Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Sıfır araçtaki sıkıntı!

24.05.2015 - 14:26, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3224+ kez okundu.
 

Sıfır araçtaki sıkıntı!

Otomotiv pazarında bu yılın ocak-nisan döneminde 2014'ün aynı dönemine göre yüzde 57 büyüme kaydedilirken, yoğun talep karşısında markaların tedarikle ilgili sıkıntılar yaşaması alıcıları ikinci el araç pazarına yöneltiyor.

Doğuş Otomotiv bünyesinde ikinci el araç alım-satım ve takas hizmetleri gerçekleştiren DOD Satış ve Pazarlama Müdürü Gökhan İncekara, ikinci el araç pazarının 2015 yılı ilk beş ayı itibariyle geçen senenin aynı döneminden daha iyi geçtiğini söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ikinci el araç pazarında bu yılın ilk 3 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28'e yakın bir büyüme olduğunu aktaran İncekara, sıfır araç satışlarındaki ciddi artışa paralel olarak ikinci el araç pazarında da artış görüldüğünü kaydetti. İncekara, geçen yıl başındaki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve kur artışının hem sıfır araç pazarını hem de ikinci el araç pazarını baskıladığını anımsatarak, "Elinde ikinci el aracı olan filo firmaları, yeni alacakları araçların maliyetleri yüksek olacağı için arabalarını satmak istememişti. Bundan dolayı da bu yıl ikinci el araç satışlarındaki artış geçen yıla kıyasla daha fazla" dedi. Gökhan İncekara, sıfır araç satışlarında araç tedarikinde problemler olduğunu, bunun da ikinci el araç pazarındaki büyümeyi etkilediğini belirtti. "İkinci el satışlarındaki artış bu yıl yüzde 15-17 civarında olabilir" Yılın geri kalanı için nasıl bir öngörüsü olduğuna yönelik soruyu İncekara, şöyle yanıtladı: "Burada seçim biraz belirleyici olacak. Ama ben ikinci el satışlarının bu sene geçen seneden daha yüksek bir adette kapanacağını tahmin ediyorum. Yüzde 30'luk bir artış olmaz belki ama yüzde 15-17 civarında bir artış olabilir. Biraz daha piyasa oturabilir önümüzdeki dönemde. Şimdiki kadar ciddi artışlar olmaz. İkinci yarıdan itibaren belki artış oranları düşebilir." İkinci el pazarında geçen yıl 3 milyon 860 bin civarında araç satıldığını anlatan İncekara, bu yıl 4,5 milyon civarında ikinci el araç satışı gerçekleştirilebileceği tahmininde bulundu. İncekara, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun taksi, hatlı minibüs, servis aracı, özel halk otobüsünü 2016 sonuna kadar yenileyenlerin ÖTV'sini karşılayacakları yönündeki açıklamalarının ikinci el pazarına da olumlu etkileri olacağını dile getirdi. Gökhan İncekara, DOD Satış ve Pazarlama verilerine göre ikinci el araç pazarında en çok 30 bin lira ile 50 bin lira arasındaki araçların tercih edildiği bilgisini verdi. İkinci el pazarında dizel arabaların her zamanki gibi revaçta olduğunu belirten İncekara, "Eskisi gibi 'Türkiye'de en çok sedan satılır' gibi bir şey söz konusu değil. Hatchback araç satışları da artık daha fazla. Bizim satışlarımızda sedan araçlar yüzde 38, hatchback araçlar yüzde 38 paya sahip" dedi.
Otomotiv pazarında bu yılın ocak-nisan döneminde 2014'ün aynı dönemine göre yüzde 57 büyüme kaydedilirken, yoğun talep karşısında markaların tedarikle ilgili sıkıntılar yaşaması alıcıları ikinci el araç pazarına yöneltiyor.

Doğuş Otomotiv bünyesinde ikinci el araç alım-satım ve takas hizmetleri gerçekleştiren DOD Satış ve Pazarlama Müdürü Gökhan İncekara, ikinci el araç pazarının 2015 yılı ilk beş ayı itibariyle geçen senenin aynı döneminden daha iyi geçtiğini söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ikinci el araç pazarında bu yılın ilk 3 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28'e yakın bir büyüme olduğunu aktaran İncekara, sıfır araç satışlarındaki ciddi artışa paralel olarak ikinci el araç pazarında da artış görüldüğünü kaydetti.
İncekara, geçen yıl başındaki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve kur artışının hem sıfır araç pazarını hem de ikinci el araç pazarını baskıladığını anımsatarak, "Elinde ikinci el aracı olan filo firmaları, yeni alacakları araçların maliyetleri yüksek olacağı için arabalarını satmak istememişti. Bundan dolayı da bu yıl ikinci el araç satışlarındaki artış geçen yıla kıyasla daha fazla" dedi.
Gökhan İncekara, sıfır araç satışlarında araç tedarikinde problemler olduğunu, bunun da ikinci el araç pazarındaki büyümeyi etkilediğini belirtti.
"İkinci el satışlarındaki artış bu yıl yüzde 15-17 civarında olabilir"
Yılın geri kalanı için nasıl bir öngörüsü olduğuna yönelik soruyu İncekara, şöyle yanıtladı:
"Burada seçim biraz belirleyici olacak. Ama ben ikinci el satışlarının bu sene geçen seneden daha yüksek bir adette kapanacağını tahmin ediyorum. Yüzde 30'luk bir artış olmaz belki ama yüzde 15-17 civarında bir artış olabilir. Biraz daha piyasa oturabilir önümüzdeki dönemde. Şimdiki kadar ciddi artışlar olmaz. İkinci yarıdan itibaren belki artış oranları düşebilir."
İkinci el pazarında geçen yıl 3 milyon 860 bin civarında araç satıldığını anlatan İncekara, bu yıl 4,5 milyon civarında ikinci el araç satışı gerçekleştirilebileceği tahmininde bulundu.
İncekara, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun taksi, hatlı minibüs, servis aracı, özel halk otobüsünü 2016 sonuna kadar yenileyenlerin ÖTV'sini karşılayacakları yönündeki açıklamalarının ikinci el pazarına da olumlu etkileri olacağını dile getirdi.
Gökhan İncekara, DOD Satış ve Pazarlama verilerine göre ikinci el araç pazarında en çok 30 bin lira ile 50 bin lira arasındaki araçların tercih edildiği bilgisini verdi.
İkinci el pazarında dizel arabaların her zamanki gibi revaçta olduğunu belirten İncekara, "Eskisi gibi 'Türkiye'de en çok sedan satılır' gibi bir şey söz konusu değil. Hatchback araç satışları da artık daha fazla. Bizim satışlarımızda sedan araçlar yüzde 38, hatchback araçlar yüzde 38 paya sahip" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.