Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

'Menderes, atık nehri oldu'

SİYASET 01.10.2018 - 18:39, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 1539+ kez okundu.
 

'Menderes, atık nehri oldu'

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na bir araştırma önergesi veren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Menderes Nehri’nin hasar ve zararlarının araştırılmasını istedi.

AYDIN- CHP Aydın Milletvekili Bülbül önergesinde, “Menderes Nehri’nin kirlenmesine neden olan faktörlerin araştırılması, su kirliliği nedeniyle yetiştirilen tarımsal ürünlerdeki sorunların çiftçiye ve ülkemize verdiği mali zararın belirlenmesi ve şimdiye kadar yaratılan ekolojik hasarın, ekonomik zararın ve sağlık sorunlarının giderilmesi amacıyla yapılacak eylem planlarının oluşturulması için Yüce Meclisimizce belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98 inci İç Tüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz” dedi. Milletvekili Bülbül, önergesinin gerekçesini şöyle açıkladı: “Büyük Menderes Havzası, ülkemizin 25 akarsu havzasından biri olan Akdeniz Havzası’nın en önemli sulak alanlarındandır. 548 km uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun sekizinci nehri olan Büyük Menderes, Afyon Suçıkan mevkiinden doğup, Uşak, Denizli ve Aydın’dan geçerek Ege Denizi’ne dökülmektedir. Ancak Büyük Menderes Havzası’nın can damarı olan, geçtiği illerin tarımsal topraklarının sulamasında kullanılan bu nehir artık can çekişmektedir. Bir yandan fabrika atıkları diğer yandan jeotermalin bıraktığı kirlilik, kentsel atıklar ve tarım ilaçları nehrin su kalitesini düşürmekte, bölgeyi ciddi su riski ile karşı karşıya bırakmaktadır. Menderes Nehri, adeta fabrikaların, maden ocaklarının, JES’lerin, belediyelerin ‘atık nehri’ haline gelmiştir. Tarımsal, endüstriyel ve evsel atıklara bağlı olarak oluşan su kirliliği, havza genelinde yaşayan 2,5 milyon kişiyi ve havzadaki ekolojik değerleri tehdit etmektedir. Türkiye’deki incir üretiminin yüzde 65’i, kestane üretiminin yüzde 31’i, zeytin üretiminin yüzde 20’si, pamuk üretimin yüzde 13’ü Menderes Havzası’ndaki topraklarda üretilmektedir. Ancak daha önce taşıdığı alüvyonlarla verimli tarım arazileri yaratan Menderes’in sularının kullanıldığı tarımsal alanlarda yetişen ürünler artık ‘sağlıklı ürün’ vasfını yitirmiştir. Nehirden toprağa, topraktan tarımsal ürünlere, oradan da insana ulaşan ağır metaller, insan sağlığını da ciddi etkilemekte, kanser riskini arttırmaktadır. Aydın'daki insan ölümlerinin en çok Büyük Menderes Nehri’ne yakın yerleşim yerlerinden olması bunun en açık örneğidir. Yukarda yazılan gerekçelerle, Menderes Nehri’nin kirlenmesine neden olan faktörlerin araştırılması, su kirliliği nedeniyle yetiştirilen tarımsal ürünlerdeki sorunların çiftçiye ve ülkemize verdiği mali zararın belirlenmesi ve şimdiye kadar yaratılan ekolojik hasarın, ekonomik zararın ve sağlık sorunlarının giderilmesi amacıyla yapılacak eylem planlarının oluşturulması için Meclis Araştırma açılmasının yerinde olacağız kanısındayız.”
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na bir araştırma önergesi veren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Menderes Nehri’nin hasar ve zararlarının araştırılmasını istedi.

AYDIN- CHP Aydın Milletvekili Bülbül önergesinde, “Menderes Nehri’nin kirlenmesine neden olan faktörlerin araştırılması, su kirliliği nedeniyle yetiştirilen tarımsal ürünlerdeki sorunların çiftçiye ve ülkemize verdiği mali zararın belirlenmesi ve şimdiye kadar yaratılan ekolojik hasarın, ekonomik zararın ve sağlık sorunlarının giderilmesi amacıyla yapılacak eylem planlarının oluşturulması için Yüce Meclisimizce belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98 inci İç Tüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz” dedi.

Milletvekili Bülbül, önergesinin gerekçesini şöyle açıkladı:

“Büyük Menderes Havzası, ülkemizin 25 akarsu havzasından biri olan Akdeniz Havzası’nın en önemli sulak alanlarındandır. 548 km uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun sekizinci nehri olan Büyük Menderes, Afyon Suçıkan mevkiinden doğup, Uşak, Denizli ve Aydın’dan geçerek Ege Denizi’ne dökülmektedir.

Ancak Büyük Menderes Havzası’nın can damarı olan, geçtiği illerin tarımsal topraklarının sulamasında kullanılan bu nehir artık can çekişmektedir.

Bir yandan fabrika atıkları diğer yandan jeotermalin bıraktığı kirlilik, kentsel atıklar ve tarım ilaçları nehrin su kalitesini düşürmekte, bölgeyi ciddi su riski ile karşı karşıya bırakmaktadır.

Menderes Nehri, adeta fabrikaların, maden ocaklarının, JES’lerin, belediyelerin ‘atık nehri’ haline gelmiştir. Tarımsal, endüstriyel ve evsel atıklara bağlı olarak oluşan su kirliliği, havza genelinde yaşayan 2,5 milyon kişiyi ve havzadaki ekolojik değerleri tehdit etmektedir.

Türkiye’deki incir üretiminin yüzde 65’i, kestane üretiminin yüzde 31’i, zeytin üretiminin yüzde 20’si, pamuk üretimin yüzde 13’ü Menderes Havzası’ndaki topraklarda üretilmektedir. Ancak daha önce taşıdığı alüvyonlarla verimli tarım arazileri yaratan Menderes’in sularının kullanıldığı tarımsal alanlarda yetişen ürünler artık ‘sağlıklı ürün’ vasfını yitirmiştir.

Nehirden toprağa, topraktan tarımsal ürünlere, oradan da insana ulaşan ağır metaller, insan sağlığını da ciddi etkilemekte, kanser riskini arttırmaktadır. Aydın'daki insan ölümlerinin en çok Büyük Menderes Nehri’ne yakın yerleşim yerlerinden olması bunun en açık örneğidir.

Yukarda yazılan gerekçelerle, Menderes Nehri’nin kirlenmesine neden olan faktörlerin araştırılması, su kirliliği nedeniyle yetiştirilen tarımsal ürünlerdeki sorunların çiftçiye ve ülkemize verdiği mali zararın belirlenmesi ve şimdiye kadar yaratılan ekolojik hasarın, ekonomik zararın ve sağlık sorunlarının giderilmesi amacıyla yapılacak eylem planlarının oluşturulması için Meclis Araştırma açılmasının yerinde olacağız kanısındayız.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.