Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Otomotiv sektörüne ÖTV müjdesi

EKONOMİ 24.09.2018 - 12:37, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 4159+ kez okundu.
 

Otomotiv sektörüne ÖTV müjdesi

ÖTV'de en düşük yüzde 45 oranı uygulanacak otomobiller için alt limit 46 bin TL’den 70 bin TL’ye çıktı.

AYDIN- Döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak otomobil fiyatlarındaki artış nedeniyle tüm modellerde yüksek ÖTV uygulamasından dolayı sıkıntı yaşayan otomotiv sektörüne ÖTV müjdesi geldi. ÖTV’de en düşük yüzde 45 oranı uygulanacak otomobiller için alt limit 46 bin TL’den 70 bin TL’ye çıktı. Otomotiv sektörüne ÖTV müjdesi, Cumhurbaşkanı Kararı ile geldi. ÖTV’de en düşük orana giren otomobiller için fiyat yükseldi 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (II) Sayılı Listede Yer Alan Bazı Malların Özel Tüketim Vergisi Oranlarına Esas Özel Tüketim Vergisi Matrahlarının Yeniden Tespiti Hakkında Karar, 24 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararla, otomobillerde özel tüketim vergisi (ÖTV) oranlarına esas özel tüketim vergisi matrahları artırıldı. Yeni ÖTV matrahları ne oldu? Son olarak 27 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (I), (II) ve (III) Sayılı Listelerde Yer Alan Mallarda Uygulanan Özel Tüketim Vergisi Tutarları ile Oranlarının Belirlenmesi ve Bazı Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar” ile otomobiller için ÖTV’e esas matrahlar belirlenmişti. Söz konusu kararda, sıfır otomobil satışlarında alınacak en düşük ÖTV oranı, motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyenler otomobillerde özel tüketim vergisi matrahı 46 bin TL’yi aşmayanlar için yüzde 45 olarak belirlenmişti. Bunun üzerindeki motor hacmine sahip araçlar için ÖTV oranı daha yüksek uygulamaya başlanmıştı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, otomobil satışlarında yüzde 45 ile en düşük ÖTV alınacak otomobiller için yeni özel tüketim vergisi matrahı 70 bin TL’ye kadar olanlar şeklinde belirlendi. Yani, bugünden itibaren, motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyen, fiyatı 70 bin TL’yi aşmayan otomobiller için ÖTV oranı yüzde 45 olacak.
ÖTV'de en düşük yüzde 45 oranı uygulanacak otomobiller için alt limit 46 bin TL’den 70 bin TL’ye çıktı.

AYDIN- Döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak otomobil fiyatlarındaki artış nedeniyle tüm modellerde yüksek ÖTV uygulamasından dolayı sıkıntı yaşayan otomotiv sektörüne ÖTV müjdesi geldi. ÖTV’de en düşük yüzde 45 oranı uygulanacak otomobiller için alt limit 46 bin TL’den 70 bin TL’ye çıktı.

Otomotiv sektörüne ÖTV müjdesi, Cumhurbaşkanı Kararı ile geldi.

ÖTV’de en düşük orana giren otomobiller için fiyat yükseldi

4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (II) Sayılı Listede Yer Alan Bazı Malların Özel Tüketim Vergisi Oranlarına Esas Özel Tüketim Vergisi Matrahlarının Yeniden Tespiti Hakkında Karar, 24 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kararla, otomobillerde özel tüketim vergisi (ÖTV) oranlarına esas özel tüketim vergisi matrahları artırıldı.

Yeni ÖTV matrahları ne oldu?

Son olarak 27 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (I), (II) ve (III) Sayılı Listelerde Yer Alan Mallarda Uygulanan Özel Tüketim Vergisi Tutarları ile Oranlarının Belirlenmesi ve Bazı Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar” ile otomobiller için ÖTV’e esas matrahlar belirlenmişti.

Söz konusu kararda, sıfır otomobil satışlarında alınacak en düşük ÖTV oranı, motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyenler otomobillerde özel tüketim vergisi matrahı 46 bin TL’yi aşmayanlar için yüzde 45 olarak belirlenmişti. Bunun üzerindeki motor hacmine sahip araçlar için ÖTV oranı daha yüksek uygulamaya başlanmıştı.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, otomobil satışlarında yüzde 45 ile en düşük ÖTV alınacak otomobiller için yeni özel tüketim vergisi matrahı 70 bin TL’ye kadar olanlar şeklinde belirlendi.

Yani, bugünden itibaren, motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyen, fiyatı 70 bin TL’yi aşmayan otomobiller için ÖTV oranı yüzde 45 olacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.