Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Piyasa gözetim ve denetimleri sürüyor

EKONOMİ 14.11.2017 - 10:19, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 2233+ kez okundu.
 

Piyasa gözetim ve denetimleri sürüyor

Aydın Ticaret İl Müdürlüğü’nce geçtiğimiz Ekim ayı içerisinde yapılan denetimlerde üç işyerine 62 bin lira ceza kesilirken, 10 kooperatif hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

AYDIN- Aydın Ticaret İl Müdürlüğü’ne intikal eden tüketici şikayetlerinin 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereği ve bu kanuna dayanılarak Ticaret Bakanlığı’nca düzenlenen yönetmelikler, tebliğler ve genelgeler doğrultusunda incelenerek mümkün olan en kısa zamanda sonuçlandırılmasına çalışılıyor. Nüfus kayıt sisteminde tüketicinin kaydının diğer il veya ilçelerde bulunduğunun tespiti halinde tüketici şikayeti ilgili il müdürlüklerine veya İlçe Kaymakamlıklarına intikal ettirilerek, ilgili Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerinde sonuçlandırılması sağlanıyor. Ekim ayı içerisinde il müdürlüğüne ulaşan tüketici şikayetlerinin sayısı 30 adet olarak gerçekleşti. Bu şikayetlerin 18’i ayıplı mal ve hizmetleri kapsayan 11’i cep telefonu, birer adet buzdolabı, bilgisayar, televizyon, klima, motosiklet, doğalgaz tesisatı ve dershane sözleşmesi ile 5 adet bankacılık, 3 adet işyeri dışında yapılan sözleşmeler, 2 adet abonelik sözleşmeler, 1 adet mesafeli sözleşmeler ve 1 adet tüketiciyi aldatıcı ve yanıltıcı reklam şikayetlerinden oluştu. İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı’nca ay içinde 10 ve 27 Ekim 2017 tarihlerinde olmak üzere iki toplantı yapıldı. Söz konusu toplantılarda 10’u tüketici lehine, 15’i tüketici aleyhine, 1’i görevsizlik/yetkisizlik, ve 5’i uzlaşma olmak üzere toplam 31 adet İl Hakem Heyeti kararı alındı. Ayrıca İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanı tarafından tüketici şikayetlerini incelemek üzere 11 adet bilirkişi ataması yapıldı. Piyasa Gözetimi ve Denetimi Çalışmaları 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında Efeler, Kuşadası, İncirliova ve Nazilli ilçelerinde 7 işyerinde 51 üründe fiyat etiketi, tüketici sözleşmeleri, garanti belgesi, tanıtma ve kullanma kılavuzu, tüketiciyi aldatıcı ve yanıltıcı reklam ve satış sonrası hizmetler yönünden denetim yapıldı. 1 işyerinde garanti belgesi ile tanıtma ve kullanma kılavuzu mevzuatı yönünden aykırılık tespit edildi. 4703 Sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun kapsamında İncirliova ve Nazilli ilçelerinde 3 işyerinde 22 üründe denetim yapıldı. İdari Para Cezaları ve İdari Uygulamalar 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında bir işyerinde yapılan denetim sonucunda işyeri tarafından gerekli bilgi ve belgelerin zamanında verilmemesinden dolayı kanunun 75. Maddesi gereğince işyerine 30 bin 176 TL idari para cezası uygulandı. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu kapsamında Bakanlık Talimatı doğrultusunda iki şirkete kanuni defterlerin onay zorunluluğu hakkında toplam 32 bin 448 TL idari para cezası uygulandı. 1163 sayılı Kooperatifle Kanunu kapsamında 1 Ocak 2017-30 Haziran 2017 tarihleri arasında yapılacak şekilde ortakları, olağan genel kurul toplantısına çağırmayan 10 kooperatifin yönetim kurulu üyeleri hakkında ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunuldu.
Aydın Ticaret İl Müdürlüğü’nce geçtiğimiz Ekim ayı içerisinde yapılan denetimlerde üç işyerine 62 bin lira ceza kesilirken, 10 kooperatif hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

AYDIN- Aydın Ticaret İl Müdürlüğü’ne intikal eden tüketici şikayetlerinin 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereği ve bu kanuna dayanılarak Ticaret Bakanlığı’nca düzenlenen yönetmelikler, tebliğler ve genelgeler doğrultusunda incelenerek mümkün olan en kısa zamanda sonuçlandırılmasına çalışılıyor. Nüfus kayıt sisteminde tüketicinin kaydının diğer il veya ilçelerde bulunduğunun tespiti halinde tüketici şikayeti ilgili il müdürlüklerine veya İlçe Kaymakamlıklarına intikal ettirilerek, ilgili Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerinde sonuçlandırılması sağlanıyor.

Ekim ayı içerisinde il müdürlüğüne ulaşan tüketici şikayetlerinin sayısı 30 adet olarak gerçekleşti. Bu şikayetlerin 18’i ayıplı mal ve hizmetleri kapsayan 11’i cep telefonu, birer adet buzdolabı, bilgisayar, televizyon, klima, motosiklet, doğalgaz tesisatı ve dershane sözleşmesi ile 5 adet bankacılık, 3 adet işyeri dışında yapılan sözleşmeler, 2 adet abonelik sözleşmeler, 1 adet mesafeli sözleşmeler ve 1 adet tüketiciyi aldatıcı ve yanıltıcı reklam şikayetlerinden oluştu.

İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı’nca ay içinde 10 ve 27 Ekim 2017 tarihlerinde olmak üzere iki toplantı yapıldı. Söz konusu toplantılarda 10’u tüketici lehine, 15’i tüketici aleyhine, 1’i görevsizlik/yetkisizlik, ve 5’i uzlaşma olmak üzere toplam 31 adet İl Hakem Heyeti kararı alındı. Ayrıca İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanı tarafından tüketici şikayetlerini incelemek üzere 11 adet bilirkişi ataması yapıldı.

Piyasa Gözetimi ve Denetimi Çalışmaları

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında Efeler, Kuşadası, İncirliova ve Nazilli ilçelerinde 7 işyerinde 51 üründe fiyat etiketi, tüketici sözleşmeleri, garanti belgesi, tanıtma ve kullanma kılavuzu, tüketiciyi aldatıcı ve yanıltıcı reklam ve satış sonrası hizmetler yönünden denetim yapıldı. 1 işyerinde garanti belgesi ile tanıtma ve kullanma kılavuzu mevzuatı yönünden aykırılık tespit edildi. 4703 Sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun kapsamında İncirliova ve Nazilli ilçelerinde 3 işyerinde 22 üründe denetim yapıldı.

İdari Para Cezaları ve İdari Uygulamalar

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında bir işyerinde yapılan denetim sonucunda işyeri tarafından gerekli bilgi ve belgelerin zamanında verilmemesinden dolayı kanunun 75. Maddesi gereğince işyerine 30 bin 176 TL idari para cezası uygulandı. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu kapsamında Bakanlık Talimatı doğrultusunda iki şirkete kanuni defterlerin onay zorunluluğu hakkında toplam 32 bin 448 TL idari para cezası uygulandı.

1163 sayılı Kooperatifle Kanunu kapsamında 1 Ocak 2017-30 Haziran 2017 tarihleri arasında yapılacak şekilde ortakları, olağan genel kurul toplantısına çağırmayan 10 kooperatifin yönetim kurulu üyeleri hakkında ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunuldu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.