Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Nuri Alço: Didim’de ‘Altın Zeytin’ festivali istiyoruz

KÜLTÜR 08.08.2019 - 16:21, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 4238+ kez okundu.
 

Nuri Alço: Didim’de ‘Altın Zeytin’ festivali istiyoruz

Aydın’ın Didim İlçesi’nde tatilini geçiren ünlü sinema sanatçısı Nuri Alço, sanatçı gözüyle şehirleşen Didim turizmini değerlendirdi.

AYDIN - Didim’de 1996 yılında ‘Duman Otel’i çalıştırarak bir sinema sanatçısı olarak her dem turizm sektörünün içinde de yer aldığını belirten sanatçı Nuri Alço, şehirleşen ilçede turizm sektörünün iyi yönetilmediğini savunarak, çarpık bir şehirleşme izlenimiyle görünürde yoluna devam ettiğini ifade etti. Didim’i 90’lı yıllarda ilk makilik alanıyla bakir bir bölge olarak halen gözünün önünde canlandırdığını ifade eden Alço, planlı yapılaşmaya dikkat çekerek, kentsel dönüşüm kapsamında mevcut alanların ada bazında yeniden kentin turizm kent dokusuna uygun planlı yapılaşmaya gidilerek, mevcut doğal makilik alanların koruma altına alınarak geniş yeşil alanlara yer verilerek, çarpık yapılaşan ile değil, turizm ilçenin tarihi Apollon’u, denizi ve genişçe yeşil alanları ile anılmasını arzu ettiklerini belirtti. İlçe turizm sektöründe büyük altyapı eksikliklerinin olduğunu savunan Alço, ”Didim’de 90’lı yıllarda yoğun olarak İngiliz turistlerin bulunduğu dönemleri biliyorum. Zamanla yasalarda değişikliğe gidildi ve bu insanlar ilçede mekan sahibi olmaya başladılar. Bu gün 2019 yılında bakıldığında Didim, inşaatta almış başını gitmiş ve katlı apartman pencerelerinde İngiliz asıllı vatandaşların ‘For Salle’ düşük fiyatlarla satın alın dercesine tabelalarla karşılaşıyoruz. Bunlar kentleşen şehrin olumsuz yanlardır. Turizm ilçenin tarihi Apollon’u, denizi ve genişçe yeşil zeytin ağaçları ve makilik alanları ile anılmasını arzu ediyoruz” diye konuştu. Didim’de zaman zaman sanatçı akınına uğradığına tanık olduğunu ifade eden Alço, “Türkiye’de bir çok ilde, Malatya’da ‘Altın Kayısı’, Adana’da ‘Altın Koza’, Antalya da ‘Altın Portakal’ın olduğunu, Aydın’ın Didim İlçesi turistik kente ‘Altın Zeytin’ festivali neden yapılmasın? Bir kültür turizmi yelpazeye katarak ilçede kısa süren turizm sezonunun uzatılması yönünde somut yaklaşımları maalesef göremiyoruz. İlçede İyi yönetilmeyen bir turizm sezonuna tanık oluyoruz” ifadelerini kullandı.
Aydın’ın Didim İlçesi’nde tatilini geçiren ünlü sinema sanatçısı Nuri Alço, sanatçı gözüyle şehirleşen Didim turizmini değerlendirdi.

AYDIN - Didim’de 1996 yılında ‘Duman Otel’i çalıştırarak bir sinema sanatçısı olarak her dem turizm sektörünün içinde de yer aldığını belirten sanatçı Nuri Alço, şehirleşen ilçede turizm sektörünün iyi yönetilmediğini savunarak, çarpık bir şehirleşme izlenimiyle görünürde yoluna devam ettiğini ifade etti.

Didim’i 90’lı yıllarda ilk makilik alanıyla bakir bir bölge olarak halen gözünün önünde canlandırdığını ifade eden Alço, planlı yapılaşmaya dikkat çekerek, kentsel dönüşüm kapsamında mevcut alanların ada bazında yeniden kentin turizm kent dokusuna uygun planlı yapılaşmaya gidilerek, mevcut doğal makilik alanların koruma altına alınarak geniş yeşil alanlara yer verilerek, çarpık yapılaşan ile değil, turizm ilçenin tarihi Apollon’u, denizi ve genişçe yeşil alanları ile anılmasını arzu ettiklerini belirtti.

İlçe turizm sektöründe büyük altyapı eksikliklerinin olduğunu savunan Alço, ”Didim’de 90’lı yıllarda yoğun olarak İngiliz turistlerin bulunduğu dönemleri biliyorum. Zamanla yasalarda değişikliğe gidildi ve bu insanlar ilçede mekan sahibi olmaya başladılar. Bu gün 2019 yılında bakıldığında Didim, inşaatta almış başını gitmiş ve katlı apartman pencerelerinde İngiliz asıllı vatandaşların ‘For Salle’ düşük fiyatlarla satın alın dercesine tabelalarla karşılaşıyoruz. Bunlar kentleşen şehrin olumsuz yanlardır. Turizm ilçenin tarihi Apollon’u, denizi ve genişçe yeşil zeytin ağaçları ve makilik alanları ile anılmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

Didim’de zaman zaman sanatçı akınına uğradığına tanık olduğunu ifade eden Alço, “Türkiye’de bir çok ilde, Malatya’da ‘Altın Kayısı’, Adana’da ‘Altın Koza’, Antalya da ‘Altın Portakal’ın olduğunu, Aydın’ın Didim İlçesi turistik kente ‘Altın Zeytin’ festivali neden yapılmasın? Bir kültür turizmi yelpazeye katarak ilçede kısa süren turizm sezonunun uzatılması yönünde somut yaklaşımları maalesef göremiyoruz. İlçede İyi yönetilmeyen bir turizm sezonuna tanık oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.