Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Patlamaya hazır bomba

YAŞAM (AA) - Anadolu Ajansı | 25.11.2015 - 18:05, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 2571+ kez okundu.
 

Patlamaya hazır bomba

Bir örneğinin de Didim’de olduğu, yasalara aykırı olarak kentin içinde, kimi zaman evlerin hemen yanında kurulan akaryakıt ve LPG istasyonları faciaya davetiye çıkarıyor.

Patlamaya hazır birer bomba olan istasyonların nasıl çalışmaya devam ettiğini ise kimse açıklayamıyor Yasa ve yönetmeliklere aykırı olarak yerleşim yerleri içerisinde faaliyet gösteren akaryakıt ve LPG istasyonu faciaya davetiye çıkarıyor. Acı deneyimlerden ders almayan yetkililer, bu istasyonlara usulsüz ruhsat vermediklerini iddia ediyor ancak patlamaya hazır birer bomba olan bu istasyonların nasıl çalışmaya devam ettiğini ise kimse açıklayamıyor. Didim Atatürk Bulvarı üzerinde, hemen arkasında okul ve evlerin olduğu benzin istasyonu kendi başına tehlike arz ederken, şuan bir de LPG istasyonu olarak çalıştırılmaya devam ediyor. Yönetmelik ve yasayı incelediğimiz de bu şartlarda ruhsat verilmesi uygun görülmüyor. Ola ki uygun görüldü ve ruhsat verildi. Bu ruhsatın alınmasında ilk basamak olan belediye insan hayatını nasıl hiçe saydı? İşletmenin yakınında evleri bulunan Didimlilere ve hemen arkasında bulunan okul öğrencilerine sorduğumuzda, ‘gece gündüz açık olması sebebiyle gelen giden araçların verdiği gürültü başta olmak üzere, patlama tehlikesi olması’ bu işletmenin yakınında yaşayan Didimlileri daha bir tedirgin ediyor. “BELEDİYELER İZİN VERMİYOR GÖZ YUMUYOR” Şehir plancıları, akaryakıt ve LPG istasyonlarının yer seçim ve kurulma koşullarının kapsamlı bir planlama ve mevzuat çalışmasıyla yeniden belirlenmesini, denetimlerin de etkin biçimde yapılması gerektiği söylüyor. Uzmanlar, yasa ve yönetmeliklere aykırı olarak istasyonlara ruhsat vermediğini açıklayan belediye başkanlarının, bu istasyonların nasıl açılıp faaliyet gösterebildiğini de açıklaması gerektiğini belirtiyor. "Akaryakıt ve LPG istasyonları, İmar Mevzuatındaki, Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı kapsamından çıkarılmalı, her türlü kullanımdan ayrı olarak planlanmalıdır. Her türlü kamulaştırma maliyetine katlanarak konut alanlarının çok yakınındaki akaryakıt istasyonlarının güvenli yerlere taşınmasını sağlanmalıdır. Akaryakıt istasyonları içinde ve yakınında toplu kullanıma yönelik işlevlere izin verilmemelidir" Yönetmeliğe göre akaryakıt ve LPG istasyonlarının yakıt tankı ve pompa uzaklığı, konut alanlarına en az 10 metre, okul, cami, hastane, park gibi yerlereyse 50 metre olmak zorunda. Kurulabilecekleri yerler ise konut dışı kentsel çalışma alanları, sanayi alanları, organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi alanları, akaryakıt istasyonu alanları ve sanayi depolama alanları. Ancak uygulamada pek çok akaryakıt ve LPG istasyonunun, yerleşim yerlerinin içerisinde hatta bazen konutlarla bitişik halde bulunduğu görülüyor. "Bu isteğimiz hem halkın can ve mal güvenliğinin korunması hem de kanunların herkese eşit uygulanması gerekliliğine dayanıyor"
Bir örneğinin de Didim’de olduğu, yasalara aykırı olarak kentin içinde, kimi zaman evlerin hemen yanında kurulan akaryakıt ve LPG istasyonları faciaya davetiye çıkarıyor.

Patlamaya hazır birer bomba olan istasyonların nasıl çalışmaya devam ettiğini ise kimse açıklayamıyor

Yasa ve yönetmeliklere aykırı olarak yerleşim yerleri içerisinde faaliyet gösteren akaryakıt ve LPG istasyonu faciaya davetiye çıkarıyor. Acı deneyimlerden ders almayan yetkililer, bu istasyonlara usulsüz ruhsat vermediklerini iddia ediyor ancak patlamaya hazır birer bomba olan bu istasyonların nasıl çalışmaya devam ettiğini ise kimse açıklayamıyor.

Didim Atatürk Bulvarı üzerinde, hemen arkasında okul ve evlerin olduğu benzin istasyonu kendi başına tehlike arz ederken, şuan bir de LPG istasyonu olarak çalıştırılmaya devam ediyor. Yönetmelik ve yasayı incelediğimiz de bu şartlarda ruhsat verilmesi uygun görülmüyor. Ola ki uygun görüldü ve ruhsat verildi. Bu ruhsatın alınmasında ilk basamak olan belediye insan hayatını nasıl hiçe saydı?

İşletmenin yakınında evleri bulunan Didimlilere ve hemen arkasında bulunan okul öğrencilerine sorduğumuzda, ‘gece gündüz açık olması sebebiyle gelen giden araçların verdiği gürültü başta olmak üzere, patlama tehlikesi olması’ bu işletmenin yakınında yaşayan Didimlileri daha bir tedirgin ediyor.

“BELEDİYELER İZİN VERMİYOR GÖZ YUMUYOR”

Şehir plancıları, akaryakıt ve LPG istasyonlarının yer seçim ve kurulma koşullarının kapsamlı bir planlama ve mevzuat çalışmasıyla yeniden belirlenmesini, denetimlerin de etkin biçimde yapılması gerektiği söylüyor. Uzmanlar, yasa ve yönetmeliklere aykırı olarak istasyonlara ruhsat vermediğini açıklayan belediye başkanlarının, bu istasyonların nasıl açılıp faaliyet gösterebildiğini de açıklaması gerektiğini belirtiyor.

"Akaryakıt ve LPG istasyonları, İmar Mevzuatındaki, Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı kapsamından çıkarılmalı, her türlü kullanımdan ayrı olarak planlanmalıdır. Her türlü kamulaştırma maliyetine katlanarak konut alanlarının çok yakınındaki akaryakıt istasyonlarının güvenli yerlere taşınmasını sağlanmalıdır. Akaryakıt istasyonları içinde ve yakınında toplu kullanıma yönelik işlevlere izin verilmemelidir"

Yönetmeliğe göre akaryakıt ve LPG istasyonlarının yakıt tankı ve pompa uzaklığı, konut alanlarına en az 10 metre, okul, cami, hastane, park gibi yerlereyse 50 metre olmak zorunda. Kurulabilecekleri yerler ise konut dışı kentsel çalışma alanları, sanayi alanları, organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi alanları, akaryakıt istasyonu alanları ve sanayi depolama alanları. Ancak uygulamada pek çok akaryakıt ve LPG istasyonunun, yerleşim yerlerinin içerisinde hatta bazen konutlarla bitişik halde bulunduğu görülüyor.

"Bu isteğimiz hem halkın can ve mal güvenliğinin korunması hem de kanunların herkese eşit uygulanması gerekliliğine dayanıyor"

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.