Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Patates üretiminde elyaf sistemi devrede

SAĞLIK 27.02.2015 - 13:25, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 2975+ kez okundu.
 

Patates üretiminde elyaf sistemi devrede

İzmir'in Ödemiş ilçesinde, geçtiğimiz hafta havaların ısınması ile birlikte ekimi yapılan patatesler için bazı üreticiler, soğuk havalara karşı elyaf sistemiyle önlem aldı.

Ödemiş ilçesinde, hava sıcaklıklarının artmasıyla beraber ekimi yapılan patateslerin korunması amacıyla üreticiler önlemlerini artırdı. Patateslerin çimlenme sürecinde soğuk havalardan herhangi bir zarar görmemesini isteyen üreticiler, elyaflarla tohumları koruma altına aldı.  Patates üreticilerinden Turgut Uyar, üretimlerde elyaf sistemini kullanmaya başladıklarını ifade ederek, "Geçtiğimiz yıllarda elyaf örtüsünü patates üretiminde kullanmazdık. Son birkaç yıldır havaların dengesizliğinden dolayı üretimde elyaf sistemini kullanmaya başladık. Geçen yıl patates ekiminden sonra sürgü çekilip patates çimlenme dönemine girdiğinde herhangi olacak bir soğuk havadan ya da don olayından filizlerin etkilenmemesi için elyaf örterek çimlenmeyi koruma altına alıyorduk. Bu sene ise patatesleri yeni ektik sayılır ekimlerin ardından havaların dengesizliği bizleri korkuttu ve arıkların üzerinde elyaf çekmek durumunda kaldık. Elyaf bildiğimiz yünden bir ürün. Örneğin hava derecesi 10 ise elyafın altı 13 derece oluyor. Bu durumda tohum patatesin toprakta biraz daha erken uyanmasına sağlıyor. Patates normale göre yüzde 15 daha erken gelişme gösteriyor. Üretici ağır masraflar yaparak patates üretmeye çalışıyor. Bu yüzden elyafı yapmak zorunlu hale geldi" dedi.
İzmir'in Ödemiş ilçesinde, geçtiğimiz hafta havaların ısınması ile birlikte ekimi yapılan patatesler için bazı üreticiler, soğuk havalara karşı elyaf sistemiyle önlem aldı.

Ödemiş ilçesinde, hava sıcaklıklarının artmasıyla beraber ekimi yapılan patateslerin korunması amacıyla üreticiler önlemlerini artırdı.
Patateslerin çimlenme sürecinde soğuk havalardan herhangi bir zarar görmemesini isteyen üreticiler, elyaflarla tohumları koruma altına aldı.  Patates üreticilerinden Turgut Uyar, üretimlerde elyaf sistemini kullanmaya başladıklarını ifade ederek, "Geçtiğimiz yıllarda elyaf örtüsünü patates üretiminde kullanmazdık. Son birkaç yıldır havaların dengesizliğinden dolayı üretimde elyaf sistemini kullanmaya başladık. Geçen yıl patates ekiminden sonra sürgü çekilip patates çimlenme dönemine girdiğinde herhangi olacak bir soğuk havadan ya da don olayından filizlerin etkilenmemesi için elyaf örterek çimlenmeyi koruma altına alıyorduk.
Bu sene ise patatesleri yeni ektik sayılır ekimlerin ardından havaların dengesizliği bizleri korkuttu ve arıkların üzerinde elyaf çekmek durumunda kaldık. Elyaf bildiğimiz yünden bir ürün. Örneğin hava derecesi 10 ise elyafın altı 13 derece oluyor. Bu durumda tohum patatesin toprakta biraz daha erken uyanmasına sağlıyor. Patates normale göre yüzde 15 daha erken gelişme gösteriyor. Üretici ağır masraflar yaparak patates üretmeye çalışıyor. Bu yüzden elyafı yapmak zorunlu hale geldi" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.