Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Sarıçay Baraj ihalesi nasıl yapıldı?

SİYASET 24.09.2019 - 17:49, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3624+ kez okundu.
 

Sarıçay Baraj ihalesi nasıl yapıldı?

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Aydın’da yapılması planlanan Sarıçay Barajı’nı Meclis gündemine taşıdı.

AYDIN - Baraj ihalesinin nasıl yapıldığını soran Bülbül, “Sarıçay Barajı gibi kamuya maliyeti yüzlerce milyon TL’yi bulan bir tesisin ihalesinin şeffaf bir şekilde ilanlı ve katılıma açık olarak yapılmasından Aydın ve Türkiye kazançlı çıkacaktır” dedi. Bülbül verdiği soru önergesinde şunları kaydetti: “Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker’in 23 Eylül 2019 tarihli köşe yazısından anlaşıldığı kadarıyla; Aydın ilinde tüm finansmanı Aydın Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ tarafından sağlanmakla birlikte, yapımının icrası DSİ Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirilecek olan Sarıçay Barajı inşaatının ihalesi Kamu İhale Kanunu’nun 21’inci maddesinin (b) bendi uyarınca gerçekleştirilmiştir. 4734 Sayılı Kanun kapsamındaki idarelerce yapılacak ihalelerde, öncelikle açık ihale usulünün esas alınacağı, diğer ihale usullerinin Kanunda belirtilen özel hallerde kullanılacağı belirtilmiştir. Bu düzenlemeyle birlikte idarelere geniş bir takdir yetkisi verilmiş; fakat idarece belirlenecek durumların hangi kriter ve ölçütlere göre değerlendirileceği belirtilmemiştir. Daha doğrusu, idarelerin keyfiyeti ile 4734 sayılı kanunda asli ihale yöntemi olarak tarif edilmiş olan açık ihale usulü rafa kalkmıştır. Sarıçay Barajı gibi kamuya maliyeti yüzlerce milyon TL'yi bulan bir tesisin ihalesinin şeffaf bir şekilde ilanlı ve katılıma açık olarak yapılmasından Aydın ve Türkiye kazançlı çıkacaktı. Bu bağlamda; 1- Söz konusu ihale gerçekleştirilmiş midir? 2- İhale gerçekleştirildi ise kamu ihale kanununun hangi maddesi uyarınca, hangi gerekçe ile gerçekleştirilmiştir? 3- Pazarlık usulü ile ihale edildi ise davet edilen firmalar hangileridir? 4- Yaklaşık maliyet nedir? Pazarlık ile elde edilen sözleşme fiyatı nedir? 5- Açık ihale usulü ile ihale edilmeyişi neticesinde ortaya çıkması muhtemel kamu kaynağı israfı nasıl açıklanmaktadır? 6- 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 1/1/2003 tarihinden bu yana, DSİ Genel Müdürlüğü tarafından kanunu kapsamında açık ihale ve belirli istekliler arasında ihale usulleri ile gerçekleştirilen ihalelerin adları, tarihleri nedir ve bu ihalelerin sözleşme bedelleri ne kadardır? 7- 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 1/1/2003 tarihinden bu yana, DSİ Genel Müdürlüğü tarafından kanunun 21/B maddesi kapsamında pazarlık usulü ile gerçekleştirilen ihalelerin adları, tarihleri nedir ve bu ihalelerin sözleşme bedelleri ne kadardır?”
CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Aydın’da yapılması planlanan Sarıçay Barajı’nı Meclis gündemine taşıdı.

AYDIN - Baraj ihalesinin nasıl yapıldığını soran Bülbül, “Sarıçay Barajı gibi kamuya maliyeti yüzlerce milyon TL’yi bulan bir tesisin ihalesinin şeffaf bir şekilde ilanlı ve katılıma açık olarak yapılmasından Aydın ve Türkiye kazançlı çıkacaktır” dedi.

Bülbül verdiği soru önergesinde şunları kaydetti:

“Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker’in 23 Eylül 2019 tarihli köşe yazısından anlaşıldığı kadarıyla;

Aydın ilinde tüm finansmanı Aydın Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ tarafından sağlanmakla birlikte, yapımının icrası DSİ Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirilecek olan Sarıçay Barajı inşaatının ihalesi Kamu İhale Kanunu’nun 21’inci maddesinin (b) bendi uyarınca gerçekleştirilmiştir.

4734 Sayılı Kanun kapsamındaki idarelerce yapılacak ihalelerde, öncelikle açık ihale usulünün esas alınacağı, diğer ihale usullerinin Kanunda belirtilen özel hallerde kullanılacağı belirtilmiştir. Bu düzenlemeyle birlikte idarelere geniş bir takdir yetkisi verilmiş; fakat idarece belirlenecek durumların hangi kriter ve ölçütlere göre değerlendirileceği belirtilmemiştir. Daha doğrusu, idarelerin keyfiyeti ile 4734 sayılı kanunda asli ihale yöntemi olarak tarif edilmiş olan açık ihale usulü rafa kalkmıştır.

Sarıçay Barajı gibi kamuya maliyeti yüzlerce milyon TL'yi bulan bir tesisin ihalesinin şeffaf bir şekilde ilanlı ve katılıma açık olarak yapılmasından Aydın ve Türkiye kazançlı çıkacaktı.

Bu bağlamda;

1- Söz konusu ihale gerçekleştirilmiş midir?

2- İhale gerçekleştirildi ise kamu ihale kanununun hangi maddesi uyarınca, hangi gerekçe ile gerçekleştirilmiştir?

3- Pazarlık usulü ile ihale edildi ise davet edilen firmalar hangileridir?

4- Yaklaşık maliyet nedir? Pazarlık ile elde edilen sözleşme fiyatı nedir?

5- Açık ihale usulü ile ihale edilmeyişi neticesinde ortaya çıkması muhtemel kamu kaynağı israfı nasıl açıklanmaktadır?

6- 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 1/1/2003 tarihinden bu yana, DSİ Genel Müdürlüğü tarafından kanunu kapsamında açık ihale ve belirli istekliler arasında ihale usulleri ile gerçekleştirilen ihalelerin adları, tarihleri nedir ve bu ihalelerin sözleşme bedelleri ne kadardır?

7- 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 1/1/2003 tarihinden bu yana, DSİ Genel Müdürlüğü tarafından kanunun 21/B maddesi kapsamında pazarlık usulü ile gerçekleştirilen ihalelerin adları, tarihleri nedir ve bu ihalelerin sözleşme bedelleri ne kadardır?”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.