zira 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Plan notuna göre gelecekte havaalanı yatırımına ihtiyaç duyulması durumunda alt ölçekli planlar ile bu yatırım gerçekleştirilebilecektir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.