Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Söke Ziraat Odası, incir üreticisine destek istedi

SAĞLIK 04.08.2015 - 17:36, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3173+ kez okundu.
 

Söke Ziraat Odası, incir üreticisine destek istedi

Kocabaş; “Dünyanın en güzel incirini üretenler desteklemeyi hak ediyor” dedi.

Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş, incir üreticilerinin sıkıntıları olduğunu belirterek, dünyanın en güzel incirini üretenlerin desteklemeyi hak ettiklerini söyledi. Kocabaş yaptığı açıklamada “Dünyanın en lezzetli incirinin yetiştiği ilde yaşıyoruz. Ülkemiz, kurutmalık incirde 56 bin 935 tonluk üretimiyle dünyada birinci sırada yer alırken toplam kuru incir üretiminin yüzde 80’i Aydın ilinde yapılmaktadır. Dünyada incir denilince Türkiye akla gelirken ülkemizde de incir denilince Aydın ve onun sarı lop inciri akla gelmekte. Aydın’da yaklaşık 30 bin aile incirden geçimini sağlıyor. Ülkemiz dünya incir üretiminde yüzde 55, yüzde 60’lık pay ile birinci sırada yer almaktadır. Aydın 361 bin 562 dekarlık alanı kapsayan ve yaklaşık 50 bin tonluk kuru incir üretimiyle neredeyse Türkiye kuru incir ihracatını tek başına karşılamaktadır. İncir üretiminde üreticilerimizin sıkıntıları var. İncir üreticilerimiz bu yıl iklim koşullarından kaynaklanan yaklaşık yüzde 50 oranında rekolte ve yüzde 70 oranında kalite kaybının olacağı endişesi içindeler.  Yine bu yıl üreticilerimiz iklim koşullarından kaynaklanan ve jeotermal enerjinin doğru kullanılmayışından kaynaklandığı iddia edilen nedenlerden ötürü bazı bölgelerde pas hastalığının tehdidi altındadır. Akdeniz sineği gibi daha çok turunçgillerde görülen zararlılardan da üreticilerimiz sıkıntılı. Üreticilerimiz bir yandan bu hastalıklarla mücadele ederken, her yıl yaklaşık ülkemize 180 milyon dolar döviz girdisi sağlayan bu değerli incir ürününe hâlâ destekleme priminin verilmemesinin üzüntüsünü yaşıyor.  Daha önce de söyledim, böylesi dünyada tek olan bir ürünü üreten incir üreticileri primle desteklenmeyi hak etmiyorlar mı? İncir üreticisi, incirin primle desteklenmesini umutla bekliyor” dedi.
Kocabaş; “Dünyanın en güzel incirini üretenler desteklemeyi hak ediyor” dedi.

Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş, incir üreticilerinin sıkıntıları olduğunu belirterek, dünyanın en güzel incirini üretenlerin desteklemeyi hak ettiklerini söyledi.

Kocabaş yaptığı açıklamada “Dünyanın en lezzetli incirinin yetiştiği ilde yaşıyoruz. Ülkemiz, kurutmalık incirde 56 bin 935 tonluk üretimiyle dünyada birinci sırada yer alırken toplam kuru incir üretiminin yüzde 80’i Aydın ilinde yapılmaktadır. Dünyada incir denilince Türkiye akla gelirken ülkemizde de incir denilince Aydın ve onun sarı lop inciri akla gelmekte. Aydın’da yaklaşık 30 bin aile incirden geçimini sağlıyor. Ülkemiz dünya incir üretiminde yüzde 55, yüzde 60’lık pay ile birinci sırada yer almaktadır. Aydın 361 bin 562 dekarlık alanı kapsayan ve yaklaşık 50 bin tonluk kuru incir üretimiyle neredeyse Türkiye kuru incir ihracatını tek başına karşılamaktadır. İncir üretiminde üreticilerimizin sıkıntıları var. İncir üreticilerimiz bu yıl iklim koşullarından kaynaklanan yaklaşık yüzde 50 oranında rekolte ve yüzde 70 oranında kalite kaybının olacağı endişesi içindeler.  Yine bu yıl üreticilerimiz iklim koşullarından kaynaklanan ve jeotermal enerjinin doğru kullanılmayışından kaynaklandığı iddia edilen nedenlerden ötürü bazı bölgelerde pas hastalığının tehdidi altındadır. Akdeniz sineği gibi daha çok turunçgillerde görülen zararlılardan da üreticilerimiz sıkıntılı. Üreticilerimiz bir yandan bu hastalıklarla mücadele ederken, her yıl yaklaşık ülkemize 180 milyon dolar döviz girdisi sağlayan bu değerli incir ürününe hâlâ destekleme priminin verilmemesinin üzüntüsünü yaşıyor.  Daha önce de söyledim, böylesi dünyada tek olan bir ürünü üreten incir üreticileri primle desteklenmeyi hak etmiyorlar mı? İncir üreticisi, incirin primle desteklenmesini umutla bekliyor” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.