Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Milli tohum seferberliği başlatıldı

EKONOMİ 10.03.2017 - 15:57, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3255+ kez okundu.
 

Milli tohum seferberliği başlatıldı

11 yıl aradan sonra TARİŞ ile Pamuk Araştırma Enstitüsü güç birliği sözleşmesi imzalandı

  AYDIN- Aydın’ın Nazilli İlçesi’nde 1934 yılında Türk pamuğunun geliştirilmesi amacıyla kurulan Pamuk Araştırma enstitüsü ile yine Aydın’da 1913 yılında Türkiye’nin dışa olan bağımlılığından kurtarılması amacı ile kurulan TARİŞ milli tohum seferberliği başlattı. Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü ile TARİŞ 11 yıl aradan sonra yeniden el sıkışıp güç birliği için protokol imzaladılar. Protokol kapsamında TARİŞ üyeleri tohumu daha kolay imkanlarla Pamuk Araştırma Enstitüsü'nden alacak. TARİŞ Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Ertürk protokoldeki hedefi, “Ülkemizin tamamen milli tohuma kavuşmasını hedefliyoruz. Türkiye sadece ithal pamuk tohumuna yıllık yaklaşık 21 milyon dolar harcıyor. Her alanda millileşirsek gerçek bağımsızlığımızı o zaman kavuşacağımıza inanıyorum” sözleri ile özetledi. Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü'nde düzenlenen protokol törenine TAGEM Tarla Bitkileri Daire Başkanı Dr. Yusuf Arslan, Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü M. Koray Şimşek, TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Genel Müdürü Güngör Şentürk, Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yaman, Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Şimşek, Ahmet Ertürk ve Faruk Aydın’ın yanı sıra her iki kurumun yetkilileri katıldı. İmza töreni öncesi açıklama yapan Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü M. Koray Şimşek, “Günümüzde Bangladesh’ten Kolomiya’ya kadar birçok pamuk üreticisi ülkeye teknik destek vererek işbirliğimiz devam etmektedir. Enstitümüzdeki yeni çeşit geliştirme çalışmalarıyla birlikte global arenada Türkiye’nin bir tohumluk üretim üssü olması amaçlanmaktadır. Bu hedefler doğrultusunda ülkemizin coğrafi konumunun avantajları da göz önüne alındığında pamuk üretilen bir çok ülkeye pamuk tohumu ihracatı yapabilecek ve bu sayede milli ekonomiye büyük oranda katkılar sağlanabilecektir” dedi. Şu an itibariyle 39 adet yerli pamuk çeşidinin tescil edildiğini ve bu sayının arttırılacağını kaydeden Şimşek, ES 1 NAZ 07 pamuk çeşitlerine yönelik TARİŞ ile imzalanan sözleşmenin hayırlı olmasını diledi. TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarı Satış Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yaman ise, “Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü 1959 yılından bu yana tohum ıslah çalışması yapmaktadır. Bugüne kadar 39 pamuk çeşidini çiftçilerin kullanımına ve teknolojik gelişmeleri çalışmalarına hızla yansıtmaktadır. Son olarak tescil edilen NAZ 07 ve ES 1 isimli tohum çeşitleri gerek yüksek çırçır randımanı gerekse yüksek verimi ile oldukça iddialı milli çeşitlerimizdir. TARİŞ ile Pamuk Araştırma Enstitüsü el ele pamuk üreticilerinin bol kazançlı ve bereketli mahsuller elde etmesi yönünde bundan sonra çalışmalarımız devam edecektir” diyerek protokolün hayırlı olmasını diledi. Konuşmaların ardından her iki kurumun yetkilileri protokolü imzaladı.
11 yıl aradan sonra TARİŞ ile Pamuk Araştırma Enstitüsü güç birliği sözleşmesi imzalandı

 

AYDIN- Aydın’ın Nazilli İlçesi’nde 1934 yılında Türk pamuğunun geliştirilmesi amacıyla kurulan Pamuk Araştırma enstitüsü ile yine Aydın’da 1913 yılında Türkiye’nin dışa olan bağımlılığından kurtarılması amacı ile kurulan TARİŞ milli tohum seferberliği başlattı. Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü ile TARİŞ 11 yıl aradan sonra yeniden el sıkışıp güç birliği için protokol imzaladılar. Protokol kapsamında TARİŞ üyeleri tohumu daha kolay imkanlarla Pamuk Araştırma Enstitüsü'nden alacak. TARİŞ Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Ertürk protokoldeki hedefi, “Ülkemizin tamamen milli tohuma kavuşmasını hedefliyoruz. Türkiye sadece ithal pamuk tohumuna yıllık yaklaşık 21 milyon dolar harcıyor. Her alanda millileşirsek gerçek bağımsızlığımızı o zaman kavuşacağımıza inanıyorum” sözleri ile özetledi.

Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü'nde düzenlenen protokol törenine TAGEM Tarla Bitkileri Daire Başkanı Dr. Yusuf Arslan, Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü M. Koray Şimşek, TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Genel Müdürü Güngör Şentürk, Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yaman, Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Şimşek, Ahmet Ertürk ve Faruk Aydın’ın yanı sıra her iki kurumun yetkilileri katıldı.

İmza töreni öncesi açıklama yapan Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü M. Koray Şimşek, “Günümüzde Bangladesh’ten Kolomiya’ya kadar birçok pamuk üreticisi ülkeye teknik destek vererek işbirliğimiz devam etmektedir. Enstitümüzdeki yeni çeşit geliştirme çalışmalarıyla birlikte global arenada Türkiye’nin bir tohumluk üretim üssü olması amaçlanmaktadır. Bu hedefler doğrultusunda ülkemizin coğrafi konumunun avantajları da göz önüne alındığında pamuk üretilen bir çok ülkeye pamuk tohumu ihracatı yapabilecek ve bu sayede milli ekonomiye büyük oranda katkılar sağlanabilecektir” dedi.

Şu an itibariyle 39 adet yerli pamuk çeşidinin tescil edildiğini ve bu sayının arttırılacağını kaydeden Şimşek, ES 1 NAZ 07 pamuk çeşitlerine yönelik TARİŞ ile imzalanan sözleşmenin hayırlı olmasını diledi.

TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarı Satış Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yaman ise, “Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü 1959 yılından bu yana tohum ıslah çalışması yapmaktadır. Bugüne kadar 39 pamuk çeşidini çiftçilerin kullanımına ve teknolojik gelişmeleri çalışmalarına hızla yansıtmaktadır. Son olarak tescil edilen NAZ 07 ve ES 1 isimli tohum çeşitleri gerek yüksek çırçır randımanı gerekse yüksek verimi ile oldukça iddialı milli çeşitlerimizdir. TARİŞ ile Pamuk Araştırma Enstitüsü el ele pamuk üreticilerinin bol kazançlı ve bereketli mahsuller elde etmesi yönünde bundan sonra çalışmalarımız devam edecektir” diyerek protokolün hayırlı olmasını diledi.

Konuşmaların ardından her iki kurumun yetkilileri protokolü imzaladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.