Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Milletvekili Erdem’den ‘Şok’ itiraf!

SİYASET 23.03.2018 - 18:00, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3780+ kez okundu.
 

Milletvekili Erdem’den ‘Şok’ itiraf!

Pamuk alım fiyatlarının belirlenmesinde tüccar ajanları etkili oluyormuş...

AYDIN- Ak Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, “Pamuk Alım-Satımı Hakkında Basın Açıklaması” başlığıyla yapığı açıklamada, özellikle pamuk üreticilerini mağdur eden alım fiyatlarının belirlenmesiyle ilgili şok ifadeler kullandı. Milletvekili Erdem’in, “Fiyat oluşumunda, tüccara çalışan ajanlar devre dışı bırakılacak” sözleri manidar bulundu, “Bugüne kadar fiyatları tüccara çalışanlar ajanlar mı beliyordu?” sorusunu gündeme getirdi. 16 yıldan beri ülkeyi yöneten AK Parti’nin Aydın Milletvekili Mehmet Erdem’in bu açıklaması, “Erdem, milletvekili olduğundan beri bu mağduriyeti bilmiyor muydu? Biliyorduysa, bugüne kadar neden girişimde bulunmadı, Bakana neden iletmedi? 16 yıldan beri mağdur edilen pamuk üreticisinin emek kaybını nasıl telafi edeceksiniz?” sorularına da neden oldu. Yıllardır kangren olan sorunu Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’ye ilettiğini, üreticinin hakkını korumak ve sorunun çözümü için konunun takipçisi olacaklarını belirten Milletvekili Erdem, açıklamasında, “fiyat oluşumunda tüccara çalışan ajanların devre dışı bırakılacağını ve oluşan fiyatların şeffaf bir şekilde tahtaya yansımasını sağlayacaklarını” sözlerine ekledi. AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem’in itiraf gibi ilginç açıklaması şöyle: “Aydın’lı pamuk üreticilerinin ısrarla üzerinde durdukları ve mağdur olduklarını ifade ettikleri konuları Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkçi ve Bakan Yardımcısı Sayın Fatih Çiftçi’ye ilettik. İzmir Ticaret Borsası’nda pamuk fiyat tespitlerinde ve satışlarında üreticiyi mağdur eden hususlar söz konusudur. Pamuk alıcı ve satıcı ajanı karşı karşıya geldiği korbey adı verilen amfide yüksek sesle pamuk alım ve satımı yüz yüze teklif usulü yapılarak satış fiyatları dünyadaki pamuk fiyatlarındaki gelişmeler baz alınarak oluşturuluyor. Oluşan fiyatlar tahtaya yazılmak suretiyle şeffaf bir şekilde üreticinin bilgisine sunuluyor. Üretici tahtadaki fiyatlara göre tüccardaki emanette bekleyen pamuğunu fiyat memnuniyeti oluşursa satmaktadır. Üreticilerin malının değer bulabilmesi için güvenli ortamların oluşturulduğu yerlere ihtiyacı vardır. Ama bize gelen şikâyetlere göre tüccar kendi ajanına uygun gördüğü fiyata malı sat ama tahtaya yazma diye talimatlandırıyor. Üretici, tüccarla ajan arasındaki mal satış fiyatını tahtaya yansımadığı için göremiyor. Dolayısıyla malının gerçek eder rakamını bilemiyor. Ve bu sebeple normal piyasa fiyatlarından daha aşağıda fiyatlar oluşturuluyor. Üreticiler kayba uğratılıyor. Ülkemiz pamuk ihtiyacının yarısını dışarıdan karşılıyor. Her iş günü yurt dışı pamuk dinamiklerine göre (dolar, dünya pamuk borsaları gibi) fiyat tespiti yapılmalıdır. Bu suretle alıcı-satıcı bu fiyatları görmeli ona göre karar vermelidir. Üretici, satış olsun olmasın pamuk ürün değerini dünya borsalarına göre bilmek istiyor ve tescil olan her ürünün tahtaya yazılmasını el altından satışların olmamasını istiyor. Üreticinin hakkını korumak hepimizin görevidir. Bakanlığımız konuyu hassasiyetle takip edecektir.”
Pamuk alım fiyatlarının belirlenmesinde tüccar ajanları etkili oluyormuş...

AYDIN- Ak Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, “Pamuk Alım-Satımı Hakkında Basın Açıklaması” başlığıyla yapığı açıklamada, özellikle pamuk üreticilerini mağdur eden alım fiyatlarının belirlenmesiyle ilgili şok ifadeler kullandı.

Milletvekili Erdem’in, “Fiyat oluşumunda, tüccara çalışan ajanlar devre dışı bırakılacak” sözleri manidar bulundu, “Bugüne kadar fiyatları tüccara çalışanlar ajanlar mı beliyordu?” sorusunu gündeme getirdi.

16 yıldan beri ülkeyi yöneten AK Parti’nin Aydın Milletvekili Mehmet Erdem’in bu açıklaması, “Erdem, milletvekili olduğundan beri bu mağduriyeti bilmiyor muydu? Biliyorduysa, bugüne kadar neden girişimde bulunmadı, Bakana neden iletmedi? 16 yıldan beri mağdur edilen pamuk üreticisinin emek kaybını nasıl telafi edeceksiniz?” sorularına da neden oldu.

Yıllardır kangren olan sorunu Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’ye ilettiğini, üreticinin hakkını korumak ve sorunun çözümü için konunun takipçisi olacaklarını belirten Milletvekili Erdem, açıklamasında, “fiyat oluşumunda tüccara çalışan ajanların devre dışı bırakılacağını ve oluşan fiyatların şeffaf bir şekilde tahtaya yansımasını sağlayacaklarını” sözlerine ekledi.

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem’in itiraf gibi ilginç açıklaması şöyle:

“Aydın’lı pamuk üreticilerinin ısrarla üzerinde durdukları ve mağdur olduklarını ifade ettikleri konuları Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkçi ve Bakan Yardımcısı Sayın Fatih Çiftçi’ye ilettik. İzmir Ticaret Borsası’nda pamuk fiyat tespitlerinde ve satışlarında üreticiyi mağdur eden hususlar söz konusudur.

Pamuk alıcı ve satıcı ajanı karşı karşıya geldiği korbey adı verilen amfide yüksek sesle pamuk alım ve satımı yüz yüze teklif usulü yapılarak satış fiyatları dünyadaki pamuk fiyatlarındaki gelişmeler baz alınarak oluşturuluyor.

Oluşan fiyatlar tahtaya yazılmak suretiyle şeffaf bir şekilde üreticinin bilgisine sunuluyor. Üretici tahtadaki fiyatlara göre tüccardaki emanette bekleyen pamuğunu fiyat memnuniyeti oluşursa satmaktadır.

Üreticilerin malının değer bulabilmesi için güvenli ortamların oluşturulduğu yerlere ihtiyacı vardır.

Ama bize gelen şikâyetlere göre tüccar kendi ajanına uygun gördüğü fiyata malı sat ama tahtaya yazma diye talimatlandırıyor. Üretici, tüccarla ajan arasındaki mal satış fiyatını tahtaya yansımadığı için göremiyor. Dolayısıyla malının gerçek eder rakamını bilemiyor. Ve bu sebeple normal piyasa fiyatlarından daha aşağıda fiyatlar oluşturuluyor. Üreticiler kayba uğratılıyor.

Ülkemiz pamuk ihtiyacının yarısını dışarıdan karşılıyor. Her iş günü yurt dışı pamuk dinamiklerine göre (dolar, dünya pamuk borsaları gibi) fiyat tespiti yapılmalıdır. Bu suretle alıcı-satıcı bu fiyatları görmeli ona göre karar vermelidir.

Üretici, satış olsun olmasın pamuk ürün değerini dünya borsalarına göre bilmek istiyor ve tescil olan her ürünün tahtaya yazılmasını el altından satışların olmamasını istiyor. Üreticinin hakkını korumak hepimizin görevidir. Bakanlığımız konuyu hassasiyetle takip edecektir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.