Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Söke Ovası’nda salçalık domates üretimi artıyor

SAĞLIK 06.08.2015 - 17:35, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 2859+ kez okundu.
 

Söke Ovası’nda salçalık domates üretimi artıyor

Söke Ovası’nda ilk kez domateste makineli hasat yapıldı.

Pamuğa alternatif ürünlerde domates üretimi, verim ve kazançta tam not aldı.Türkiye’nin pamuk ambarı olarak adlandırılan Söke Ovası’nda alternatif ürün arayışları da bir yandan devam ediyor. Değişik ürünlerin denemeleri yapılırken, salçalık domates verim ve kazançta üreticiden tam not almayı başardı. Diğer taraftan domates Söke Ovası’nda bir ilki daha yaşayarak, ilk kez makineli hasat edildi. Makineli hasatta Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş, Ziraat odası Meclis Üyesi Muzaffer Kovancı, İlçe Tarım Müdürü Seyit Yıldız, alıcı olan Aydın’ın Dalama ilçesinden salça firması yetkilileri de yer aldı. Söke Ovası’nda pamuk üreticisi zor günler yaşadığını ve bu durumun üreticileri değişik tarım ürünleri arayışına yönelttiğini belirten Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş; “Söke Ovası’nda domates üretimi de bu nedenle artıyor. Geçmişte domates üretiminin en büyük girdi maliyetlerinden biri işçilik ve hasattı. Domates hasat makinesi ovamıza geldi. İnşallah bundan sonraki dönemde bölgemizde domates ekili araziler makineyle hasat edilecek. Böylece en büyük girdi maliyetlerinden birisi olan hasadı asgari düzeye düşürmüş olacağız. İyi bir ürün olduğunu, salçalık domateste kaliteyi yakaladığını görüyoruz. Domatesin Söke Ovası’nda pamuğa alternatif ürün olabileceği görüşündeyiz. Söke Ovamıza hayırlı olsun” dedi. İlk denemeyi geçen yıl 30 dönümlük arazide yaptığını ve dönümde 9 ton ürün aldığını belirten Sökeli üretici Halim Özbaşlı; “Domatesten çok memnun kaldım. Bana göre verim ve kazanç anlamında pamuktan kat kat daha güzel. Domates hasadından sonra ikinci ürün olarak slajlık mısır ekeceğim. Bu yıl üretim alanını 230 dönüme çıkardık. İlk hasadı Söke altında başladık, Akköy tarafında da ekili domates tarlamız var. Tüm çiftçi arkadaşlara tavsiye ederim” dedi.  Sökeli üretici Halim Özbaşlı tarafından geçen yıl 30 dönümde denemesi yapılan salçalık domates bu yıl 230 dönüme ekildi. Dönümde 9 ton ürün aldığını belirten üretici Halim Özbaşlı; önümüzdeki yıl üretim sahasını daha da genişleteceğini söyledi. Sulama sistemini mutlaka damlama sulama olarak kullanılmasını tavsiye ettiğini belirten üretici Halim Özbaşlı; sözleşmeli ürün olduğundan domates fiyatı ve satışında sıkıntı olmadığını söyledi. Domatesin ton fiyatının 235 TL olduğunu belirten Halim Özbaşlı; “Domatesin kazancını pamuk vermiyor. Kendimize ait 1.750 dönüm arazi var. Belki de gelecek yıl hepsini domates yapmayı düşünüyorum” dedi. Tarımda makineleşmenin arttığını, teknolojinin tüm tarımsal ürün hasadında kullanıldığını belirten İlçe tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız; “Tarım işçileriyle 50-55 kuruşa mal olan toplama, makine ile 29 kuruşa mal olmaktadır. Domates tarlasında ÇATAK ve iyi tarım uygulaması ile birlikte dönümde 405 TL destekleme sağlandı. Bu türlü yeni uygulamaların Söke Ovası’na zenginlik getireceğini düşünüyor ve hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Söke Ovası’nda ilk kez domateste makineli hasat yapıldı.

Pamuğa alternatif ürünlerde domates üretimi, verim ve kazançta tam not aldı.Türkiye’nin pamuk ambarı olarak adlandırılan Söke Ovası’nda alternatif ürün arayışları da bir yandan devam ediyor.

Değişik ürünlerin denemeleri yapılırken, salçalık domates verim ve kazançta üreticiden tam not almayı başardı. Diğer taraftan domates Söke Ovası’nda bir ilki daha yaşayarak, ilk kez makineli hasat edildi. Makineli hasatta Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş, Ziraat odası Meclis Üyesi Muzaffer Kovancı, İlçe Tarım Müdürü Seyit Yıldız, alıcı olan Aydın’ın Dalama ilçesinden salça firması yetkilileri de yer aldı.

Söke Ovası’nda pamuk üreticisi zor günler yaşadığını ve bu durumun üreticileri değişik tarım ürünleri arayışına yönelttiğini belirten Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş; “Söke Ovası’nda domates üretimi de bu nedenle artıyor. Geçmişte domates üretiminin en büyük girdi maliyetlerinden biri işçilik ve hasattı. Domates hasat makinesi ovamıza geldi. İnşallah bundan sonraki dönemde bölgemizde domates ekili araziler makineyle hasat edilecek. Böylece en büyük girdi maliyetlerinden birisi olan hasadı asgari düzeye düşürmüş olacağız. İyi bir ürün olduğunu, salçalık domateste kaliteyi yakaladığını görüyoruz. Domatesin Söke Ovası’nda pamuğa alternatif ürün olabileceği görüşündeyiz. Söke Ovamıza hayırlı olsun” dedi.

İlk denemeyi geçen yıl 30 dönümlük arazide yaptığını ve dönümde 9 ton ürün aldığını belirten Sökeli üretici Halim Özbaşlı; “Domatesten çok memnun kaldım. Bana göre verim ve kazanç anlamında pamuktan kat kat daha güzel. Domates hasadından sonra ikinci ürün olarak slajlık mısır ekeceğim. Bu yıl üretim alanını 230 dönüme çıkardık. İlk hasadı Söke altında başladık, Akköy tarafında da ekili domates tarlamız var. Tüm çiftçi arkadaşlara tavsiye ederim” dedi.

 Sökeli üretici Halim Özbaşlı tarafından geçen yıl 30 dönümde denemesi yapılan salçalık domates bu yıl 230 dönüme ekildi. Dönümde 9 ton ürün aldığını belirten üretici Halim Özbaşlı; önümüzdeki yıl üretim sahasını daha da genişleteceğini söyledi. Sulama sistemini mutlaka damlama sulama olarak kullanılmasını tavsiye ettiğini belirten üretici Halim Özbaşlı; sözleşmeli ürün olduğundan domates fiyatı ve satışında sıkıntı olmadığını söyledi. Domatesin ton fiyatının 235 TL olduğunu belirten Halim Özbaşlı; “Domatesin kazancını pamuk vermiyor. Kendimize ait 1.750 dönüm arazi var. Belki de gelecek yıl hepsini domates yapmayı düşünüyorum” dedi.

Tarımda makineleşmenin arttığını, teknolojinin tüm tarımsal ürün hasadında kullanıldığını belirten İlçe tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız; “Tarım işçileriyle 50-55 kuruşa mal olan toplama, makine ile 29 kuruşa mal olmaktadır. Domates tarlasında ÇATAK ve iyi tarım uygulaması ile birlikte dönümde 405 TL destekleme sağlandı. Bu türlü yeni uygulamaların Söke Ovası’na zenginlik getireceğini düşünüyor ve hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.