Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

'Rehberlik yönetmeliği dengeleri bozdu'

EĞİTİM 15.11.2017 - 12:05, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 2252+ kez okundu.
 

'Rehberlik yönetmeliği dengeleri bozdu'

Eğitim Uzmanı Süleyman Çokay, “Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği okul sistemi içerisinde tüm dengeleri bozmuştur” dedi.

AYDIN- Aydın Özel Kavaklı Anadolu Lisesi Kurucu Müdürü, Psikolojik Danışman ve Eğitim Uzmanı Süleyman Çokay, Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Söz konusu yönetmeliğin okul sistemi içerisindeki dengeleri olumsuz yönde etkilediğini öne süren Süleyman Çokay, şunları söyledi: “Yeni sınav sisteminin son hızıyla güncellendiği bu günlerde okul rehberlik servislerine çok ciddi sorumluluklar düşmekte. Özellikle TEOG ve YGS sonrası belirsizlikler, sistem üzerinde yapılan olumsuz değişiklikler hem ailelerde hem de öğrencilerde hedefsizlik oluşturmuş, sisteme karşı güvensizlik beraberinde motivasyon eksikliğini ortaya çıkarmıştır. Bu dönemde öğrencilerin ilk buluşma noktası olan okul psikolojik danışmanları ne yazık ki farklı bir yöne doğru çekilmekte. ‘Ulusal Meslek Standartlarına Dair Tebliğ’de Okul Psikolojik Danışmanı Ulusal Meslek Standartları belirlenmişti. Bilimsel çalışmanın ardından 10 Kasım 2017 tarihinde Resmi Gazete’de Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği yayımlandı. Yayımlanan yeni yönetmelikle birlikte eski yönetmelik yürürlükten kalkarken, yeni rehberlik yönetmeliği içerisinde rehber öğretmenlere nöbet ve belleticilik görevleri de verildi. Yeni yönetmeliğin altıncı bölümünde Eğitim Kurumlarında Rehberlik Hizmetlerinin Yürütülmesi başlıklı kısımda okullarda, kurumlarda görev yapan rehber öğretmenlerin görevleri yeniden belirlendi. Rehberlik öğretmeninin görevleri başlıklı 34.madde de yer alan ibarede rehber öğretmenlerin sınavlarda görev alabileceği, belleticilik görevi ve nöbet görevi yapacağı belirtildi.” Yapılan düzenlemelerin ardından cevap bekleyen sorular bulunduğunu kaydeden Çokay, “Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği okul sistemi içerisinde tüm dengeleri bozmuştur. Umarım bu soruların cevapları en uygun şekilde değerlendirilip gerekli düzenlemeler yapılır ve ulusal meslek standartları yakalanır” dedi.
Eğitim Uzmanı Süleyman Çokay, “Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği okul sistemi içerisinde tüm dengeleri bozmuştur” dedi.

AYDIN- Aydın Özel Kavaklı Anadolu Lisesi Kurucu Müdürü, Psikolojik Danışman ve Eğitim Uzmanı Süleyman Çokay, Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Söz konusu yönetmeliğin okul sistemi içerisindeki dengeleri olumsuz yönde etkilediğini öne süren Süleyman Çokay, şunları söyledi:

“Yeni sınav sisteminin son hızıyla güncellendiği bu günlerde okul rehberlik servislerine çok ciddi sorumluluklar düşmekte. Özellikle TEOG ve YGS sonrası belirsizlikler, sistem üzerinde yapılan olumsuz değişiklikler hem ailelerde hem de öğrencilerde hedefsizlik oluşturmuş, sisteme karşı güvensizlik beraberinde motivasyon eksikliğini ortaya çıkarmıştır.

Bu dönemde öğrencilerin ilk buluşma noktası olan okul psikolojik danışmanları ne yazık ki farklı bir yöne doğru çekilmekte. ‘Ulusal Meslek Standartlarına Dair Tebliğ’de Okul Psikolojik Danışmanı Ulusal Meslek Standartları belirlenmişti. Bilimsel çalışmanın ardından 10 Kasım 2017 tarihinde Resmi Gazete’de Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği yayımlandı.

Yayımlanan yeni yönetmelikle birlikte eski yönetmelik yürürlükten kalkarken, yeni rehberlik yönetmeliği içerisinde rehber öğretmenlere nöbet ve belleticilik görevleri de verildi. Yeni yönetmeliğin altıncı bölümünde Eğitim Kurumlarında Rehberlik Hizmetlerinin Yürütülmesi başlıklı kısımda okullarda, kurumlarda görev yapan rehber öğretmenlerin görevleri yeniden belirlendi.

Rehberlik öğretmeninin görevleri başlıklı 34.madde de yer alan ibarede rehber öğretmenlerin sınavlarda görev alabileceği, belleticilik görevi ve nöbet görevi yapacağı belirtildi.”

Yapılan düzenlemelerin ardından cevap bekleyen sorular bulunduğunu kaydeden Çokay, “Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği okul sistemi içerisinde tüm dengeleri bozmuştur. Umarım bu soruların cevapları en uygun şekilde değerlendirilip gerekli düzenlemeler yapılır ve ulusal meslek standartları yakalanır” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.