Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Pamuk hasadı davul zurnayla başladı

EKONOMİ 30.09.2017 - 13:09, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3817+ kez okundu.
 

Pamuk hasadı davul zurnayla başladı

Türkiye’de yerli tohum kullanımının yüzde 50 seviyesini aştığı belirtildi. Söke Ovası’nda yüzde yüz yerli pamuk tohumu, verimiyle üreticiden tam not aldı

AYDIN- Türkiye’nin pamuk ambarı Söke Ovası’nda pamuk hasadı davul zurnalı şenlikle başladı. 450 Bin dönüm alanın büyük çoğunluğuna ekilen pamukta hasat dönemi başlarken, Sökeli üretici yeni sezondan oldukça umutlu. Pamukta verimin yüksek olması yüz güldürürken, bundan sonraki aşamada üretici pamuğunu değerinde satmak istiyor. Söke Ovası’nda üretici Mehmet Muslu’ya ait arazide bu yıl ekimi yapılan yüzde yüz yerli tohum çeşidi Lodos ile yapılan pamuk üretimi de tanıtılırken, pamuk çeşidi ilk ciddi sınavında Sökeli üreticiden tam not aldı. Özaltın Tohumculuk’un Adnan Menderes Üniversitesi, İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü, Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü’nün desteği ile 13 yıl üzerinde çalıştığı pamuk çeşidi, Söke’de ilk kez görücüye çıktı. Verilen bilgiye göre Türkiye’de yerli tohum kullanımı yüzde 50’yi aştı. Tarlasında davul zurnalı pamuk hasadı yapan Sökeli üretici Mehmet Muslu, pamukta verimin güzel olduğunu belirterek, “Önemli olan pamuk depoya girdikten sonra hak ettiği değeri bulması. İnşallah fiyatlar istenilen gibi olur. Üretici kazanır. Üretici kazanırsa esnaf, sanayici herkes kazanır. Bereketli bir sezon diliyorum” dedi. Firma temsilcisi, Söke TARİŞ eski müdürü M. Ramazan Karayel, “Firmamız tamamı yerli sermayeli, yüzde yüz yerli ıslah, bu toprakta yetiştirilip ıslah edilen tohumluklar üretiyor. Şu anda altı ayrı pamuk çeşidimiz çiftçilerimiz tarafından ekimine başlandı. Bir pamuk tohumluğu çeşidinin piyasaya çıkabilmesi için en az üstünde on yıllık bir çalışma gerekiyor” dedi. Erkenci, elyaf değerleri oldukça kaliteli, çırçır randımanı yüksek, iplik sanayinin tercih ettiği kaliteye sahip yerli tohumun verim ortalamasının geçen yıl 550-640 kg, Söke’de tanıtımı yapılan tarladaki veriminin de 570 kg. üzerinde olduğu ifade edildi. Yeni sezonun hayırlı olmasını dileyen Özaltın Tohumculuk ortaklarından Kasım Küleköz, yaptığı konuşmada, “Bizim ülkemiz pamuk ülkesi. Bugün ülkemiz ihracatının birinci ürünü olan tekstil sektörünün ham maddesi pamukta bazı yıllar sıkıntılar yaşadık. İnşallah devletimizin desteğiyle daha çok üreteceğiz. Devlet pamuğa hak ettiği desteği vermeye başladı. Geçen yıla göre ülkemizde pamuk üretimi  15 arttı. Türkiye ihracatının yüzde 20’sini tekstil sektörü oluşturuyor. Devletimiz de pamuk üretiminin önemini fark etti, bu önemli bir tespit” dedi. Konuşmaların ardından çalınan davul zurnalarla pamuk hasadı yapılırken, konuklara da çeşitli ikramlar yapıldı.
Türkiye’de yerli tohum kullanımının yüzde 50 seviyesini aştığı belirtildi. Söke Ovası’nda yüzde yüz yerli pamuk tohumu, verimiyle üreticiden tam not aldı

AYDIN- Türkiye’nin pamuk ambarı Söke Ovası’nda pamuk hasadı davul zurnalı şenlikle başladı. 450 Bin dönüm alanın büyük çoğunluğuna ekilen pamukta hasat dönemi başlarken, Sökeli üretici yeni sezondan oldukça umutlu. Pamukta verimin yüksek olması yüz güldürürken, bundan sonraki aşamada üretici pamuğunu değerinde satmak istiyor.

Söke Ovası’nda üretici Mehmet Muslu’ya ait arazide bu yıl ekimi yapılan yüzde yüz yerli tohum çeşidi Lodos ile yapılan pamuk üretimi de tanıtılırken, pamuk çeşidi ilk ciddi sınavında Sökeli üreticiden tam not aldı. Özaltın Tohumculuk’un Adnan Menderes Üniversitesi, İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü, Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü’nün desteği ile 13 yıl üzerinde çalıştığı pamuk çeşidi, Söke’de ilk kez görücüye çıktı. Verilen bilgiye göre Türkiye’de yerli tohum kullanımı yüzde 50’yi aştı.

Tarlasında davul zurnalı pamuk hasadı yapan Sökeli üretici Mehmet Muslu, pamukta verimin güzel olduğunu belirterek, “Önemli olan pamuk depoya girdikten sonra hak ettiği değeri bulması. İnşallah fiyatlar istenilen gibi olur. Üretici kazanır. Üretici kazanırsa esnaf, sanayici herkes kazanır. Bereketli bir sezon diliyorum” dedi.

Firma temsilcisi, Söke TARİŞ eski müdürü M. Ramazan Karayel, “Firmamız tamamı yerli sermayeli, yüzde yüz yerli ıslah, bu toprakta yetiştirilip ıslah edilen tohumluklar üretiyor. Şu anda altı ayrı pamuk çeşidimiz çiftçilerimiz tarafından ekimine başlandı. Bir pamuk tohumluğu çeşidinin piyasaya çıkabilmesi için en az üstünde on yıllık bir çalışma gerekiyor” dedi.

Erkenci, elyaf değerleri oldukça kaliteli, çırçır randımanı yüksek, iplik sanayinin tercih ettiği kaliteye sahip yerli tohumun verim ortalamasının geçen yıl 550-640 kg, Söke’de tanıtımı yapılan tarladaki veriminin de 570 kg. üzerinde olduğu ifade edildi.

Yeni sezonun hayırlı olmasını dileyen Özaltın Tohumculuk ortaklarından Kasım Küleköz, yaptığı konuşmada, “Bizim ülkemiz pamuk ülkesi. Bugün ülkemiz ihracatının birinci ürünü olan tekstil sektörünün ham maddesi pamukta bazı yıllar sıkıntılar yaşadık. İnşallah devletimizin desteğiyle daha çok üreteceğiz. Devlet pamuğa hak ettiği desteği vermeye başladı. Geçen yıla göre ülkemizde pamuk üretimi  15 arttı. Türkiye ihracatının yüzde 20’sini tekstil sektörü oluşturuyor. Devletimiz de pamuk üretiminin önemini fark etti, bu önemli bir tespit” dedi.

Konuşmaların ardından çalınan davul zurnalarla pamuk hasadı yapılırken, konuklara da çeşitli ikramlar yapıldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.