Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Seragazı Emisyon İstatistikleri açıklandı

GENEL 20.04.2019 - 13:24, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3906+ kez okundu.
 

Seragazı Emisyon İstatistikleri açıklandı

Atmosferde kızıl ötesi ışınları absorbe edebilen gaz bileşimlerine sera gazı diyebiliriz. Bu, sera gazının atmosferdeki ısıyı tutması ve hapsetmesi anlamına gelir.

AYDIN- Bu şekilde sera gazları atmosferdeki sıcaklığı artırırlar ve sera gazı etkisi ile küresel ısınmaya ve dolayısıyla iklim değişikliğine neden olurlar. Kısacası gerçek şu ki, her ne kadar doğal miktarlarda atmosferde bulunmaları gerekiyorsa da, sera gazları olmasaydı dünya yüzeyi daha soğuk olurdu. Seragazı emisyon istatistiklerine ilişkin açıklamalar Seragazları, Atmosferde birikip sera etkisine neden olan ve en çok ısı tutma özelliğine sahip bileşiklerdir. Enerji, endüstriyel işlemler&ürün kullanımı, tarımsal faaliyetler ve atık sektörlerindeki antropojenik aktivitelerden kaynaklanırlar. Doğrudan ve dolaylı olarak ayrılırlar. Doğrudan seragazları, karbondioksit (CO2), metan (CH4), diazotmonoksit (N2O) ve F gazlarıdır. Dolaylı seragazları ise azotoksitler (NOx), metan dışı uçucu organik bileşikler (NMVOC), karbonmonoksit (CO) ve kükürtdioksit (SO2) gazlarını kapsamaktadır. Küresel ısınma potansiyeli: Doğrudan sera gazları farklı sera etkisine sahiptir. Karbondioksitin etkisinin bir birim kabul edilmesi halinde, her bir gazın 100 yıllık zaman diliminde atmosferde yarattığı göreceli etkidir. Karbondioksit eşdeğeri: Seragazlarının küresel ısınma potansiyelinin karbondioksit gazı cinsinden ifade edilmesidir. (CO2 eşd.) Uluslararası çerçeve: Seragazı emisyon hesaplamalarında, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) kapsamında geliştirilen, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli Kılavuzları (IPCC) kullanılmaktadır. Kaydedilmeyen faaliyetler: Arazi kullanımı, arazi kullanım değişikliği ve ormancılıktan kaynaklanan emisyonlar ve yutaklar dahil edilmedi. Seragazı emisyon istatistikleri 2017 yılında; • Toplam seragazı emisyonu 526,3 Mt CO2 eşdeğeri oldu. • Emisyonlarda CO2 eşdeğeri olarak en büyük payı yüzde 72,2 ile enerji kaynaklı emisyonlar oluşturdu. • CH4 emisyonlarının yüzde 62,3’ü tarımsal faaliyetlerden kaynaklandı. • N2O emisyonlarındaki en büyük payı yüzde 71 ile tarımsal faaliyetler oluşturdu.
Atmosferde kızıl ötesi ışınları absorbe edebilen gaz bileşimlerine sera gazı diyebiliriz. Bu, sera gazının atmosferdeki ısıyı tutması ve hapsetmesi anlamına gelir.

AYDIN- Bu şekilde sera gazları atmosferdeki sıcaklığı artırırlar ve sera gazı etkisi ile küresel ısınmaya ve dolayısıyla iklim değişikliğine neden olurlar.

Kısacası gerçek şu ki, her ne kadar doğal miktarlarda atmosferde bulunmaları gerekiyorsa da, sera gazları olmasaydı dünya yüzeyi daha soğuk olurdu.

Seragazı emisyon istatistiklerine ilişkin açıklamalar

Seragazları, Atmosferde birikip sera etkisine neden olan ve en çok ısı tutma özelliğine sahip bileşiklerdir. Enerji, endüstriyel işlemler&ürün kullanımı, tarımsal faaliyetler ve atık sektörlerindeki antropojenik aktivitelerden kaynaklanırlar.

Doğrudan ve dolaylı olarak ayrılırlar. Doğrudan seragazları, karbondioksit (CO2), metan (CH4), diazotmonoksit (N2O) ve F gazlarıdır. Dolaylı seragazları ise azotoksitler (NOx), metan dışı uçucu organik bileşikler (NMVOC), karbonmonoksit (CO) ve kükürtdioksit (SO2) gazlarını kapsamaktadır.

Küresel ısınma potansiyeli: Doğrudan sera gazları farklı sera etkisine sahiptir. Karbondioksitin etkisinin bir birim kabul edilmesi halinde, her bir gazın 100 yıllık zaman diliminde atmosferde yarattığı göreceli etkidir.

Karbondioksit eşdeğeri: Seragazlarının küresel ısınma potansiyelinin karbondioksit gazı cinsinden ifade edilmesidir. (CO2 eşd.)

Uluslararası çerçeve: Seragazı emisyon hesaplamalarında, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) kapsamında geliştirilen, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli Kılavuzları (IPCC) kullanılmaktadır.

Kaydedilmeyen faaliyetler: Arazi kullanımı, arazi kullanım değişikliği ve ormancılıktan kaynaklanan emisyonlar ve yutaklar dahil edilmedi.

Seragazı emisyon istatistikleri 2017 yılında;

• Toplam seragazı emisyonu 526,3 Mt CO2 eşdeğeri oldu.

• Emisyonlarda CO2 eşdeğeri olarak en büyük payı yüzde 72,2 ile enerji kaynaklı

emisyonlar oluşturdu.

• CH4 emisyonlarının yüzde 62,3’ü tarımsal faaliyetlerden kaynaklandı.

• N2O emisyonlarındaki en büyük payı yüzde 71 ile tarımsal faaliyetler

oluşturdu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.