Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Satınalma Gücü Paritesi açıklandı

EKONOMİ 21.06.2019 - 11:23, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3370+ kez okundu.
 

Satınalma Gücü Paritesi açıklandı

Türkiye'nin gıda ve alkolsüz içecekler ana grubu fiyat düzeyi endeksi 70 oldu

AYDIN- Fiyat düzeyi endeksi, ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünün göstergesidir. Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksi, 100'den büyük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre "pahalı", 100'den küçük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre "ucuz" olarak ifade edilmektedir. Fiyat düzeyi endeksi sadece gayrisafi yurt içi hasıla geneli için değil, alt bileşenleri için de hesaplanmaktadır. Bu alt bileşenlerden birisi de "gıda, içecekler ve tütün" grubudur. Bu çalışmada ana gruplarla birlikte, gıda ve alkolsüz içecekler ana grubuna ait ekmek ve tahıllar, et vb. sınıfların da Avrupa ülkeleri kapsamında yer alan 37 ülke için fiyat düzeyi endeksleri ve satınalma gücü paritesi değerlerinin elde edilmesi amaçlanmaktadır. Türkiye'nin 2018 yılı sonuçlarına göre gıda ve alkolsüz içecekler ana grubuna ilişkin fiyat düzeyi endeksi 70 oldu. Bu değer, gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda, 28 Avrupa Birliği (AB) ülkesi genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin, Türkiye'de 70 Euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini göstermektedir. Karşılaştırmalarda, 28 AB üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), 5 aday ülke (Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk) ve 1 potansiyel aday ülke (Bosna-Hersek) kapsandı. Gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda en pahalı ülke Norveç oldu Ülkeler itibariyle karşılaştırıldığında 37 ülke arasında gıda ve alkolsüz içecekler ana grubuna ilişkin fiyat düzeyi endeksi en yüksek ülke 163 ile Norveç, en düşük ülke ise 62 ile Kuzey Makedonya oldu.  Gıda ve alkolsüz içecekler ana grubuna ilişkin fiyat düzeyi endeksleri, 2018 [AB28=100] Kaynak: Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (EUROSTAT) Türkiye'nin tütün ürünleri alt grubuna ilişkin fiyat düzeyi endeksi 35 oldu Türkiye'nin "tütün ürünleri" alt grubundaki fiyat düzeyi endeksi, 2018 yılı sonuçlarına göre 35 olarak gerçekleşti. Bu değer, "tütün ürünleri" grubu için Türkiye'nin AB ortalamasından yüzde 65 daha ucuz olduğu anlamına gelmektedir. Diğer taraftan, Türkiye'nin en yüksek fiyat düzeyi 163 ile "alkollü içecekler" alt grubunda gözlendi. Türkiye için gıda, içecekler ve tütün fiyat düzeyi endeksleri, 2018 [AB28=100] Gıda ve alkolsüz içecekler alt grubunda yer alan sınıflar içerisinde Türkiye için en yüksek fiyat düzeyi endeksi 96 ile süt, peynir ve yumurtada, en düşük fiyat düzeyi endeksi 61 ile ekmek ve tahıllarda gerçekleşti. Gıda ve alkolsüz içecekler ana grubuna ait sınıflara ilişkin fiyat düzey endeksleri, 2018 [AB28=100]
Türkiye'nin gıda ve alkolsüz içecekler ana grubu fiyat düzeyi endeksi 70 oldu

AYDIN- Fiyat düzeyi endeksi, ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünün göstergesidir. Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksi, 100'den büyük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre "pahalı", 100'den küçük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre "ucuz" olarak ifade edilmektedir.

Fiyat düzeyi endeksi sadece gayrisafi yurt içi hasıla geneli için değil, alt bileşenleri için de hesaplanmaktadır. Bu alt bileşenlerden birisi de "gıda, içecekler ve tütün" grubudur. Bu çalışmada ana gruplarla birlikte, gıda ve alkolsüz içecekler ana grubuna ait ekmek ve tahıllar, et vb. sınıfların da Avrupa ülkeleri kapsamında yer alan 37 ülke için fiyat düzeyi endeksleri ve satınalma gücü paritesi değerlerinin elde edilmesi amaçlanmaktadır.

Türkiye'nin 2018 yılı sonuçlarına göre gıda ve alkolsüz içecekler ana grubuna ilişkin fiyat düzeyi endeksi 70 oldu. Bu değer, gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda, 28 Avrupa Birliği (AB) ülkesi genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin, Türkiye'de 70 Euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini göstermektedir.

Karşılaştırmalarda, 28 AB üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), 5 aday ülke (Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk) ve 1 potansiyel aday ülke (Bosna-Hersek) kapsandı.

Gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda en pahalı ülke Norveç oldu

Ülkeler itibariyle karşılaştırıldığında 37 ülke arasında gıda ve alkolsüz içecekler ana grubuna ilişkin fiyat düzeyi endeksi en yüksek ülke 163 ile Norveç, en düşük ülke ise 62 ile Kuzey Makedonya oldu. 

Gıda ve alkolsüz içecekler ana grubuna ilişkin fiyat düzeyi endeksleri, 2018

[AB28=100]

Kaynak: Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (EUROSTAT)

Türkiye'nin tütün ürünleri alt grubuna ilişkin fiyat düzeyi endeksi 35 oldu

Türkiye'nin "tütün ürünleri" alt grubundaki fiyat düzeyi endeksi, 2018 yılı sonuçlarına göre 35 olarak gerçekleşti. Bu değer, "tütün ürünleri" grubu için Türkiye'nin AB ortalamasından yüzde 65 daha ucuz olduğu anlamına gelmektedir. Diğer taraftan, Türkiye'nin en yüksek fiyat düzeyi 163 ile "alkollü içecekler" alt grubunda gözlendi.

Türkiye için gıda, içecekler ve tütün fiyat düzeyi endeksleri, 2018

[AB28=100]

Gıda ve alkolsüz içecekler alt grubunda yer alan sınıflar içerisinde Türkiye için en yüksek fiyat düzeyi endeksi 96 ile süt, peynir ve yumurtada, en düşük fiyat düzeyi endeksi 61 ile ekmek ve tahıllarda gerçekleşti.

Gıda ve alkolsüz içecekler ana grubuna ait sınıflara ilişkin fiyat düzey endeksleri, 2018

[AB28=100]

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.